theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Υπεραστικά Λεωφορεία


      Πλέον η ανάπτυξη της συγκοινωνίας των πολιτών και της μεταφοράς των προϊόντων έχει πάρει στρεβλή και ετεροβαρή μορφή. Ενώ ο σιδηρόδρομος είναι ο καλλίτερος τρόπος από κάθε πλευρά (οικολογική, οικονομική ) η οδική μορφή  υπερίσχυσε ολοσχερώς. Μάλιστα η ανάπτυξη των αυτοκινητόδρομων έναντι του σιδηροδρόμου είναι τόσο υπέρμετρη που το μήκος των λειτουργικών γραμμών είναι μικρότερο ακόμη και από εκείνων  των γραμμών του Τρικούπη, το 1900. Ο λόγος αυτής της φανερής και αφύσικης αντίφασης είναι η επικυριαρχία της νεοφιλελεύθερης λογικής που βάζει  το κέρδος πάνω από κάθε άλλο κριτήριο, ακόμη και αν έχει να κάνει με ίδια την ασφάλεια της ζωής. 

Βεβαίως η όλη ιστορία συνάδει μέχρι σημείου ταύτισης με τη μικροαστική αντίληψη του νεοέλληνα που έχει κύριο όνειρο την απόκτηση αυτοκινήτου κάτι που το ταυτίζει με τον εαυτόν του ή  καλύτερα με το φαλλό του.  
      Κάτω από αυτές τις συνθήκες και τα μέσα συγκοινωνίας έχουν πάρει ανάλογη μορφή. Τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ  μονοπωλούν τις συγκοινωνίες σε όλη τη χώρα εκτός από τη θάλασσα που βουλιάζουν.
     Αυτά έτσι σαν μια μικρή εισαγωγή μια και θα θίξω δυο – τρία πραγματάκια της καθημερινότητας των  υπεραστικών λεωφορείων που μου χτύπησαν στο μάτι μια και πηγαινοέρχομαι Αθήνα-Γιαννιτσιχώρι τακτικά λόγω ειδικών αναγκών.
     
         Α) Μουσική
   Αρχίζω με τη μουσική καθότι αυτή με πρώτη τη γλώσσα είναι τα βασικά στοιχεία και γνωρίσματα του βαθμού της πολιτισμικής ανάπτυξης κάθε λαού. Λοιπόν όλοι οι οδηγοί των λεωφορείων εκτός ολίγων περιπτώσεων βάζουν κάτι άσματα που τα ακούει ακόμη και ο διάβολος και κλείνει τα αυτιά του. Καψουροτράγουδα, σκυλάδικα και χαζοχαρούμενα ελαφρολαϊκά της κακιάς συφοράς. Συνήθως η ένταση είναι σε υψηλά ντεσιμπέλ επειδή ίσως νομίζουν ότι έτσι διαφημίζουν τη ….μαγκιά .. και την κολοκουβαρίστρα τους. Το ωραίο και το μεγαλείο του πράγματος είναι που κάποτε σε μια απλή παρατήρηση, μου φώναξε ο κ. σωφέρ με ένα στυλ και ένα βαρύ ύφος χιλίων καρατίων: ρε φίλε άμα σου κάνει, τέτοια γουστάρουμε και αυτά αρέσουν στον κόσμο.  Και πράγματι είχε μεγάλο δίκιο, όλοι οι επιβάτες, εκτός από μια κοπελίτσα, στράφηκαν εναντίον μου κι εγώ έκατσα στα αβγά μου για να μη βρω κάνα μπελά μια και τα πνεύματα είχαν οξυνθεί.       
         
           Β) Τηλεοράσεις 
   Όλα τα λεωφορεία έχουν αναρτημένες, ψηλά κάτω από την οροφή, συσκευές τηλεόρασης. Ίσως αυτό να είναι κοινοτική επιβολή, γιατί αλλιώς δεν εξηγείται η γενικευμένη εφαρμογή. Όμως σε κανένα μου ταξίδι δεν λειτουργούν. Μόνο μια φορά, λίγο μετά το ξεκίνημα από την Αθήνα, ο οδηγός έβαλε μια ταινία με το Χατζιχρήστο. Οι επιβάτες όλοι χάζευαν και το ταξίδι κύλησε μια χαρά. Αλήθεια γιατί δεν τις λειτουργούν; 
      
            Γ)  Τουαλέτες
   Για τον ίδιο λόγο (ΕΕ και τα σκυλιά δεμένα) όλα τα λεωφορεία διαθέτουν τουαλέτες, δίπλα στα σκαλοπάτια της μεσαίας πόρτας. Όμως δεν τις λειτουργούν ΠΟΤΕ. Εκεί μέσα οι οδηγοί έχουν τοποθετήσει διάφορα είδη καθαρισμού(σκούπα, Λεκάνη, σφουγγαρόπανοκτ.λ.). Δεν είναι κρίμα;    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου