theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Προς Ελληναράδες Επιστολή


Ένα κείμενο του Βασίλη Ραφαηλίδη πουν δημοσιέυτηκε στο αντί. Πρώτη δημοσίευση στο περιοδικό Πρόταση , Άρτα ,1997
    ..Όταν λέμε Νεοέλληνες (Έλληνες ονομάζουν οι ξένοι μελετητές μόνο τους αρχαίους Έλληνες), εννοούμε μια εθνότητα που προέκυψε από το σμίξιμο των Ελλήνων , των Βλάχων, των Αρβανιτών ,των εκχριστιανισθέντων Τούρκων, των Φράγκων που έγιναν ορθόδοξοι και γενικότερα όλων εκείνων που ήρθαν από αλλού και εγκαταστάθηκαν σ' αυτό τον τόπο για να αφομοιωθούν από τους προγενέστερους. Δεν σημαίνει τίποτα το γεγονός πως ο Έβερτ , για παράδειγμα ,είναι απόγονος Βαυαρών που ήρθαν κάποτε με τον Όθωνα και ξέμειναν .Σημασία έχει αν είναι ή δεν είναι καλός νεοέλληνας πολιτικός . Δεν έχει σημασία που ο πατέρας του Κάρολου Κουν ήταν Εβραίος. Σημασία έχει που αυτός ο άνθρωπος προσέφερε πολλά στον νεοελληνικό πολιτισμό. 

          Ο ελληνικός χώρος στην αρχαιότητα δεν είχε σύνορα .Άλλωστε Ελλάδα είναι οι Έλληνες και όχι η ελληνική γη .Υπάρχει Ελλάδα εκεί που υπάρχουν Έλληνες .Η χωρική περί Ελλάδας αντίληψη κατάγεται από την ιδιοκτησιακή περί χωραφιού αντίληψη .Όμως είναι προφανές πως η Ελλάδα δεν είναι ,έτσι απλά , ένα σύνολο χωραφιών και οικοπέδων .Η Ελλάδα είναι πολιτισμός. Αν δεν υπάρχει ελληνικός πολιτισμός δεν υπάρχει ούτε Ελλάδα .Άλλωστε η εθνογέννηση είναι μια πολύ αργή διαδικασία . Μια εθνότητα προκύπτει μέσα από μια άλλη με πάρα πολύ αργές διεργασίες διαφοροποίησης .Δεν άλλαξε πολύ από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα η Ελλάδα ,νοούμενη σαν γη πάνω στην οποία τελούνται πολιτιστικές αλλαγές . Άλλαξε όμως ο πολιτισμός ,άλλαξαν τα ήθη , άλλαξε η θρησκεία , άλλαξε εν ολίγοις η εθνότητα . 

     Το κράτος είναι έννοια νομική , η επικράτεια είναι έννοια γεωγραφική και η εθνότητα είναι έννοια πολιτιστική .Και καθόλου βιολογική. Βιολογική είναι η έννοια ράτσα , η φυλή . Όμως λέγοντας φυλή , ο νους μας πάει καταρχήν στα ζώα και στους πρωτόγονους , που βρίσκονται ακόμα πολύ κοντά στον "πολιτισμό" των ζώων .Συνεπώς , όταν λες πως ανήκεις στη φυλή των Ελλήνων , λες κάτι σαφώς διαφορετικό από εκείνο που έχεις την πρόθεση να πεις . Θέλεις να ανήκεις στους Έλληνες , αλλά με τη βολική , βιολογική έννοια , όπως τα άλογα ανήκουν στην φυλή των αλόγων και τα γαϊδούρια ανήκουν στη φυλή των γαϊδουριών .Σε βολεύει πολύ ,εσένα τον οκνηρό ,να πιστεύεις πως ανήκεις στη φυλή των Ελλήνων, πως έχεις "ελληνικό DNA" ,πως γεννήθηκες Έλληνας ,πράγμα ωστόσο πέρα για πέρα συμπτωματικό και καθεαυτό αδιάφορο . Τούτη η γέννηση ,που όπως κάθε γέννηση είναι ένα απλό βιολογικό γεγονός , σε απαλλάσει από τη υποχρέωση να κοπιάσεις για να εκπολιτιστείς κατά τον ελληνικό τρόπο .Γεννήθηκες Έλληνας .....και καθάρισες απλά και τεμπέλικα .Ούτε σπουδές ,ούτε μελέτη, ούτε βιβλία, ούτε περιοδικά σαν αυτό ,που πασχίζει για τον ελληνικό πολιτισμό ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου