theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Δυο πολιτικά κείμενα


Α
Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – Κατσέλη
          Η κ. Κατσέλη προχθές δήλωσε την υποστήριξή της στο ΣΥΡΙΖΑ και μετεκλογική προγραμματική σύμπραξη. Δεν προκαλεί έκπληξη ο συνωστισμός στο ΣΥΡΙΖΑ των επιφανών εκφραστών του βαθέως ΠΑΣΟΚ, των εμπνευστών του «λεφτά υπάρχουν», των ορκισμένων αντιπάλων των μεταρρυθμίσεων, των υποστηρικτών των συντεχνιών. Σωστά αντιλαμβάνονται ότι εκεί θα βρουν ένα αυθεντικό υπερασπιστή των ερειπίων του πελατειακού κράτους που με επιμονή και επιμέλεια δημιούργησαν με την πολιτεία τους. 
                   Μα καλά η κ Λούκα δεν ήταν εκ των συντακτών του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009, που αποτέλεσε τη βάση της δημαγωγικής εξαγγελίας του «λεφτά υπάρχουν»:
·                           Από τη θέση της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας κλπ  το κρίσιμο διάστημα μεταξύ του Ιουνίου του 2009 και την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, το Μάιο του 2010, δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο στην παρεμπόδιση λήψης ή εφαρμογής των όποιων μέτρων θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποφυγή του μνημονίου;
·                                  Δεν ψήφισε το μνημόνιο και το στήριξε αδιαμαρτύρητα από τον Υπουργικό θώκο.
·        Αξίζει να θυμηθούμε λίγο και τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην κωμωδία της παρεμπόδισης εφαρμογής της σύμβασης με την COSCO για το λιμάνι του Πειραιά.
Β.
Στοιχεία της μελέτης της Εθνικής Τράπεζας σχετικά με τις συνέπειες πιθανής εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Αποτελέσματα μελέτης αποσπασματικά: Ύφεση 22% σε σταθερές τιμές, επιπλέον της συρρίκνωσης 14% του ΑΕΠ, κόψιμο στο μισό του κατά κεφαλή εισοδήματος, άλμα της ανεργίας στο 34%, πληθωριστικός φαύλος κύκλος που θα ανατροφοδοτούσαν οι αυξήσεις στις τιμές εισαγόμενων αγαθών και ο οποίος θα ακύρωνε το πλεονέκτημα της υποτίμησης. Ελλείψεις βασικών καταναλωτικών αγαθών, φαρμάκων κλπ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την  Εθνική Τράπεζα ότι, αφού πήρε τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης, τρομοκρατεί  το λαό  περιγράφοντας  τις συνέπειες της εξόδου της χώρας  από το ευρώ και μάλιστα  σκόπιμα λίγο πριν τις εκλογές.
Η απάντηση της τράπεζας  αναφέρει ότι πρόκειται για τακτική μελέτη  που «έγινε με επιστημονική αρτιότητα, στη βάση του συγκεκριμένου μακροοικονομικού υποδείγματος που την συνοδεύει, προκειμένου να είναι ελέγξιμα τα πορίσματα και η αντικειμενικότητά της».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, που μίλησε για μαύρη προπαγάνδα,  έστειλε αντιπροσωπεία να συναντήσει τη διοίκηση της τράπεζας και να ελέγξει, ως φαίνεται, τα αμφισβητούμενα αποτελέσματα. Από τότε σιγή ιχθύος. Το θέμα θάφτηκε. 
Η μελέτη περιλαμβάνει και τις μόνες πιθανότητες αναδιαπραγμάτευσης που βλέπουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας. Γίνεται λόγος για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, και δίχτυ ασφαλείας για τις ασθενέστερες ομάδες.  Σύμφωνα με τη μελέτη αυτά τα δυο επιχειρήματα μπορούν να πείσουν τους εταίρους να προχωρήσουν και σε επιπλέον χρηματοδότηση.  
 Η μελέτη επισημαίνει ότι «Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί πια μια θεωρητική υπόθεση εργασίας, ή μία εξέλιξη με μηδενική πιθανότητα, αλλά αντικείμενο καθημερινής συζήτησης και ένα σενάριο που συζητείται πλέον έντονα, ειδικά στο εξωτερικό. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μια τέτοια απευκταία εξέλιξη μπορεί να προκληθεί, μέσα σε ένα τόσο εύφλεκτο περιβάλλον, και από ένα μεμονωμένο γεγονός ή άστοχο χειρισμό με αυτοεκπληρούμενη, οδυνηρή κατάληξη, ανεξαρτήτως της ισχυρής πολιτικής βούλησης περί του αντιθέτου».  
Αν έρθει η συζήτηση  στο θέμα αυτό πρέπει να ρωτάμε τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ γιατί αντιδρούν με αυτό τον τρόπο όταν κατά τα άλλα υποτίθεται ότι ισχυρίζονται πως δεν επιθυμούν την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στην δραχμή. Εκτός αν πρόκειται περί της γνωστής συνειδητής διγλωσσίας. Και – καταλήγουμε- περί αυτού πρόκειται.
Ολόκληρη η έκθεση στο www.nbg.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου