theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

ΤΣΑΜΠΟΥΝΟΣΥΝΑΞΗ (τα ξερολίθια που έγιναν αμπέλια)

Στην Πλάκα, στο τέλος της Αιόλου που είναι οι Αέρηδες και λίγο παραπάνω στη Διογένους, είναι το «Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών  Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη», ακριβώς παρδίπλα στη γνωστή ταβέρνα «Ο Πλάτανος». Χάρμα θεού είναι η παρακείμενη αυλή, απομεινάρι της  παλιάς Αθήνας, όπου κάθε καλοκαίρι γίνονται συναυλίες με παραδοσιακές μουσικές όχι μόνο της πατρίδας μας αλλά όλου του κόσμου, Αργεντινή, Αίγυπτος, Μαρόκο, Πορτογαλία, Μεξικό, κτ.λ. Παρευρεθήκαμε[i]  λοιπόν στην πρώτη συναυλία,  την Παρασκευή 17 Ιουνίου, την «Τσαμπουνοσύναξη», όπου είχε την τιμητική της η Τσαμπούνα ή ασκοτσάμπουνο. Παραλλαγή της είναι η Γκάιντα, που παίζεται πολύ στη βόρεια Ελλάδα και γενικά στα Βαλκάνια αλλά και στη Σκωτία. Έδωσαν το παρόν τους θρυλικοί τσαμπουνιέρηδες από τη Νάξο, την Κύθνο, την Κάλυμνο και άλλα νησιά. Μαζί τους και ο φίλος μας  Αλέξανδρος Κλειδωνάς, ανερχόμενο αστέρι στην Τσαμπουνοπαρέα. Αναφέρω τον Αλέξανδρο, όχι γιατί ήταν ο κοινωνός μας αλλά για τρεις λόγους:
α)Στην  ατόφια στόφα του, χαρισματικότητα, εμπεριέχεται όλος ο Ελληνισμός, από τη Μικρά Ασία έως τα Τρίκαλα, τα δυο στενά. β)  Ενώ οι Τσαμπουνιέρηδες είναι όλοι τους Αιγαιοπελαγήτες με χιλιάδες ακούσματα και λαϊκά βιώματα, αυτός είναι παιδί της πόλης και μάλιστα από τα Σεπόλια.
γ) Έχει συνδυάσει την καλλιτεχνία της Τσαμπούνας με την Αρχιτεκτονική, που με την μουσική έχει συνδετικό κρίκο την αρμονία και το ρυθμό.

[i] Παρεμπιπτόντως στο μουσείο λειτουργεί και ένας χώρος, όπου διατίθενται λαϊκά μουσικά όργανα, αξιόπιστα καθώς και άλλα συναφή προϊόντα της παραδοσιακής μουσικής από όλο τον κόσμο. Λειτουργός σε αυτό το χώρο είναι ο Γιώργης Ξυλούρης, γιος του αξέχαστου Νίκου, ο οποίος Γιώργης επιμελείται και παρουσιάζει ένα καταπληκτικό μουσικό πρόγραμμα από όλο τον κόσμο, στο ράδιο Κόκκινο (105,5  fm, και left.gr) τον «Αόρατο Θίασο». Ο Γιώργης λοιπόν με έριξε στα βαθιά (για μένα....) καθότι με έσπρωξε κι πήρα ένα ωραίο μπαγλαμαδάκι. Οπότε όπως καταλαβαίνετε μπαίνουμε σε μονοπάτια, αγαπημένα μεν και ντερτιλήδικα, αλλά άγνωστα που απαιτούν, εκτός από το μεράκι, μπόλικο κόπο και χρόνο. Ξέρετε πρέπει να τολμούμε. Να η κυρά Κατίνα, η πεθερά μου 89 χρονών παρακαλώ, κάνει μαθήματα   Πληροφορικής για PC. Μάλιστα!!! 

-  Στον πρωτο σύνδεσμο υπάρχει το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων και  πολλές άλλες πληροφορίες.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου