theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Τα παρατράγουδα .........Ο ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΕΔΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΑΦΥΣΙΝ ΒΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ....

Ο ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΕΔΑΣ
 ΚΑΙ Ο ΠΑΡΑΦΥΣΙΝ ΒΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ



Κάθε τόπος απαρτίζεται από ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία, δημιουργήματα  είτε της ίδιας της φύσης (βουνά, ποτάμια, λίμνες, θάλασσα, σπήλαια) είτε του ανθρώπου (σπίτια, γεφύρια, πηγάδια, δρόμοι κι άλλα τέτοια παρεμφερή).
Τρομάρα τους!!!!
Τα μεν φυσικά υπάρχουν από την αρχή του κόσμου και είναι συνυφασμένα  με τους μύθους, τις παραδόσεις και την ιστορία, τα δε ανθρώπινα είναι επίκτητα, πρόσκαιρα με αρχή και τέλος. Και τα δύο συνθέτουν και χαρακτηρίζουν τη μορφολογική εικόνα, τη φυσιογνωμία του τόπου και παράλληλα συμβάλλουν στη μορφή της οικονομίας του. Επίσης παίζουν σπουδαίο ρόλο στην κουλτούρα και στις πολιτιστικές και πολιτισμικές αξίες των κατοίκων.
Στη νότια πλευρά του νομού μας, στα σύνορα με την Μεσσηνία το κύριο φυσικό στοιχείο είναι η Νέδα.
Κυρ-Πρόεδρε βγάζει μάτια!!
Επίσης μάρτυρας μέγιστης βαρύτητας της ιστορίας ενός τόπου, μιας εθνότητας και πλάκα καταγραφής της όλης εξέλιξης είναι η γλώσσα, οι διάλεκτοι, η ντοπιολαλιά. Ο ρόλος και η σημασία της είναι τεράστιος, η δε όποια παραμόρφωσή  της έχει επιπτώσεις σε όλες τις βαθμίδες του εποικοδομήματος. 
Η γλώσσα δεν είναι αυθύπαρκτη  και αυτόνομη αλλά σχετίζεται με τα πάντα. Είναι έργο της αέναης κοινωνικής εξέλιξης των ανθρώπων και της αειφόρου ανάπτυξης  των στοιχείων και των φαινομένων της φύσης Είναι ένας ζωντανός οργανισμός με συντελεστές και κανόνες προσαρμοσμένους σε όλες τις ιστορικές αλλαγές καθ' όλη την πορεία της ζωής των ανθρώπων. Η ελληνική γλώσσα είναι η πρώτη που χαρακτηρίζεται από πολυτυπία, πολυμορφία και λεκτικές "μεταλλάξεις". Αυτός ο πλούτος λέξεων και εκφράσεων μας δίνει το δικαίωμα να ακριβολογούμε στην κυριολεξία από κάθε πλευρά, εννοιολογική, σημασιολογική, συντακτική με λογική αλληλουχία. Οι ονομασίες και οι λέξεις είναι φορτωμένες με την ιστορία του έθνους, αναμεμιγμένη με μύθους και παραδόσεις αιώνων. Είναι το απαύγασμα της γνώσης και εμπειριών χιλιετηρίδων και το αγλάισμα των λαών.
ΣΤΗ ΚΥΠΑΡΗΣΣΙΑ: καλή χρήση της γλώσσας
Όσο έχουμε καθήκον να περιφρουρούμε τον πλούτο της πατρίδας που τόσο απλόχερα μας δώρισε η φύση και τα  μνημεία της πανάρχαιας ιστορίας μας άλλο τόσο πρέπει να περιφρουρούμε τη γλώσσα μας να μη ρυπαίνεται, να μη νοθεύεται  και να μη βιάζεται από όποιους αρμόδιους ανεύθυνους ή αναρμόδιους υπεύθυνους. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες αμετροέπειας, σολοικισμών, αν-ορθοέπειας, ερμαφρόδιτων και απαράδεκτων εκφράσεων έξω από κάθε λογική και μέτρο.
Συνήθως χρησιμοποιούνται λαθεμένες εκφράσεις κυρίως λόγω άγνοιας ή έλλειψης της αρμόζουσας σημασίας. Έτσι εχόντων των πραγμάτων με την συχνή επανάληψη και τη δύναμη της δογματικής αρχής  "η χρήση παράγει κανόνα" τα κάθε είδους και εύρους ¨μαργαριτάρια¨ εδραιώνονται και μονιμοποιούνται. Δυστυχώς αυτός ο βιασμός της γλώσσας γίνεται τις περισσότερες φορές με τη βούλα των οργάνων της πολιτείας. Τέτοια κραυγαλέα περίπτωση στο νομό μας συμβαίνει με το ποτάμι, τη Νέδα. Σε όλες τις κοινωνικές και διοικητικές εκφάνσεις ο μοναδικός ποταμός στην Ελλάδα,  που έχει "θηλυκό" όνομα[1], η Νέδα κατά κόρον έχει υποστεί ευνουχισμό. Το τελευταίο καιρό έχει γίνει πλαστική επέμβαση και έχει επέλθει αλλαγή φύλου. "Οδός Νέδα", "Αθλητικός όμιλος ο Νέδας" Όλοι και όλα …ο Νέδας, ….στο Νέδα. Το δε άκρον άωτον της κρατικής μωρίας είναι οι πινακίδες στη γέφυρα του ποταμού, επί της κεντρικής οδού Πύργου - Κυπαρισσίας  με όλη τους τη μεγαλοπρέπεια: ΠΟΤΑΜΟΣ ΝΕΔΑΣ[2]. Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι σωστά γραμμένο στη γενική πτώση ως το ποτάμι της Νέδας. Αυτό είναι λαθεμένο διότι απλά και μόνο όλα τα ποτάμια αναγράφονται σε όλους τους χάρτες και στις ταμπέλες τους  στην ονομαστική, ποταμός Αλφειός , ποταμός Αχελώος. Αν είναι δυνατόν το ποτάμι αυτό να είναι γραμμένο στη γενική. Στη γενική πτώση γράφονται οι νομοί, όπως νομός Αρκαδίας, νομός Χανίων και οι οδοί, όπω οδός Πανεπιστημίου, οδός Ακαδημίας. Δε λέγεται ούτε γράφεται "ΠΟΤΑΜΟΣ ΕΒΡΟΥ" Τελευταίως δε γινόμαστε μάρτυρες και της παρά φύσει κακοποίησής της. Ο οικείος δήμος της Ζαχάρως, στα σύνορα της επικράτειας του, έχει  τοποθετήσει κάτι θεόρατες ταμπέλες – χάρτες, όπου   μεγαλοπρεπέστατα παρουσιάζουν το μέγεθος της μωρίας και της αγραμματοσύνης ορισμένων ειδημόνων  (τρομάρα τους). Αυτοί προβάλλουν το όνομα γράφοντας Νέδας ποταμός, προκειμένου να τονίσουν, εν τη αφελεία τους και να προσθέσουν τη δική τους κυρίαρχη ….αρρενοπρέπεια.     
Αντιθέτως, προκειμένου να επιδεικνύεται η πανελλήνια ιδιαιτερότητα του ποταμού, καλύτερα η πινακίδα να γράφει 'ΠΟΤΑΜΟΣ Η ΝΕΔΑ'. Αυτή η γραφή είναι σωστή από κάθε πλευρά, συντακτική, γραμματολογική, εννοιολογική.
Είναι καιρός πλέον οι όποιοι αρμόδιοι, Περιφέρεια, Νομαρχία, Δήμος να επανορθώσουν το λάθος που βγάζει μάτια. Αμήν!
Η γλυκιά Νέδα αναμένει κλαίουσα. Κρίμα…




[1] Τα ποτάμια στη χώρα μας έχουν πάρει το όνομα από τους μυθικούς ήρωες και τους ημίθεους.  Κανένα ποτάμι δεν έχει πάρει το όνομα των Δώδεκα Θεών, ίσως για λόγους σεβασμού και ιεροσυλίας, ούτε από νύφες, μούσες ή   … Αμαζόνες. Η μοναδική εξαίρεση είναι το ποτάμι μας.
Η Ρέα γέννησε το Δία στο Λύκαιο όρος. Το βουνό όμως ήταν άνυδρο γι αυτό χτύπησε με το σκήπτρο της και ανέβλυσαν άφθονα νερά που σχημάτισαν ένα ποτάμι. Στη γέννα συμπαραστάθηκαν τρεις νύμφες, η Νέδα, η Θεισόα και η Αγνώ. Τα λύματα του καθαρμού της Ρέας τα έριξαν σε έναν παραπόταμο , που γι αυτό ονομάσθηκε Λύμαξ (Κοντά στο Δραγώγι είναι ένα ρέμα που οι  κάτοικοι το λένε ακόμη Λύμακα).Το νεογέννητο, για να μην το καταβροχθίσει ο πατέρας του ο Κρόνος, γιατί από αρσενικό παιδί του θα έχανε την παντοκρατορία του, η Ρέα το εμπιστεύθηκε στη Νέδα για να το αναθρέψει κρυφά. Γι αυτό το λόγο της δώρισε το ποτάμι που πήρε και το όνομά της. 


[2] Κάποτε κάλυψα με ταινία, όπως το φύλλο συκής, αυτό που τα έκανε όλα, το σίγμα και πάρα λίγο να έχουμε ..ντράβαλα.  Στους νέους χάρτες, που έχουν τοποθετηθεί από τη Ν/Α Μεσσηνίας είναι γραμμένο σωστά: ποταμός Νέδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου