theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΚΑΙ ..ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ ΦΙΓΑΛΙΑΣ


Τα περισσότερα χωριά του δήμου μας, λόγω των γνωστών συνθηκών που επικρατούσαν κατά το δεύτερο  ήμισυ του προηγούμενου αιώνα με κυρίαρχη τη μεγάλη εσωτερική μετανάστευση, αστυφιλία,  προς την Αθήνα και την μετέπειτα ανάπτυξη   και άνθηση του επαρχιώτικου στοιχείου σε όλους τους τομείς (Οικονομικός, Καλλιτεχνικός, Επιστημονικός) δημιουργήθηκαν οι γνωστοί Σύλλογοι των    Εν Αθήναις  …συγχωριανών. Ένα πράγμα που βεβαίως συναντάται σε όλη τη χώρα είναι ότι αυτοί οι σύλλογοι με τις τοπικές ιδιαιτερότητες, περισσότερο αναπτύχθηκαν και ρίζωσαν στα ορεινά χωριά. Την ίδια περίπου περίοδο οι περισσότεροι συνεργάσθηκαν και ίδρυσαν την Συνομοσπονδία των Εκπολιτιστικών Συλλόγων Ολυμπίας. 
Η Ζούρτσα (Φιγαλία)
Πρέπει να τονίσουμε ότι από την ίδρυσή της το Δ.Σ της Ομοσπονδίας εμφορούνταν από προοδευτικές, δημοκρατικές ιδέες, στην πλειοψηφία τους  αριστερές, καθότι στους συλλόγους που πρωτοστάτησαν στην ομοσπονδία, κυριαρχούσαν άτομα με ανάλογα φρονήματα. Απεναντίας ορισμένοι σύλλογοι από την αρχή δεν συμμετείχαν στην Ομοσπονδία  με προεξάρχοντα το Σύλλογο της Φιγαλίας (Ζούρτσας) και από κοντά των Πετραλώνων (Βερβίτσα) που είναι ο κυριότερος δορυφόρος της πρώτης. Ο κυριότερος λόγος ήταν ότι τα συγκεκριμένα χωριά ήταν  δεξιοκρατούμενα  και θρησκόπληκτα, με διαχρονικό ιστορικό παρελθόν μεγάλων και πολλάκις επιφανών  οικογενειών (τοπικά τζάκια) στον οικονομικό, επιστημονικό και στρατιωτικό τομέα που αυτό μεταφυτεύτηκε(;)στον πολιτικό στίβο, βουλευτελίκια κτ.λ.
 Κύριο λειτουργικό όργανο και μοναδικό επικοινωνιακό μέσο όλων των συλλόγων είναι η εφημερίδα που εκδίδουν. Στο σύνολο τους δεν ασχολούνται με τα  πολιτικά και δημοτικά δρώμενα αλλά γενικώς με διάφορα,  άμεσα θέματα  του χωριού τους και με εκδηλώσεις με σκοπό τη σύσφιξη των μελών τους.   Τρανταχτή εξαίρεση και σε αυτό τον τομέα η εφημερίδα των Πετραλώνων. Αύριο λοιπόν , Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέπονος που λένε, θα την παρουσιάσουμε εστιαζόμενοι στο τελευταίο φύλλο της  και δη στο κύριο άρθρο με τίτλο: Χωρίς τον νόμιμα εκλεγμένο Δήμαρχό του ο Δήμος Ζαχάρως-Φιγαλίας Ν. Ηλείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου