theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΑΜΕΣΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣ

Στις 25 και 26 του Φεβρουαρίου παρακολούθησα μια διημερίδα για την Αυτοδιοίκηση που διοργάνωσε η Δημοκρατική Αριστερά. Μόνο από το πρόγραμμα  και τους συμμετέχοντες, που αναφέρονται απλώς στο τέλος, συμπεραίνεται το υψηλό επίπεδο και σημασία της. Εγώ πάντως αν και δεν είμαι γνώστης του αντικειμένου έμεινα κατάπληκτος αλλά περισσότερο οργίσθηκα με την αδυναμία και την ένδεια του δήμου  μας, της Ζαχάρως.  Επιτέλους, είπα, τι μαλακίες μας τσαμπουνάνε ΟΛΟΙ τόσα χρόνια. Εδώ διαβουλεύονταν για έννοιες και θεσμούς της άμεσης δημοκρατίας και της συμμετοχής, όπως Πράσινη Κοινωνική Οικονομία και οικογενειακή παραγωγή, Ηθική Τράμεζα,

ανταλλαγές υπηρεσιών μη χρηματισμένες, Εθελοντισμό, ηλεκτρονικό δημοψήφισμα και πολλά άλλα αξιόλογα και εμείς στη Ζαχάρω … παίζουμε το πουλάκι μας. Συγνώμη για το τον τόνο και το ποιόν της καταγγελίας αλλά αγαπητοί μου πατριώτες τα πράγματα έτσι είναι και …χειρότερα. Πιστεύω, φυσικά  στα μέτρα του δυνατού, να σας παρουσιάσω με τον καιρό δείγματα από αυτή την σπουδαία εκδήλωση και να σας παραπέμψω στις ανάλογες εργασίες όταν θα δημοσιευθούν. Σχετικά με την πρωτεύουσα σημασία της Αυτοδιοίκησης, του πρώτου και πιο άμεσου θεσμού μεταξύ κράτους και πολιτών, ένας ομιλητής δήμαρχος ευχήθηκε το εξής και που όλοι συμφώνησαν: "καλύτερα η Δημοκραρική Αριστερά να βγάλει 30 δημάρχους παρά 30 βουλευτές".
Υπήρξαν 4 Θεματικές Ενότητες: 1η "Οικονομική πολιτική και πολιτική ανάπτυξης σε περίοδο κρίσης" "Διοικητικοί νεωτερισμοί και αυτοδιοίκηση, συστήματα διοίκησης ολικής ποιότητας, ηλεκτρονική δημοκρατία και δίκτια επικοινωνίας"  "Αποκέντρωση και κοινωνική συμμετοχή, τοπική δημοκρατία, κοινωνία των πολιτών και δημοτική κίνηση" και "Πράσινες πολιτικές, ζητήματα καθημερινότητας και φιλικές πόλεις" "Κοινωνία σε κρίση, ρυθμίσεις οργανωτικού και πολιτικού χαρακτήρα)
Συμμετείχαν ως ομιλητές οι: Μανώλης Σαββής αντιδήμαρχος Ρόδου, Πάνος Σκοτινιώτης δήμαρχος Βόλου, Στέφανος Πασχαλίδης  οικονομολόγος, Μιλτιάδης Καβράκος μηχανολόγος μηχανικός, Γιάννης Σκοπούλης δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ιωαννίνων, Φίλιππος Φίλιος δήμαρχος Ιωαννίνων, Νίκος Φωτίου συντονιστής της δημοτικής κίνησης "Πρωτοβουλία 2010 για τη Θεσσαλονίκη" Δημήτρης Κελάφας Δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου, Γιάννης Σακιώτης συντονιστής Τομέα Πρασίνων Πολιτών της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Κωστόπουλος μετεωρολόγος, Αντώνης Φειδοπιάστης δημοτικός σύμβουλος δήμου Πεντέλης, Θοδωρής Ψαλιδόπουλος αντιδήμαρχος Καλιθέας, Φώτης Λαμπρινίδης δημοτικός σύμβουλος δήμου Βόλου και Κώστας Γασπαρινάτος στέλεχος Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μικρή παράμβαση έκανε και ο Καμίνης  ο δήμαρχος Αθηνών .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου