theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ (Τ.Κ.) (Πληθυσμός έως και 2000 κατοίκους π.χ.το Γιαννιτσοχώρι)


Ο νόμος 3852/10 που έχει να κάνει με την Διοικητική Αναδιοργάνωση της χώρας στο Κεφάλαιο Δ΄καθορίζει τη λειτουργία των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων. Ειδικά με το άρθρο 85 εισάγει στις Τ.Κ. ένα νέο θεσμό, τη σύγκληση της Συνέλευσης Κατοίκων(Σ.Κ.) Σίγουρα ο νέος θεσμός είναι μέτρο προς την διαπλάτυνση της Δημοκρατίας, ας πούμε της Άμεσης, βεβαίως στο πλαίσιο λειτουργίας του δήμου. Υπόψη ο θεσμός της Συνέλευσης Κατοίκων δεν είναι πρωτόγνωρος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας, διότι πρωτοεφαρμόσθηκε στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης ως Λαϊκή Συνέλευση. Η αποτελεσματικότητα του θεσμού και η αξιοποίηση του πλούτου  της διαφορετικότητας του λαϊκού στοιχείου των πολιτών θα εξαρτηθεί από  την επί μέρους ικανότητα, το κύρος και προπαντός από τη δημοκρατικότητα  του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας. 
Η Σ.Κ. συνέρχεται μια φορά το χρόνο με την ευθύνη του εκπροσώπου της Τ.Κ. ή του προέδρου του συμβουλίου της Τ.Κ σε συνεργασία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Στη συνέλευση καλούνται οι κάτοικοι και οι φορείς της Τ.Κ., συζητούν, διαβουλεύονται και προτείνουν στα αρμόδια όργανα του δήμου, ανάλογα με το χαρακτήρα των αναγκών των κατοί­κων της τοπικής κοινότητας και τις προτεραιότητες για την τοπική ανάπτυξη, τις δράσεις που πρέπει να αναλά­βει ο δήμος ιδίως ως προς:
α) την παροχή κοινωνικών ή άλλων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής τους,
β) τη λήψη μέτρων για την προστασία των ηλικιωμέ­νων και των παιδιών στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτι­κής του δήμου,
γ) τα έργα που πρέπει να εκτελεστούν στην τοπική κοινότητα,
δ) την παροχή υπηρεσιών για την τουριστική αξιοποίη­ση και προβολή της τοπικής κοινότητας,
ε) την εφαρμογή πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και αθλη­τικών προγραμμάτων και
στ) κάθε άλλο θέμα που αφορά την τοπική κοινότητα.
Για την ανωτέρω διαδικασία τηρούνται πρακτικά από υπάλληλο του δήμου ενώ οι αποφάσεις για τα ανωτέρω θέματα λαμβάνονται από τους παρόντες με σχετική πλειοψηφία.
Για τα προβλήματα που ταλανίζουν το Γιαννιτσοχώρι (ύδρευση, αποχέτευση, πεζοδρόμηση μονοδρόμηση της κύριας οδού, Οδός Παπαλέξη, Πολιτιστικά κ.τλ.) θα αναφερθούμε με ειδική αναφορά προσεχώς.
Επίσης   προσεχώς θα αναφερθούμε για τα μεγάλα θέματα του δήμου, όπως την πρακτική εφαρμογή των Επιτροπών, Οικονομική, Ποιότητας Ζωής, Διαβούλευσης και Ένταξης Μεταναστών.
 Η γνώση και η Ενημέρωση των Πολιτών είναι υπεράνω όλων .
Πολίτης ενημερωμένος ποτε προδομένος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου