theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΜΥΡΝΗ - ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ ή scripta manent (2)

Κώστας Μαυρουδής
 Αρετή Πάνου
        Εισαγωγή Προηγήθηκαν οι συνάδελφοι Παυσανίας, Στράβων (από τους παλιούς) και Καζαντζάκης, Ουράνης, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, Patrick Leigh Fermor (από τους νεώτερους).
Ζηλώσαντες την δόξα των προαναφερθέντων, εμείς, το δίδυμο Αρετή και Κώστας, προσφέρουμε το πόνημα τόδε συμμετέχοντες (και συμμετέχουσαι) στον εμπλουτισμό της παγκόσμιας ταξιδιωτικής λογοτεχνίας. Αυτά, με όλη την μετριοφροσύνη που μας χαρακτηρίζει… 
  
Θα μπορούσα να αρκεστώ σε όσα, με την εξομολογητική διάθεση του Μίλτου, άκουσα στο δρόμο της επιστροφής προς το αεροδρόμιο της Σμύρνης. « Τα ταξίδια είναι οι εικόνες, τα χρώματα, τα αρώματα, οι ήχοι, το ανθρώπινο πλήθος….». Δεν μου αρκούν … Για μένα, το ταξίδι Σμύρνη–Καππαδοκία, είναι επί πλέον, η συνειδητοποίηση ότι περπατάς σε τόπους που αποτελούν κοιτίδα του Ελληνισμού και που ακόμα και τώρα διατηρούν μέρος της εικόνας αυτής. Αιολία, Ιωνία, Καππαδοκία, Μαγνησία, Βιθυνία, κλπ ήταν περιοχές όπου οι Αρχαίοι δημιούργησαν αξεπέραστους πολιτισμούς. Επί πλέον συνδέονται με την τραγική κατάληξη των ψευδαισθήσεων που κυριάρχησαν στο Νεοελληνικό κράτος, με πόνο, αίμα και  προσφυγιά.
Το ταξίδι ήταν ιδέα της Αρετής. «Κλείσαμε θέση στο γκρουπ Αργυρώ» ανήγγειλε. Στην Αργυρώ το είπε, εγώ περίσσευα!...  Έτσι είναι η ζωή , ο ισχυρότερος επιβάλλει την γνώμη του. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, μαζεύτηκαν οκτώ άτομα, τέσσερα ζευγάρια. Η Αρετή Π. με τον Μήτσο της,  η Αργυρώ Μ με τον Κώστα της, η  Κατερίνα Π. με τον Κώστα της και η Ματίνα Δ. με τον Μίμη της…. Δεν λέω, ταιριαστή παρέα. Η συνέχεια το επιβεβαίωσε. Να πω συγχρόνως εδώ, ότι για οκτώ μέρες, αεροπορικά εισιτήρια, έξη διανυκτερεύσεις σε πολύ καλά ξενοδοχεία, πρωινό και δείπνο, έξοδα μετακινήσεων με το πούλμαν καθώς και ξεναγήσεις, όλα αυτά στοίχησαν 540 € το άτομο. Πληρώσαμε ξεχωριστά τα εισιτήρια εισόδου σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και τοποθεσίες. Δηλαδή περίπου 40 €. Υπολογίζω ότι πληρώσαμε επί πλέον περίπου 300 €, το άτομο πάντα, για ψώνια και μεσημεριανό φαγητό.


ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ 
ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ 

https://mail.google.com/mail/ca/?ui=2&ik=7858901ccc&view=att&th=1379ec212dba0ba5&attid=0.1&disp=safe&zw
ΚΙ ΑΥΤΌ ΤΟ ΤΟΣΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ
 ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΣΤΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ
 ΣΠΟΥΔΑΙΩΝ ΣΕΛΙΔΩΝ, ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ 
ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου