theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΩΣ


Τι συμβαίνει στην Πλατεία;
Εδώ και δύο με τρείς βδομάδες στην πλατεία ανέκυψε ένα θέμα που τόσα χρόνια σιγόκαιγε μεν αλλά δεν έβγαινε στην επιφάνεια. Είναι το θέμα των όμορων επαγγελματιών που έχουν πρόσβαση στο χώρο της. Ένας από αυτούς λοιπόν, και δη νεότευκτος, γέμισε με τραπέζια πολλές μεριές της πλατείας οπότε άρχισαν τα μουρμουρητά που έγιναν γκρίνιες διαμαρτυρίας. Από αυτή την ιστορία προέκυψε το εξής ανεπανάληπτο: κανείς απ΄ αυτούς που έχουν τραπέζια στην πλατεία δεν έχει άδεια από το δήμο. Ξέφραγο αμπέλι!
 Ο λόγος; Αυτονόητος! Είναι η αντίληψη, το καθεστώς που έχει επικρατήσει στο δήμο, στη Sugartown. Φθηνός λαϊκισμός και ψηφοθηρική μικροπολιτική, τάζοντας και ικανοποιώντας διάφορα μικροσυμφέροντα και ψιλορουσφέτια των πολιτών ακόμη και όταν είναι κόντρα στο γενικό συμφέρον ή και στις διατάξεις του νόμου. Έτσι δεν υπάρχει κανένας κανονισμός του δήμου που να ρυθμίζει τα της πλατείας. Στα παλιά τους τα υποδήματα η βασική δημοτική αρχή: Όποιος δημότης κάνει χρήση δημοτικής περιουσίας είναι υποχρεωμένος να καταβάλει το αντίστοιχο αντίτιμο, όπερ μεθερμηνευόμενο στην περίπτωσή μας σημαίνει ότι όποιος επαγγελματίας καταλαμβάνει δημοτικό χώρο (τραπέζια στην πλατεία, στο πεζοδρόμιο κτ.λ) οφείλει να πληρώνει στο δήμο και το αντίστοιχο ποσό.
Όμως υπεισέρχεται και ένας άλλος σοβαρός παράγοντας για τον οποίο υπεύθυνος και ρυθμιστής είναι πάλι ο δήμος. Ο μεγαλύτερος χώρος της πλατείας ΠΡΕΠΕΙ να μένει ελεύθερος γιατί πρώτα και κύρια η πλατεία είναι χώρος της δημοκρατίας ως εξέλιξη της αρχαίας Αγοράς.

Ναι αγαπητοί μου η πλατεία του χωριού και της πόλης είναι χώρος κοινωνικής διαμόρφωσης και πολιτικής συνειδητοποίησης του ανθρώπου, που από άτομο γίνεται δημότης, πολίτης. Εδώ αρθρώνει λόγο και διάλογο, εδώ περπατά, διαλογίζεται, συναναστρέφεται, χαιρετά. Εδώ τα μικρά παιδιά παίζουν και τα μεγαλύτερα αλληλοπειράζονται, ερωτεύονται!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου