theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΑΧΑΡΩΣ ΦΙΓΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

 1ο ΜΕΡΟΣ

 
                                                                                                                     17 Μαΐου 2011
Κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η συζήτηση επί του προϋπολογισμού όπως όλοι γνωρίζουν αποτελεί την κορυφαία συνεδρίαση του έτους γιατί στη συνεδρίαση αυτή η συμπολίτευση που διοικεί το δήμο έχει τη  ευκαιρία και το καθήκον να δώσει με επιχειρήματα και τεκμηρίωση το σχέδιό της για την πορεία του τόπου προς την ανάπτυξη.
Από την άλλη πλευρά της η αντιπολίτευση έχει το χρέος να κάνει τις παρατηρήσεις της, τις κρίσεις και τις προτάσεις της για τη διασφάλιση του βέλτιστου αποτελέσματος για τον τόπο και τους δημότες.
Παρακολουθήσαμε με προσοχή τον εισηγητή της συμπολίτευσης  όσοι ώρα μιλούσε επί του προϋπολογισμού. Περιμέναμε να πει κάτι επί της ουσίας όσον αφορά την πολιτική της συμπολίτευσης για την ανάπτυξη του τόπου μας το 20011.
Περιμέναμε να ακούσουμε…  αλλά δεν ακούσαμε τίποτα. Όχι γιατί ο εισηγητής δεν είναι ικανός, αλλά διότι ο προϋπολογισμός που κατέβασε προς ψήφιση η συμπολίτευση πάσχει βαρέως. 
Η συμπολίτευση είναι υπεύθυνη  γιατί ενώ έχουμε φτάσει στη μέση σχεδόν του 2011 πάσχει και αυτή η ίδια η νομιμότητα της συνεδρίασης.
Η εικόνα που χαρακτηρίζει την ανικανότητα της δημοτικής αρχής του τόπου μας είναι το γεγονός ότι ενώ δεν κατάφερε  να πάρει ούτε ένα ευρώ από τα μεγάλα προγράμματα το ΕΣΠΑ κ.λπ λόγω κακοδιοίκησης έχει χρεώσει το δήμο και τους δημότες με σοβαρότατα πρόστιμα όπως είναι το πρόστιμο των 150.000 ευρώ από το Λιμενικό και η προεξοφλούμενη αφού γράφεται στον προϋπολογισμό καταδίκη από το δικαστήριο και κατά συνέπεια αποζημίωση του πρώην προέδρου του Δημ. Συμβουλίου κ. Α. Αβραμόπουλου. Δηλαδή επειδή «γούσταρε» ο πρώην δήμαρχος και έδιωξε τον τότε πρόεδρο του Δ.Σ. θα πρέπει να πληρώσουν οι δημότες 35.000 ευρώ. Ακριβά τα γούστα του για τους δημότες ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Χωρίς να ξεχνάμε τα άλλα πρόστιμα των 2.060.000 ευρώ για τις παραθαλάσσιες καντίνες. Όσον αφορά τις επιμέρους απόψεις μας για τον προϋπολογισμό που εισαγάγατε προς ψήφιση έχει ως εξής:

1.  Επί της ουσίας ο Προϋπολογισμός είναι:
1.1       ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΟΣ, αφού μεγάλο μέρος των δαπανών αφορά σε έργα όπως επέκταση κοινοτικού φωτισμού, που στην πραγματικότητα σημαίνει να φωτίσουμε την αυλή του τάδε και αγροτική οδοποιία, που σημαίνει ότι θα ασφαλτοστρώσουμε την αυλή του τάδε.
Δηλαδή είναι προϋπολογισμός ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟΣ, εξαγοράς ψήφων και συνειδήσεων.
Αλλά έτσι ο ΤΟΠΟΣ δεν πάει μπροστά!!!
1.2      ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ στην εκτέλεσή του, αφού για όλα σχεδόν τα
σημαντικά έργα, συνολικής δαπάνης 7.508.000 ευρώ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Δήμου: ή δεν υπάρχουν συμβάσεις  ή δεν υπάρχουν περιβαλλοντικές μελέτες (δηλαδή δεν έχουν περιβαλλοντική αδειοδότηση)  ή  είναι αμφίβολη η χρηματοδότηση   
ή  υπάρχει οικονομική εκκρεμότητα  ή  γενικά «υπάρχει πρόβλημα» !!!
 Ενδεικτικά αναφέρουμε τα έργα οδοποιίας για τα οποία δεν υπάρχουν Συμβάσεις και περιβαλλοντικές εγκρίσεις:
1ον αποκατάσταση οδικών τμημάτων Αρτέμιδας. Μηλέας & Αρήνης 500.000 ευρώ
2ον αποκατάσταση οδικών τμημάτων Λεπρέου & Αγίου Ηλία            500.000 ευρώ
3ον αποκατάσταση οδικών τμημάτων Ροδινών & Καλίδονας             500.000 ευρώ
4ον αποκατάσταση οδικών τμημάτων Δ.Δ. Μίνθης                                  500.000 ευρώ
5ον αποκατάσταση οδικών τμημάτων Δ.Δ. Σμέρνας                               500.000 ευρώ

Έργα για τα οποία δεν υπάρχουν Συμβάσεις και χρηματοδοτήσεις, όπως:
1ον       βελτίωση οδοποιίας της Ζαχάρως και των Δημ. Διαμερισμάτων         164.570 ευρώ
2ον       αντικατάσταση εσωτ. & εξωτ. δικτύου ύδρευσης Ζαχάρως 3.000.000 ευρώ

Όλες αυτές οι παραλήψεις που εμποδίζουν την εκτέλεση έργων που έχουν αποφασιστεί σχεδόν αμέσως μετά τις φωτιές του Αυγούστου του 2007, είναι εγκληματικές για την τοπική οικονομία. 
Επιτέλους με τι ασχολιόταν ο τ. δήμαρχος όλα αυτά τα χρόνια ;
Γιατί δεν εξασφάλισε την ομαλή εξέλιξη και πραγματοποίηση όλων αυτών των έργων;
Αδυναμία εκτέλεσης του προϋπολογισμού σημαίνει ότι δεν θα πέσουν λεφτά στον τόπο και δεν θα πληρωθούν μεροκάματα. Σε περίοδο μάλιστα μεγάλης οικονομικής κρίσης, που ο τόπος έχει ανάγκη και το τελευταίο ευρώ!!.   

Ανάπλαση του κέντρου της Ζαχάρως. Οι αυθαίρετοι αυτοσχεδιασμοί του τ. δήμαρχου, που με το «ΕΤΣΙ ΓΟΥΣΤΑΡΩ», άλλαξε την εγκεκριμένη μελέτη, έχει καταστρέψει τους εμπόρους. Και δυστυχώς δεν είναι ορατό το τέλος της περιπέτειας στην οποία τους έχει μπλέξει. 
1.3       Ο προϋπολογισμός είναι ΑΝΤΙΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ, αφού δεν στηρίζει την τοπική οικονομία. Δεν έχει προηγηθεί κανένας διάλογος με τους Επαγγελματικούς Συλλόγους (Εμπορικό, Αγροτικό, Τουριστικών Επαγγελμάτων, κ.λπ).
Ενώ δεν προκύπτει ότι περιλαμβάνει έργα του Δήμου που να έχουν ενταχθεί σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Το τί θα κάνουν τα Τουριστικά Ακίνητα στον Καϊάφα ή στο «Παρά θιν» δεν υποκαθιστούν τις παραλήψεις και την πλήρη αδυναμία του Δήμου (του Δήμαρχου δηλαδή) για την διεκδίκηση αναπτυξιακών προγραμμάτων, ούτε μπορούν να εμφανίζονται δήθεν σαν έργα του τ. Δήμαρχου.  Αυτός δεν ήταν ικανός να εγκαταστήσει ούτε μία νόμιμη καντίνα μέσα στα οχτώ χρόνια της θητείας του. Ούτε ένα περίπτερο 2Χ2.

1.4       ΘΕΜΑ ΚΑΪΑΦΑ
Ο τ. Δήμαρχος τον κατάντησε έναν απέραντο σκουπιδότοπο,
ενώ μέσα στη λίμνη χύνονται τα βοθρολύματα της Ζαχάρως, χωρίς καμία επεξεργασία, μια και ο κατ’ όνομα βιολογικός σταθμός δεν λειτουργεί. Δεν λειτουργεί αν και από το 2007 υπάρχουν 4.500.000 ευρώ για την επέκταση και την αναβάθμισή του.
Είναι έργο που καθυστερεί τελείως αδικαιολόγητα και προκαλεί τεράστια προβλήματα αφού υποβαθμίζει την περιοχή με ανυπολόγιστες συνέπειες στην τουριστική κίνηση!!!
Αυτή η δυσάρεστη και τραγική περιβαλλοντική κατάσταση έχει βάλει φρένο και περιορίζει την παραπέρα αξιοποίηση της λίμνης ως ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, της μόνης δραστηριότητας που φέρνει κόσμο όλο τον χρόνο στην περιοχή μας.
Όσον αφορά την περίφημη πισίνα - λούμπα, που λανσάρεται σαν έργο βελτίωσης των Λουτρών, πρόκειται για έργο κακότεχνο και αναχρονιστικό, που δεν ικανοποιεί τους λουόμενους.
Δεν έχει καμία σχέση με την αντίληψη που υπάρχει για τις σύγχρονες ΛΟΥΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.
Είναι έργο ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ και αποτελεί στάχτη στα μάτια μας, γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι δεν πολύκαταλαβαίνουμε και ότι θα είμαστε ικανοποιημένοι με το ξεροκόματο της δήθεν ανάπτυξης που μας πέταξαν.
Αλλά την ευθύνη την έχει ο τ. Δήμαρχος που δεν γνωρίζει τι σημαίνει σύγχρονη ανάπτυξη ΛΟΥΤΡΟΠΗΓΩΝ και του φτάνει το ξεροκόματο που μας πέταξε η Πολιτεία.

Εμείς θέλουμε τον Καϊάφα σωστά ανεπτυγμένο και σήμερα είναι η ΩΡΑ του. Τώρα που όλοι πλέον έχουν καταλάβει ότι η οικονομία της χώρας μπορεί να στηριχτεί σχεδόν αποκλειστικά στον ΤΟΥΡΙΣΜΟ και την ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ. Είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για την πλήρη και σωστή ανάπτυξή του.

1.5       ΘΕΜΑ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ 
Την τελευταία στιγμή, χάρη στην πρωτοβουλία και την κινητοποίηση πολλών φορέων και ατόμων, ο Καϊάφας γλύτωσε από την πλήρη καταστροφή του.
Σε πείσμα πολλών δημόσιων προσώπων, που ενώ επίσημα κόπτονταν για την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΧΑΡΑΞΗ, την ίδια ώρα παρασκηνιακά εργάζονταν και φοβάμαι ότι και σήμερα ακόμη συνεχίζουν να εργάζονται για την περίφημη ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΛΥΣΗ.  
Δηλαδή στην διαιώνιση της σημερινής κατάστασης που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις κακές κυκλοφοριακές συνθήκες του ΤΟΠΟΥ.
Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΧΑΡΑΞΗ, θα απαλλάξει  τον Καϊάφα αλλά και όλη την πεδινή περιοχή και τους παραλιακούς οικισμούς του Δήμου και θα ενισχύσει τις δυνατότητες οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης, που ομοιόμορφα μπορεί να πραγματοποιηθεί από την ακτή έως και το πλέον ορεινό σημείο του Δήμου μας.
Κατηγορηματικά απορρίπτουμε τη μίζερη δικαιολογία, ότι δήθεν δεν υπάρχουν λεφτά για την Ανατολική Χάραξη.
Αυτό που σίγουρα δεν υπάρχει είναι η βούληση των πολιτικών παραγόντων!!

Η προώθηση της λεγόμενης μηδενικής λύσης στην πραγματικότητα είναι ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ των Εργολάβων και των ντόπιων συνεργατών τους, που με τον τρόπο αυτό πιστεύουν πως θα παραμείνει η Ολυμπία Οδός στη θέση της και θα μπορέσουν να βάλουν χέρι στο ΧΑΛΙΚΙ της ΝΕΔΑΣ, ξεκοιλιάζοντας το ποτάμι.

Θα αγωνιστούμε για την πραγματοποίηση του έργου της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΧΑΡΑΞΗΣ, που αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό έργο για όλη τη Δυτική Πελοπόννησο, το κεντρικότερο και σημαντικότερο τμήμα της οποίας κατέχει ο Δήμος Ζαχάρως-Φιγαλείας.
Η περιοχή μας, όλη η περιοχή του Δήμου, ΟΡΕΙΝΗ και ΠΕΔΙΝΗ, έχει τεράστιες και πολύπλευρες αναπτυξιακές δυνατότητες, τις οποίες θα τις αναδείξουμε στις πραγματικές τους διαστάσεις.

Προϋπόθεση όμως για κάθε είδους ανάπτυξη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική είναι να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η εύρυθμη λειτουργία στο Δήμο.  Να αποκατασταθεί η συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις και να λειτουργήσει ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ.

Δεν πιστεύουμε στους «σωτήρες», στους «φίλους» και στις «ειδικές καταστάσεις».
Δεν πιστεύουμε στις μυστικές και αδιαφανείς διαδικασίες.
Πιστεύουμε στις υγιείς δυνάμεις του τόπου, στους νέους και στους ενημερωμένους πολίτες.  
Αυτές είναι οι μεγαλύτερες και ανυπέρβλητες αναπτυξιακές δυνάμεις απέναντι στις οποίες δεν μπορεί να σταθεί κανένα εμπόδιο.

Εμείς, ως Μείζον Αντιπολίτευση, προτείνουμε την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της Απόφασης ΟΑΠ/Β2/ΟΙΚ/15814/3-7-2006 (ΦΕΚ 629/Δ/24-7-2006) Υπουργού ΥΠΕΚΑ (πρώην ΠΕΧΩΔΕ), με την οποία έχει ανασταλεί η χορήγηση οικοδομικών αδειών σε περιοχές και οικισμούς του Δήμου (τμήμα Ζαχάρως, Μπισκινόκαμπου, πεδινών οικισμών Καλίδονας, Νεοχωρίου, Ταξιαρχών και Γιαννιτσοχωρίου) απ’ όπου θα περνούσε η Ολυμπία Οδός, αφού πλέον έχει πάψει να υπάρχει ο λόγος επιβολής αυτού του ανασταλτικού μέτρου.
Η άμεση κατάργηση αυτής της Υπουργικής Απόφασης θα επιτρέψει στους κατοίκους των οικισμών να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους, ενώ σήμερα σε περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης, η δέσμευση αυτή απαξιώνει την όποια αξία της γης τους.
Την ίδια ώρα η κατάργηση της Απόφασης αναστολής χορήγησης οικοδομικών αδειών από μέρος της Πολιτείας (δηλαδή του αρμόδιου Υπουργείου), θα είναι και η έμπρακτη απόδειξη ότι συμμορφώνεται με την απόφαση .... του ΣτΕ, και ότι πράγματι εννοεί να προχωρήσει στην Ανατολική Χάραξη και δεν μας εμπαίζει



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου