theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ


Επειδή η έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου πλησιάζει κατά την οποία κάθε χρόνο γινόμαστε μάρτυρες μιας τεράστιας περιβαλλοντικής υποβάθμισης (1),από την αλόγιστη και παράνομη  διοχέτευση των αποβλήτων, τη μούργα, λιόζουμο ή κατσίγαρο, κρούουμε τον κώδωνα πρώτα και κύρια στις τοπικές δημοτικές αρχές, σε όλους τους δημότες αλλά και στους ιδιοκτήτες των Ελαιοτριβείων που είναι υπεύθυνοι. Η προάσπιση του περιβάλλοντος   είναι καθήκον των δημοτικών αρχών, του τοπικού προέδρου αλλά και της Επιτροπής Ποιότητας ζωής του δήμου σύμφωνα με τα άρθρα 73 και 82 του νόμου 3852/10. Όμως είναι και καθήκον ΟΛΩΝ μας.

 Η συντριπτική πλειονότητα των ελαιοτριβείων στη χώρα μας είναι διάσπαρτες μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και καθώς δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις επεξεργασίας απόβλητων, τα διοχετεύουν σε παρακείμενα ρέματα και ποτάμια, με τελικό αποδέκτη τη θάλασσα, διαταράσσοντας τα φυσικά οικοσυστήματα. Υπολογίζεται ότι  το 11,5% ρίχνει τον κατσίγαρο απευθείας στη θάλασσα και το 19,5%  σε εδαφικούς αποδέκτες.

Σύμφωνα με υπολογισμούς 1 κυβικό  μέτρο κατσίγαρου
 ισοδυναμεί  με 150 περίπου  κυβικά    μέτρα αστικών   αποβλήτων.  
Να σημειωθεί πως το οργανικό φορτίο των εν λόγω αποβλήτων είναι περίπου 100 φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο των  αστικών λυμάτων, έχουν μεγάλο οργανικό φορτίο, είναι φυτοτοξικά (περιέχουν φαινόλες) και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ολικά στερεά.
 Άλλες ελαιοπαραγωγές χώρες-μέλη της Ε.Ε. η Ισπανία και η Ιταλία εφαρμόζουν νέες τεχνολογίες με επιτυχία (παραγωγή βιομάζας, εδαφοβελτιωτικών υλικών και ζωοτροφών) σε αντίθεση με την Ελλάδα, που αν και είναι η τρίτη ελαιοπαραγωγός χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο, στερείται ουσιαστικής διαχείρισης του κατσίγαρου.
Επιπλέον, στη χώρα μας, μολονότι μεγάλος αριθμός ελαιοτριβείων έχει εκσυγχρονιστεί, συνεχίζουν να λειτουργούν με την πεπαλαιωμένη τεχνολογία, αφού οι επενδύσεις που έγιναν για την αναβάθμιση των τριφασικών ελαιοτριβείων σε διφασικά που δεν παράγουν ξεχωριστή φάση με υγρά απόβλητα, δεν συνοδεύτηκαν από τις απαιτούμενες επενδύσεις για την τεχνολογική αναβάθμιση και των πυρηνελαιουργείων.(2) 

 (1)   Πριν ένα μήνα περίπου, που είχαμε επισκεφτεί μαζί με τον πρόεδρο του Γιαννιτσοχωριού, Νώντα Τριγάζη και ο οποίος κατήγγειλε προχθές στο Ιόνιο FM όλα τα εγκλήματα στο πευκοδάσος, την Εισαγγελία Κυπαρισσίας,     μας πληροφόρησαν ότι η Εισαγγελέας έχει επιληφθεί του θέματος των αποβλήτων των λιοτριβείων της περιοχής Κυπαρισσίας μέχρι τη Νέδα. Εδώ είμαστε, αν και είμαι σίγουρος ή Νέδα θα μελανιάσει από το κακό της......
(2) Ο σχετικός νόμος για τα απόβλητα των ελαιοτριβείων ρητά από την 1-3-13 απαγορεύει οιαδήποτε διοχέτευση στο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου