theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΖΑΧΑΡΩΣ [6]

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
               Η κατάσταση με τους πολιτιστικούς συλλόγους των χωριών στο δήμο μας είναι μεν αρκετά περίπλοκη, αλλά είναι παραπλήσια με αυτή της άλλης επαρχίας. Από τις δεκαετίες του ΄60 και ΄70 είχαμε έντονη αστυφιλία της  περιφέρειας και συνάμα υπέρμετρη διόγκωση της πρωτεύουσας από τους μέτοικους. Φυσικό ήταν η πλειοψηφία αυτών να είναι απόφοιτοι τουλάχιστον εξατάξιου Γυμνασίου που λόγω του πελατειακού κράτους στελέχωσαν κυρίως το δημόσιο τομέα. Συνάμα είχαμε την έξαρση του φαινομένου της ίδρυσης των συλλόγων των εν Αθήναις συμπατριωτών  για τους γνωστούς λόγους (σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ τους και με τις γενέτειρες πατρίδες, συνεισφορά στην βελτίωση της εικόνας των πατρίδων, έκδοση εφημεριδούλας με τοπικό ενδιαφέρον, οργάνωση και διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων στο χωριό που στις περισσότερες περιπτώσεις έπαιρναν τη μορφή του καλοκαιρινού πανηγυριού.).
      Αμέσως τα επόμενα χρόνια ακολούθησε η ίδρυση των Ομοσπονδιών των κατά τόπους ή κατά περιφέρεια συλλόγων, όπως οι Αρκάδες, οι Ηπειρώτες, οι Ολύμπιοι κτ.λ. με μεγάλη μεν άνθηση και δραστηριότητα αλλά και καλλιέργεια τοπικιστικών ..ιμπεριαλισμών. Η κύρια δράση αυτών των συλλόγων ήταν στα ίδια τα χωριά τους, μεριμνώντας και σιγοντάροντας λίγο ή πολύ για διάφορα κοινωφελή έργα. Κύριο τους μέλημα, όπως παραπάνω αναφέρθηκε, ήταν η τέλεση του καλοκαιρινού πανηγυριού στα χωριά [1].
     Στα περισσότερα χωριά, μετά από αρκετά χρόνια οι μόνιμοι κάτοικοι προέβησαν οι ίδιοι στην ίδρυση πολιτιστικών Συλλόγων  με το ίδιο ακριβώς πεδίο και αντικείμενο δράσης, το πανηγύρι με γουρουνοπούλα με άρτι σχηματισθέντα μουσικά μπουλούκια, έτσι για να τα αρπάξουν. Οπότε, όπως ήταν αναμενόμενο τα πράγματα περιπλέχτηκαν και οι ντόπιοι ήρθαν σε σύγκρουση με τους "Αθηναίους', π.χ. φέτος στο Σλήβα (Μηλέα) που προγραμματίζουν πανηγύρι την ίδια μέρα σε διπλανούς τόπους [2]. Εξυπακούεται ότι ο δήμος δεν έχει καμία δουλειά σε αυτή τη διένεξη. Είναι καθαρά θέμα της ντόπιας κοινωνίας και αυτοί οι ίδιοι θα τα βρουν, εάν τα βρουν ή θα πλακωθούν, που λέει ο λόγος. Με ΄γειά τους και χαρά τους. 
     Ευχής έργο είναι οι δύο σύλλογοι του χωριού, όπου τυχόν συνυπάρχουν, να είναι συμπληρωματικοί για το καλό της μικρής κοινωνίας και όχι ανταγωνιστικοί σε σημείο να φάει ο ένας το μάτι του αλλουνού. Πάντως σε τελευταία ανάλυση τον πρώτο λόγο για το χωριό τον έχει ο ντόπιος σύλλογος. Όμως και οι σύλλογοι των  συμπατριωτών στην Αθήνα είναι πολύ χρήσιμοι καθότι με την ζωντανή και δραστήρια ομοσπονδία τους (Ομοσπονδια Τοπικων Πολιτιστικων Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας) έχουν ισχυρό λόγο στα πράγματα  που αφορούν τον τόπο μας. Καλή ώρα όπως με την υπόθεση του Επικούρειου Απόλλωνα, που ο νυν πρωθυπουργός ως υπουργός Πολιτισμού πριν λίγα χρόνια, εν μια νυχτί τον μετέφερε στη Μεσσηνία!!!
     Μακάρι και οι ντόπιοι  σύλλογοι να κάνουν μια ομοσπονδία,  αν όχι της πάλαι πότε επαρχίας Ολυμπίας, αλλά του δήμου Ζαχάρως - Φιγαλείας. Σε αυτό το σκοπό   πρέπει να  δράσει ο ίδιος ο δήμος και δη η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.Τώρα εάν τα πανηγύρια εντάσσονται στις πολιτιστικές δράσεις είναι άλλο θέμα. Δυστυχώς σε πολλά χωριά είναι η μόνη "πολιτιστική"δραστηριότητα. Βεβαίως είναι μια κοινωνική εκδήλωση, μια συνέχεια της παράδοσης και παίζει ρόλο η ποιότητα και η στάθμη του πανηγυριού. Σε όλα τα ορεινά χωριά το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου είναι ευκαιρία για ένα αντάμωμα των απανταχού συγχωριανών. Αλλά να μην τρελαθούμε κιόλας, όλα αυτά δεν είναι πολιτισμός. 
Ίδομεν, αλλά τι να δούμε όπως λένε και στα χωριά μας:"γεννάει η μούλα";    
   
[1] 
[2] Αμφότεροι οι σύλλογοι λοιπόν, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μηλέας και ο Σύλλογος Μηλείων Ολυμπίας «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ»  έκαναν αίτημα στο δήμο να τους διατεθούν το γήπεδο για τον μεν και η κεντρική πλατεία για τον δε την ίδια μέρα και ώρα (22-8-12). Σίγουρα θα υπάρχει μέγας ανταγωνισμός, από τη γουρουνοπούλα μέχρι τα κλαρίνα. "Αλλού βαρούν τα σήμαντρα κι αλλού είναι οι παπάδες" .Πώς το λένε "κακό χωριό τα πέντε σπίτια", εκτός εάν το Σλήβα έχει εφτά. Αξίζει όμως να δείτε πως ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι μια και και οι αθεόφοβοι το μέγα θέμα το περιέλαβαν στην ημερήσια διάταξη του Δ.Σ. Όλοι λοιπόν ψήφισαν ναι και και στα δύο, μόνο ο αντιδήμαρχος κ. Λαμπρόπουλος ψήφισε όχι σε όλα. Ο λόγος, όπως ο ίδιος τοποθετήθηκε, μήπως γίνει τίποτα και τρέχει στα δικαστήρια! Μπράβο βαθμό ευαισθησίας και φιλονομίας  ο κ. Αντιδήμαρχος, πράγμα ομολογουμένως που δεν του το είχαμε.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου