theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Η ΜΟΦΚΙΤΣΑ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ [1]

       Αγαπητές φίλες και φίλοι.  
Όσοι από σας έχετε επισκεφθεί την ωραία Μοφκίτσα, τους Ταξιάρχες, σίγουρα θα έχετε μείνει έκθαμβοι από  τα πανάρχαια μνημεία της, τους δυο μεταβυζαντινούς ναούς, τον Άγιο Ταξιάρχη και τον Άγιο Ανδρέα και κυρίως από την πανοραμική θέα της, αντίκρυ στα θρυλικά λείψανα του αρχαίου Λεπρέου. Κάλλος απαράμιλλο!!!
      Όμως τα τελευταία χρόνια, τα καλούμενα και "κλασσικά" διαπράττεται ένα ανοσιούργημα σε βάρος της παράδοσης του τόπου και της ιστορίας του. Πώς το λένε; Πήγαν οι παπάδες να .. εκσυγχρονισθούν και έβαλαν μεγάφωνα έξω από τις εκκλησίες. Κάπως έτσι και στη Μοφκίτσα. 
    Τις προάλλες επισκεφθήκαμε τη Μοφκίτσα μαζί με μια φίλη καθηγήτρια Καλών Τεχνών και όταν αντίκρισε  τα φανταχτερά έργα και τα πάρεργα αναφώνησε: "παιδί μου τι είναι αυτό το πράγμα; Έχετε δει σε παραδοσιακό χωριό αυτό το κιτσαριό; Μα αυτό είναι έγκλημα. Κρίμα και πάλι κρίμα" 



    Τα πράγματα έχουν ως εξής. Από ένα πρόγραμμα της ΕΕ διετέθησαν περί τις 300.000 ευρω  για έργα αναπαλαίωσης του χωριού, καθότι έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακό. Και πριν 4 χρόνια περίπου ο Καλλικράτης και ο Ικτίνος επί τω έργω!!!  Τώρα όλα τα έργα χάσκουν ημιτελή, σαν κουφάρια. Άλλα εντελώς άχρηστα και άλλα με κακοτεχνίες και προχειροδουλιές. Πρώτο και χτυπητό παράδειγμα η πλακόστρωση του δρόμου. Ούτε τα καλντερίμια δεν είναι έτσι. Μα τόσο ανίδεοι  ήταν οι άνθρωποι; Εγώ που είμαι κτηνίατρος καλύτερα θα την έφτιαχνα.
 Άκουσον - άκουσον: Αντί να αναδείξουν τα μνημειώδη εκκλησάκια, κατασκεύασαν περιστύλιο και αψίδες, τέτοιας κακόγουστης αισθητικής που βγάζει τα μάτια ακόμη και του απλού επισκέπτη.   Ποια περισπούδαστα μυαλά συνέλαβαν αυτό το τερατούργημα και ποιοι τέλος πάντων ευθύνονται γι αυτή την απαράδεκτη κατάσταση;  
   Και το παράλογο του όλου θέματος είναι ότι τελευταία η Μοφκίτσα έχει περιληφθεί στους Πίνακες Αξιόλογων Οικισμών της Χώρας και κρίθηκε παραδοσιακό χωριό από το Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος του Υπουργείου Εσωτερικών. Έχει δε ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι από τους 38 αξιόλογους οικισμούς της Ηλείας, είναι ο μοναδικός που χαρακτηρίστηκε με Βαθμό Προστασίας 2 (σημαντική προστασία), βάσει των παραδοσιακών στοιχείων της αρχιτεκτονικής των σπιτιών.

    Το δε παράδοξο είναι  ότι όλοι οι τοπικοί φορείς νίπτουν τας χείρας των, στην κυριολεξία, κανείς δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του.  Όχι μόνο μια καταγγελία αλλά ούτε μια φωνή, μια ακρόαση. Δίπλα και παραδίπλα, οικτρός συμπαραστάτης  ο Πολιτιστικός Σύλλογος και ο πρώην και ο τωρινός και ο καινούργιος. Δυστυχώς  όλοι αυτοί, φίλοι και μη, περί άλλων τυρβάζουν και μαλιοτραβιούνται για μια μικρή σφραγίδα.
       Πρέπει να τονίσουμε ότι όλοι και οι μεν και οι δε, μπροστινοί και  παρατρεχάμενοι, περί τον Σύλλογο, μέχρι τώρα τα έχουν  κάνει πλακάκια με τη δημοτική αρχή και τάχουν κάνει τάτσι-μίτσι-κότσι με το δήμο, που είναι ο βασικός υπεύθυνος αυτού του απαράδεκτου έργου. Όλα φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες. 
    Και υπόψη όλα αυτά τα μεγαλεπήβολα έργα έγιναν με τις απαραίτητητες τυμπανοκρουσίες, γιορτές και πανηγύρια και μάλιστα με προεξάρχουσα και την κρατική τηλεόραση.(κλικ εδώ)
    Τι να πούμε τι, τι να τραγουδήσουμε όπως έλεγε το παλιό άσμα. Το πράγμα μιλάει μόνο του. Διάφορα πασαλείματα, για τα μάτια του κόσμου, τα βάπτισαν παράδοση και όλα μέλι γάλα. Το πολύ-πολύ, όπου νάναι, θα πέσουν και οι υπογραφές Αν όχι το μεγάλο, το μικρό φαγοπότι σίγουρα!! 
              


Τα παραπάνω είχαν γραφτεί από τις αρχές Ιουλίου και να προχθές κυκλοφόρησε  η εφημερίδα {1} του Πολιτιστικού Συλλόγου που περιέχει και μια συνέντευξη με τον εργολάβο του έργου κ Κατσίγιαννη. Καθόλου δε χρειάζεται να κριτικάρω και να σχολιάσω τα ..λεγόμενα, αφού ΟΛΑ μόνοι σας μπορείτε να τα κρίνετε {κάνετε κλικ ΕΔΩ}. Θα θαυμάσετε τι πειστικές και ατράνταχτες δικαιολογίες που δίνει ο κύριος έργολάβος για την αντίδραση του κόσμου και άλλα πολλά. Όπως επίσης   είμαι σίγουρος ότι  θα εκπλαγείτε με την αμέριστη ικανοποίηση και ακλόνητη βεβαιότητα του κ. Αρτουμά, προϊστάμενου της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, πως όλα είναι άριστα και καλώς καμωμένα!. Εγώ πάντως έμεινα άναυδος, δεν ξέρω τι να υποθέσω. Και το τελευταίο, από την πέρα για πέρα αποκαλυπτική συνέντευξη  μαθαίνουμε ότι τα έργα στηρίχτηκαν σε προ δεκαετίας  μελέτη.

ΜΕΤΆ ΔΕ ΤΗΝ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΚΑΙ ΑΚΡΩΣ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΉ ΕΙΚΟΝΑ  ΔΗΛΩΣΗ  ΤΟΥ Κ. ΑΡΤΟΥΜΑ, ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΤΑΙ  Η ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΩΣΗ, ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, ΜΕΙΖΟΝΑ ΚΑΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΝΑ ΕΓΚΥΨΟΥΝ ΣΤΟ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΟΦΚΙΤΣΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΣΤΟ ΕΓΚΥΣ ΜΕΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΩΣ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ. ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ ΚΡΟΥΩ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΣΤΟΝ Κ. ΑΓΡΑΠΙΔΑ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΊΑΙ ΚΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ.


{1} Πραγματικά τα κατά Ματθαίου Ευαγγέλια είναι καταπληκτικά. Αναφέρομαι στο ωραίο blog  και στην ενδιαφέρουσα eφημεριδούλα 'ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ" που επιμελείται ο αγαπητός Ματθαίος Κατσάμπουλας.


ΣΕ ΑΛΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ
  ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΕ Ο ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ, Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ:
  • ΠΩΣ ΕΧΙΕ ΟΡΙΣΘΕΙ Η ΠΛΑΚΏΣΤΡΩΣΗ 
  • ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ  (ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΌΤΗΤΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΤ.Λ) ΠΡΟΚΕΙΜΈΝΟΥ ΤΟ ΕΡΓΟ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου