theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

ΔΗΜΟΣ: Ζαχάρω – Φιγαλεία

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ: Γιαννιτσοχώρι

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Β. ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

       Β.1 Η ανάπλαση του κεντρικού Δρόμου

Η πρόταση που θα αλλάξει άρδην την εικόνα του χωριού είναι η ανάπλαση του κεντρικού δρόμου (Οδός Παπαλέξη). Η ανάπλαση πρέπει να περιλαμβάνει:

  •  Ο δρόμος να γίνει μονής κατεύθυνσης
  •  Τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων
  •  Την κατασκευή θέσεων στάσης αυτοκινήτων
Τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα και πολύν θετικά. Τα υπάρχοντα μαγαζάκια θα βγάλουν τα τραπεζάκια έξω και ευθύς θα αλλάξουν όλα όψη. Επιπτώσεις δεν θα υπάρξουν διότι ακριβώς από κάτω υπάρχει άλλος δρόμος, δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές. Ακόμη και ο μεγαλέμπορος του χωριού θα εξυπηρετείται άνετα. Τα φορτηγά θα μπαίνουν από το δρόμο της Νικολιάδαινας και θα βγαίνουν από τον κάτω δρόμο.
 
  Υστερόγραφο 1: Είναι ιερό χρέος μου να τονίσω με ανεξίτηλα γράμματα ανάκατα με απέραντη μνήμη ότι για αυτή τη λύση του δρόμου πρώτος και καλύτερος μας μίλησε ο μακαριστός ξάδελφος Θοδωρής Ντούφας, ο αξέχαστος TED ως αρχιτέκτων, με τόσες περγαμηνές και δόξα στη Μελβούρνη και στο Σύδνεϋ. Όμως έφυγε νιός και τόσο ωραίος.
          Β.2 Διακανονισμός – νομιμοποίηση στην παραλία

Ότι πιο ωραίο έχει να επιδείξει τούτο το χωριό είναι η παραλία του Αϊ Νικόλα με τις ωραίες καντίνες – μαγαζιά. Όμως το καθεστώς που επικρατεί είναι απαράδεχτο. Χρόνια και χρόνια, πάνω από 30, διαιωνίζεται ένα καθεστώς ομηρίας. Από τη μια μηνύσεις, πρόστιμα επί προστίμων από την Κτηματική, την Πολεοδομία και δεν ξέρω από πού αλλού και από την άλλη καθησυχαστικές υποσχέσεις από τον τότε δήμαρχο, πάντα όμως στο γνωστό πνεύμα του παραγκωνισμού των νόμων. Κι αυτό για τους ευνόητους λόγους, καθαρά ψηφοθηρικούς. Δυστυχώς με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα διογκώνεται και γίνεται δαγκάνα. Ότι και να γίνει πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής:

  •  Και οι δυο καντίνες έχουν μια αξιοζήλευτη θέση, σε όλη τη χώρα, μπορούμε άνετα να ισχυριστούμε από οποιαδήποτε άποψη αναφοράς. Συνταιριάζουν το δέσιμο με το γύρω περιβάλλον και την προσφορά στους λουόμενους των γύρω χωριών ακόμη και από την ορεινή Μεσσηνία.
  •  Οι εποχιακές αυτές επιχειρήσεις είναι καθαρά οικογενειακής μορφής και έχουν στηθεί με αρκετό κόπο, χρήμα κυρίως όμως με μπόλικο μεράκι. Ειδικά ο Κορκολής από μικρό παιδί σε αυτή τη καντίνα έχει επενδύσει ουκ ολίγους κόπους και όνειρα πάνω από 25 χρόνια.
        Β3 Πολιτισμός

Άφησα τελευταίο το θέμα του πολιτισμού που ενδιαφέρει όχι μόνο το Γιαννιτσοχώρι και τον υπόλοιπο δήμο αλλά όλη την επαρχία. Το πολιτιστικό επίπεδο λόγω έλλειψης ανάλογης καλλιέργειας και συναφών δραστηριοτήτων κυμαίνεται από χαμηλό έως μηδενικό. Κυρίαρχη αντίληψη είναι ο νεοπλουτισμός άνευ αρχών και αξιών αντάμα με το φαίνεσθαι και το επιδεικνύειν (ακριβά αυτοκίνητα 4χ4 και τέτοια). Αυτό συνεπάγεται την πραγματοποίηση λιγοστών εκδηλώσεων της ίδιας κατηγορίας και προσφοράς όπως το καλοκαιρινό ταβατούρι στην παραλία με μοναδικό σκοπό τα όσο δυνατόν περισσότερα φράγκα στο ταμείο, θυσιάζοντας την ποιότητα υπέρ της ποσότητας ή υπερτιμολογώντας ορισμένα προϊόντα ντόπιας παραγωγής π.χ τις αγγουροντομάτες. Συγνώμη όχι ότι αυτά τα (γλέντια) πανηγύρια δεν έχουν την αξία τους αλλά σαν στοιχεία της παράδοσης και της κουλτούρας και όχι σαν εισαγόμενα του συρμού ..σκυλάδικης καταγωγής. Η δημιουργία του λαογραφικού μουσείου και αυτό χάρη σε δυο-τρεις γυναίκες με πρώτη την κ.Σόνια και η δράση μιας ποδοσφαιρικής ομάδας επουδενί δεν καλύπτουν τις ανάγκες του πολιτισμού. Πρώτο λοιπόν μέλημα είναι η εξ ολοκλήρου αναβάθμιση του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού και ευτυχώς υπάρχουν αξιόλογα νέα άτομα, άνδρες και γυναίκες για αυτό το ρόλο. Ένας τέτοιος πολιτιστικός σύλλογος μαζί με τον αθλητικό σύλλογο Α.Ο. ΝΕΔΑ πρέπει να αποτελέσουν τον πυλώνα της πολιτιστικής ανάπτυξης της τοπικής κοινότητας. Θετικότατος παράγων είναι το μεγάλο δικαστικό μέγαρο που διατίθεται για όποιες εκδηλώσεις και συνεδρίες. Πολλά μπορούν να γίνουν στον τομέα αυτόν που θα βρεθούν στην πορεία. Ας προσπαθήσουμε να αναφέρουμε μερικά:

Πλατεία

Καλός τόπος είναι ο χώρος απέναντι στο δημοτικό κτήριο, αλλά ιδανικότερος είναι το τρίγωνο του Ηλία Κόλλια, μπροστά στο Ντουφέϊκο. Σύμφωνα δε με έγκυρες πληροφορίες Ο Λάμπης Διαμαντόπουλος προσφέρει το χωράφι, δίπλα από το σπίτι του, αρκεί να οναμασθεί "Χρήστος Διαμαντόπουλος", οπότε μαζί με το τρίγωνο που λέγαμε γίνεται πρώτη πλατεία!  Μακάρι!


Θέατρο

Για την ανάγκη ενός υπαίθριου Θεάτρου έχουν γραφτεί πάρα πολλά σε αυτό το χώρο του μπλογκ. Δυστυχώς στην πρώτη μας επιλογή υπήρξαν αξεπέραστα εμπόδια. Δεν πτοούμεθα όμως. Το πράγμα το ψάχνουμε… Ίδομεν!

Η διάνοιξη νέας οδού προς την παραλία

Βεβαίως είναι ένα δύσκολο έργο αλλά όχι ακατόρθωτο. Η θέληση των πολλών όταν είναι ισχυρή ακόμη και βουνά μετακινεί. Έτσι λέει ο λαός και έτσι είναι.

Σιδηροδρομικός Σταθμός


Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί και γενικά τα τρένα είναι ένα θέμα που πληγώνει. Το πιο φιλοπεριβαλλοντικό μαζικό και λαϊκότατο μέσο μεταφοράς έχει πέσει θύμα στις νεοφιλελεύθερες επιλογές των κρατούντων. ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ. Ο σταθμός του χωριού επί χρόνια εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγαλέμπορα και αντιδήμαρχου κατά την προηγούμενη τετραετία. Η τύχη του χώρου ήταν τραγική. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες από τον ίδιο τον πρόεδρο της κοινότητας η ενοικίαση(;) από τον ΟΣΕ έχει λήξει, οπότε ο κύριος αντιδήμαρχος πρέπει οσονούπω να αποτραβηχτεί. Επί του θέματος τουλάχιστον θα επανέλθουμε. Πολύ καλή περίπτωση θα είναι η κοινότητα να προβεί
σε μια επισκευή και σχετική ανάπλαση, μετά από συμφωνία με την αρμόδια αρχή και να εγκαταστήσει τους φορείς του χωριού με πρώτο τον Αθλητικό Όμιλο ΝΕΔΑ, τον Πολιτιστικό Σύλλογο κτ.λ.

Υστερόγραφο 2 Για το Λαογραφικό Μουσείο υπήρξε ειδικό αφιέρωμα και τιμητική μνεία στην Κυρία Σόνια (το κάπα με κεφαλαίο ) στην ανάρτηση της 29ης Απριλίου 2011. [κλικ ΕΔΩ] Το μόνο που εκκρεμεί είναι τα εγκαίνια του Μουσείου που οπωσδήποτε πρέπει να τύχουν της λαμπρότητας και της καμπάνιας που αρμόζει. Οι κατάλληλες ημερομηνίες είναι μπροστά μας για πάνδημη συμμετοχή όλων των πατριωτών όπου κι αν βρίσκονται. Εδώ να κάνουμε μια συμβουλή στον εν αργία Δήμαρχο (πλέον τούτο το Μλογκ απαξιώνει εντελώς να αναφέρει το όνομά του. Επιτέλους είναι θέμα αρχής). Μη τολμήσει να έρθει σαν δήμαρχος γιατί εδώ στο Γιαννιτσοχώρι έχουμε πολλές ντομάτες και αγγούρια!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου