theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


 Κώστας Μαυρουδής απο τη Λευκωσία
με φιλιά σε όλες και όλους
Χρήσιμο είναι να αναφέρω δυο λόγια  για τα κόμματα και τους πολιτικούς που αναφέρονται στην δημοσκόπηση.
1) ΑΚΕΛ. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, παρά μόνο ότι δεν πρέπει να συσχετίζουμε αυτό το κόμμα με την Ελληνική αριστερά, τουλάχιστον έτσι όπως έχουμε συνηθίσει. Μετά την προεδροποίηση του Χριστόφια, εξελέγη νέος ΓΓ του κόμματος ο Άντρος Κυπριανού.
2) ΔΗΣΥ (= Δημοκρατικός Συναγερμός). Είναι το κόμμα που ίδρυσε ο Γλαύκος Κληρίδης και τώρα έχει Πρόεδρο τον Νίκο Αναστασιάδη. Το ΔΗΣΥ ας το συσχετίσουμε με την Νέα Δημοκρατία μια κι έχει παραπλήσιες θέσεις, όμως έχει κι αυτό μέσα στην κουλτούρα  του (όπως κι ΟΛΑ τα Κυπριακά κόμματα), τις συνεργασίες για την άρση των πολιτικών αδιεξόδων. Το ΔΗΣΥ είναι το μοναδικό κόμμα που υποστήριξε το " Ναι " για το σχέδιο Αννάν, μετά και την υπαναχώρηση του ΑΚΕΛ.
3) ΔΗΚΟ (=Δημοκρατικό Κόμμα). Είναι το κόμμα του Σπύρου Κυπριανού που τον διεδέχθη ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Σήμερα είναι επικεφαλής ο Μάριος Καρογιάν. Ένα στέλεχος του κόμματος που ακούγεται συχνά, όχι πάντως με θετικό τρόπο, είναι ο Ζαχαρίας Κουλίας. Το ΔΗΚΟ πρέπει να το εντάξουμε στον ευρύτερο χώρο της δεξιάς.
4) ΕΔΕΚ (= Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών). Είναι το κόμμα που ίδρυσε ο Βάσσος Λυσσαρίδης και που τώρα επικεφαλής είναι ο Γιαννάκης Ομήρου.
5) Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, με ζωή κάπου 15 χρόνια. Επικεφαλής η βιολόγος Ιωάννα Παναγιώτου .
6) ΕΥΡΩΚΟ (= Ευρωπαϊκό Κόμμα). Επικεφαλής ο Δημήτρης Συλλούρης.



ΒΟΥΛΕΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2011
Δημοσκόπηση για λογαριασμό του ΡΙΚ


Άκρως ανησυχητικά στοιχεία για την πολιτική και τους πολιτικούς προκύπτουν από τη δημοσκόπηση της Public Issue και Cymar που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΡΙΚ, αφού η απαξίωση κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.

Πατήστε εδώ για τη Δημοσκόπηση

Η έρευνα του ΡΙΚ διενεργήθηκε μεταξύ 18 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου με δείγμα 1200 ατόμων και είναι η πρώτη δημοσκόπηση που διενεργείται με την μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων. Στην πρόθεση ψήφου η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει το προβάδισμα του ΔΗΣΥ, ενώ είναι ενθαρρυντικές οι ενδείξεις και για το ΔΗΚΟ που δείχνει ικανό να επιβιώσει στην κάλπη, σε αντίθεση με την ΕΔΕΚ που δείχνει μία κάμψη. Ειδικότερα, ο ΔΗΣΥ εμφανίζεται να προηγείται με 30% και ακολουθούν το ΑΚΕΛ με 28%, το ΔΗΚΟ με 13%, η ΕΔΕΚ με 6,5%, οι Οικολόγοι με 3,5%, το ΕΥΡΩ.ΚΟ με 2,5%, ενώ δεν απάντησαν 8%, επέλεξαν λευκό ή άκυρο το 5%, ποσοστό 1,5% δήλωσε ότι θα τηρήσει αποχή, ενώ στο 2% εμφανίζει η έρευνα τους αναποφάσιστους. Σε ό,τι αφορά τις συσπειρώσεις, ο ΔΗΣΥ εμφανίζει την υψηλότερη συσπείρωση με 87,%, ακολουθούν το ΑΚΕΛ με 79%, η ΕΔΕΚ με 68% και το ΔΗΚΟ με 66%.

Για το ΑΚΕΛ και την Κυβέρνηση τα προβλήματα δεν εντοπίζονται στους αριθμητικούς δείκτες, αλλά στους ποιοτικούς δείκτες. Για παράδειγμα στην οικονομία που αξιολογείται πλέον ως το σημαντικότερο πρόβλημα, ποσοστό 75% δηλώνουν ότι θεωρούν την οικονομική κατάσταση της χώρας χειρότερη σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, 21% πιστεύουν ότι η κατάσταση παραμένει ως είχε, ενώ καλύτερη είναι μόλις για το 4%. Οι απαντήσεις δεν είναι άσχετες και με την προσωπική οικονομική κατάσταση ενός εκάστου αφού είναι σαφώς μεγαλύτερο σε σχέση με το 2006 το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες και μικρότερο το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι τα καταφέρνουν ή ζουν άνετα. Ακόμη και στο θεωρούμενο ως όπλο της Κυβέρνησης, το Κυπριακό, τα πράγματα στους ποιοτικούς δείκτες της έρευνας είναι απογοητευτικά. Το 78% θεωρεί ότι δεν βρισκόμαστε πιο κοντά σε λύση σε σχέση με ένα χρόνο πριν, 15% θεωρούν ότι είμαστε πιο κοντά, ενώ 7% δεν εξέφρασε άποψη. Μάλιστα, όταν οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να προβλέψουν τι δέον γενέσθαι στο Κυπριακό, το 42% εκτίμησε ότι η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει, ενώ 17% προέβλεψε ότι θα καταλήξουμε σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και 17% σε διχοτόμηση. Για τους χειρισμούς Χριστόφια στο Κυπριακό δηλώνουν δυσαρεστημένοι το 64% και το 32% εμφανίζονται ικανοποιημένοι. Για την εσωτερική διακυβέρνηση 66% δηλώνουν δυσαρεστημένοι και 29% ικανοποιημένοι. Βέβαια δυσαρέσκεια υπάρχει και για την αντιπολίτευση. Το 68% δηλώνουν δυσαρεστημένοι με την αντιπολίτευση και μόλις 24% ικανοποιημένοι.

Ενδεικτικές της απαξίωσης ήταν και οι απαντήσεις στο ερώτημα αν τα πράγματα στην Κύπρο πάνε σε λάθος ή σωστή κατεύθυνση. Το 68% θεωρεί ότι... στραβά αρμενίζουμε, 19% θεωρεί ότι δεν πάνε τα πράγματα ούτε σε σωστή, ούτε σε λάθος κατεύθυνση, μόλις 10% θεωρούν ότι βαίνουμε καλώς, ενώ 3% δεν τοποθετήθηκαν.

Σε πρωτόγνωρα για την Κύπρο επίπεδα κινείται και το ενδιαφέρον για την πολιτική. Το 66% δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται και μόλις 34% δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται. Ανάλογη είναι η εικόνα και για το ενδιαφέρον για τις βουλευτικές εκλογές. Μία ακόμη ένδειξη απαξίωσης είναι και το ότι η δημοτικότητα όλων των πολιτικών αρχηγών δεν ξεπερνά το 50%. Στο σχετικό πίνακα προηγείται ο Άντρος Κυπριανού με 47% θετικές γνώμες και 40% αρνητικές, ακολουθεί ο Μάριος Καρογιάν με 42% θετικές γνώμες και 48% αρνητικές, ο Νίκος Αναστασιάδης με 41% θετικές γνώμες και 51% αρνητικές, ο Γιαννάκης Ομήρου με 39% θετικές γνώμες και 49% αρνητικές, η Ιωάννα Παναγιώτου με 31% θετικές και 34% αρνητικές και ο Δημήτρης Συλλούρης με 27% θετικές και 57% αρνητικές. Ικανοποιημένος μπορεί να αισθάνεται μόνο ο Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος δείχνει να κερδίζει έδαφος στην εκτίμηση των πολιτών σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

18/03/2011 - 08:16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου