theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ανακοίνωση της Μείζονος Αντιπολίτευσης για τις προτάσεις του ΣΧΟΟΑΠ του ΔΗΜΟΥ ΖΑΧΑΡΩΣ

Ζαχάρω 10-11-2011
Εισήγαγε για δεύτερη φορά η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, προς συζήτηση, το θέμα του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ζαχάρως. Η Μείζων Αντιπολίτευση, διατύπωσε άμεσα, τις αντιρρήσεις της προς τη συγκεκριμένη μελέτη την οποία χαρακτηρίζει αντιαναπτυξιακή αναπτυξιακή και καταστροφική για τον τόπο.
 Οι μελετητές δεν σεβάστηκαν ούτε τη  νομοθεσία για την προστασία της ιδιαιτέρου φυσικού κάλους περιοχής του  Καϊάφα. Επίσης είναι απαράδεκτη και υποβολιμαία η επαναφορά της πρότασης για ακόμη δυτικότερη χάραξη της Ολυμπίας Οδού (Ιονίας Οδού). Ενώ οι ίδιοι οι μελετητές αναγνωρίζουν ότι δεν είναι καν αρμόδιοι, για τη χάραξη αυτού του υπερεθνικού δρόμου και γνωρίζουν ότι κάθε εναλλακτική πρόταση-χάραξη που διέρχεται μέσα από την περιοχή του Καϊάφα και τους πεδινούς οικισμούς του Δήμου, αποκλείεται, απολύτως, από την Απόφαση 2473/2010 του Συμβουλίου της Επικρατείας παρέβησαν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Τη συνεδρίαση παρακολούθησε μεγάλος αριθμός δημοτών οι οποίοι ζημιώνονται και στη διάρκειά της αποκαλύφθηκε πλήρως ότι η Μελέτη αυτή δεν επιτυγχάνει τους στόχους της ούτε κατευθύνει προς την ανάπτυξη έναν τόπο όπως ο Δήμος Ζαχάρως-Φιγαλίας, που έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες. Το όραμα της ανάπτυξης του μπορεί να δομηθεί στέρεα επάνω στα γεωφυσικά και πολιτιστικά του δεδομένα, αφού περιλαμβάνει το σημαντικότερο τμήμα της Δυτικής Πελοποννήσου.
 Στην έκταση του Δήμου υπάρχουν σημαντικοί φυσικοί πόροι και βιοκλιματικές συνθήκες, που κατανέμονται στον χώρο με τρόπο, ώστε να τον καθιστούν, στο σύνολό του, προνομιούχο. Το ΣΧΟΟΑΠ οφείλει να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής μας στο σύνολό της και όχι στην  καταστροφή της.

Η ΠΑΡΑΚΤΙΑ ζώνη, που εκτείνεται σε βάθος 2χιλμ. τουλάχιστον από την ακτή περιλαμβάνει τις παραλιακές εκτάσεις, τους πεδινούς οικισμούς και τους γηλόφους, και αποτελεί την ατμομηχανή της ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα είναι η πιο ευαίσθητη και πρέπει να προστατεύεται. Η ΗΜΙΟΡΕΙΝΗ περιοχή, περιλαμβάνει εκτάσεις κατάλληλες για αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες που αποσκοπούν σε προϊόντα υψηλών προδιαγραφών. Είναι περιοχή κατάλληλη για αγροτουρισμό, αλλά και οικιστική ανάπτυξη. Η ΟΡΕΙΝΗ περιοχή περιλαμβάνει εκτάσεις κατάλληλες για κτηνοτροφικές και ειδικές τουριστικές δραστηριότητες, όπως π.χ. περιοχές οργανωμένων κυνηγότοπων.
Στο Δήμο μας είναι δυνατό να ενεργοποιηθεί ένα σύγχρονο μοντέλο πραγματικής οικονομίας, που θα αξιοποιεί τις πραγματικές και αδιαμφισβήτητες δυνατότητές του. Με το  συγκεκριμένο ΣΧΟΟΑΠ αντί να ενισχυθεί η ανάπτυξη της παράλιας περιοχής, που περιλαμβάνει τους πιο ζωντανούς οικισμούς του Δήμου διαλύεται και καταστρέφεται ανεπανόρθωτα.
Οι προτάσεις του ΣΧΟΟΑΠ πολύ απέχουν από τους στόχους που πρέπει να επιτύχουμε. Η μελέτη στερείται πλήρως αναπτυξιακού οράματος, που θα πρέπει να δώσει στον τόπο μας αναγνωρίσιμη ταυτότητα και ελκυστική οντότητα σε διεθνές επίπεδο. Με άστοχες επιλογές, θα οδηγηθεί η περιοχή σε  οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό. Στη μιζέρια και την υπανάπτυξη σύμφωνα με τις δηλώσεις του συνόλου της Αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου.  
Και όμως, πάνω σε αυτή την απαράδεκτη πρόταση δυτικής χάραξης του μεγάλου αυτού δρόμου, στηρίζεται το σύνολο σχεδόν των αναπτυξιακών προτάσεων τους, γι’ αυτό όλο το εποικοδόμημα των προτάσεων αυτών είναι αναξιόπιστο και μη αποδεκτό. Η Μείζων Αντιπολίτευση: 
1ον Θεωρεί απαράδεκτη την πρόταση κατάργησης των οικισμών Νεοχωρίου Ξηροχωρίου, Μπισκινόκαμπου, Κολενιτσί, Αγ. Νικολάου Γιαννιτσοχωρίου. Στους οικισμούς αυτούς ζουν και δραστηριοποιούνται δημότες μας με μικρό αλλά πολύτιμο κλήρο. Άνθρωποι που, επιτέλους, πρέπει όλοι να μάθουν, ότι είναι  χρέος της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης να τους  βοηθήσουν. Η μείζων αντιπολίτευση και η παράταξή μας, «Η ΝΕΔΑ», είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε σε αδιάφορους και  επιτήδειους «παράγοντες» να στήσουν εμπόδια και να στερήσουν  τα όνειρα και τις ελπίδες για μια καλλίτερη ζωή από τους δημότες μας.
2ον  Θεωρεί προσχηματική την πρόταση για επέκταση της γης υψηλής παραγωγικότητας σε βάρος της Ζώνης Β2 (που έχει θεσμοθετηθεί με το Π.Δ. της Ζ.Ο.Ε.), όπως και την κατάργηση του οικισμού του Μπισκινόκαμπου.
3ον       Θεωρεί απαράδεκτη την πρόταση για τον χαρακτηρισμό του χώρου του Δημοτικού Σχολείου σε χώρο αστικού πρασίνου που αποσκοπεί αποκλειστικά στη νομιμοποιήσει του αυθαίρετου γιαπί-δημαρχείου. Οι μελετητές που προτείνουν με τόση ευκολία την κατεδάφιση του Σχολείου, πρέπει να μας πουν,  πόσο εύκολο θεωρούν ότι είναι να βρεθούν - ειδικά υπό τις  συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες - τα περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για την άμεση κατασκευή ενός νέου σχολείου, αφού, μετά τη θεσμοθέτηση του ΣΧΟΟΑΠ, στο υπάρχον κτίριο του σχολείου δεν θα επιτρέπονται ούτε καν εργασίες συντήρησής του.
4ον       Θεωρεί απαράδεκτη την προτεινόμενη ζώνη τουριστικής ανάπτυξης, που  στριμώχνεται ανάμεσα στην παράνομη πρόταση του άξονα της Ολυμπίας Οδού και τη ζώνη Β1 της ΖΟΕ. Η προτεινόμενη χάραξη παρουσιάζει και πρόσθετα  θεσμικά προβλήματα, αφενός λόγω των διεθνών κανονισμών για την ασφάλεια των συγκοινωνιών, που δεν επιτρέπουν τη δόμηση κατά μήκος των διεθνών οδών σε μεγάλο βάθος και την προκαλούμενη περιβαλλοντική ρύπανση (αέριοι ρίποι και θόρυβος) και αφετέρου λόγω της ασυμφωνίας της πρότασης αυτής με το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, που για την περιοχή μας προβλέπει ήπια τουριστική ανάπτυξη γύρω από τους υφιστάμενους οικισμούς.   
Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και ιδιαίτερα οι επιβλέποντες ειδικοί επιστήμονες, που έχουν τελικά και την ευθύνη της νομιμότητας της εκπόνησης, της εξέλιξης και τελικά της ολοκλήρωσης της μελέτης, πρέπει να εξασφαλίσουν την επιτυχία της και να αποτρέψουν τη «θεσμοθέτηση-εγκατάσταση» στον Δήμο μας ενός πολύπλοκου, γραφειοκρατικού, αντιπαραγωγικού και αντικοινωνικού καθεστώτος που θα στοιχειώνει, για πολλές γενιές, τον τόπο μας.
Ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, θα επανέλθουμε, όσες φορές και αν χρειαστεί, ώστε να επιτευχθεί ο τελικός στόχος. Δηλαδή, τη θεσμοθέτηση ενός ΣΧΟΟΑΠ που θα εξασφαλίζει, σε βάθος χρόνου, αειφόρο ανάπτυξη για την κοινωνία μας.
Η Μείζον Αντιπολίτευση γνωρίζοντας ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι, σύμφωνα με το νόμο, έχουμε τις ίδιες ευθύνες και υποχρεώσεις με τους δημόσιους  υπαλλήλους, και συνεπώς, έχουμε την ίδια υποχρέωση να σεβόμαστε τις αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, του ΣτΕ, όπως επίσης και οι μελετητές του ΣΧΟΟΑΠ.
Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους η Μείζων Αντιπολίτευση καταψηφίζει την Β1 φάση της μελέτης του ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ζαχάρως και δηλώνει  ότι θα πράξει όλες τις ενδεικνυόμενες ενέργειες για να υπερασπιστεί τον τόπο και τα συμφέροντα των δημοτών μας. 
                                                Κώστας Αλεξανδρόπουλος
Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου