theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

«ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ.»

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ (27/10/2012)

1. Σταθερή η θέση μας για πολλαπλή διαπραγμάτευση σχετικά με  το πακέτο μέτρων 
Με τη στήριξη που παρείχαμε στην κυβέρνηση συνευθυνης εργαστήκαμε συστηματικά για να υπάρξει σταδιακή αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου μέσα από ένα συνδυασμό παρεμβάσεων με στόχο:
    1ο  Την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης με τους εταίρους σε σχέση με  την έμπρακτη προσήλωση της χώρας στη δημοσιονομική εξυγίανση.
    2ο  Την πολιτική αναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους ώστε να επέλθουν  τροποποιήσεις στο μνημόνιο, που θα μειώσουν τις συνέπειες των μέτρων και θα κάνουν οικονομικά αποτελεσματικότερες τις πολιτικές εξόδου από την κρίση.  
Όλο το προηγούμενο διάστημα εργαστήκαμε συστηματικά με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, στοχεύοντας,  στο πακέτο μέτρων περιστολής δαπανών,  να ενισχυθούν οι  διαστάσεις της εξυγίανσης και του εξορθολογισμού και να μειωθούν/κατανεμηθούν δικαιότερα οι περικοπές  σε μισθούς,  συντάξεις και επιδόματα.
Ταυτόχρονα, επιμείναμε,  μαζί με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα,  να υπάρξει πολιτική αναδιαπραγμάτευση με την ηγεσία της Ε.Ε και των χωρών της ευρωζώνης με στόχο  μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και την αντίστοιχη κατανομή των μέτρων, την ένταξη της ρήτρας αντικατάστασης ιδιαιτέρως επαχθών μέτρων, τη μη εξαίρεση της χώρας από πρωτοβουλίες που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης  και την  ενίσχυσή της με αναπτυξιακές παρεμβάσεις.  
Στην τελευταία απόφαση της Κ.Ε (6-10-12) τονίσαμε ότι θα δώσουμε έως την τελευταία στιγμή και πολλαπλώς τη μάχη ώστε η συμφωνία με τους εταίρους να συνιστά μια πολιτική συμφωνία για το μέλλον, διαφυλάσσοντας το μείζον που είναι η παραμονή στο ευρώ. 
2. Τα εργασιακά ζητήματα και ο ειδικός λογαριασμός 

Οι  διαπραγματεύσεις με την τρόικα έχουν φτάσει  κοντά στην ολοκλήρωση σε ότι αφορά το πακέτο των μέτρων μείωσης δαπανών – αύξησης εσόδων. Ταυτόχρονα οι δηλώσεις των εταίρων για στήριξη παραμονής της χώρας στο ευρώ, δημιουργούν  ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον. Όμως η επιμονή της τρόικα να συνδέσει την προώθηση του πακέτου δημοσιονομικών μέτρων με την περαιτέρω υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων δημιουργεί νέα δεδομένα, που βρίσκουν αντίθετη τη Δημοκρατική Αριστερά. 

Επίσης , παρόλο που δεν  έχει κατατεθεί δημόσια  αλλά αποτελεί διαρροή, η αναφορά σε δημιουργία ειδικού λογαριασμού εκτός ελληνικού ελέγχου στον οποίο θα κατατίθενται οι δόσεις του δανείου αλλά και μέρος των φορολογικών εσόδων  του κράτους, δημιουργεί κίνδυνο περιπλοκής.  Είναι βεβαίως κατηγορηματική η άρνηση μας να δεχθούμε μια τέτοια λύση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αρνούμαστε την ενδυνάμωση των εσωτερικών μηχανισμών ελέγχου των δημόσιων δαπανών και γενικότερα τη δημιουργία προϋποθέσεων σταθερής εξυπηρέτησης του χρέους.
3. Η πολιτική βαρύτητα των εργασιακών ζητημάτων και η θέση της ΔΗΜ.ΑΡ
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στις 16/10/2012 τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «…. Η ΔΗΜΑΡ κατηγορηματικά αποκρούει και δεν θα ψηφίσει τα οποιαδήποτε μέτρα που έχουν σχέση με αυτά τα οποία αξιώνει η τρόικα σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα. Οι αξιώσεις της τρόικα στοχεύουν στην ισοπέδωση της εργασίας. Οι αξιώσεις της τρόικα, στο βαθμό που θα γίνονταν αποδεκτές-αλλά δεν γίνονται από εμένα αποδεκτές-ισοδυναμούν με τροφοδότηση και περαιτέρω τροφοδότηση της ύφεσης και της καλπάζουσας ανεργίας…….» 
Η  Εκτελεστική Επιτροπή μετά τη συνεδρίαση της στις 25/10/2012 ανακοίνωσε τα εξής: 
«Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ επιμένει ομόφωνα και σταθερά στην άρνησή της να αποδεχτεί τις προτάσεις της τρόικας για τις εργασιακές σχέσεις. 
Απευθυνόμαστε στους Ευρωπαίους εταίρους και τους καλούμε να αποσύρουν τις αξιώσεις της τρόικας που ανατρέπουν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων της πατρίδας μας.».
Η δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και η ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής  έθεσαν με κατηγορηματικό τρόπο  ότι  τα εργασιακά ζητήματα πρέπει :
Να τεθούν πρώτα στην πολιτική αναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους διότι είναι  στρατηγικής σημασίας για το μέλλον των εργαζομένων της χώρας μας.
Να εξαιρεθούν από τη συμφωνία για το πακέτο μέτρων και την εκταμίευση της δόσης, αφού δεν έχουν άμεση δημοσιονομική επίπτωση. 
4. Η πολιτική σημασία της μάχης που δίνει η ΔΗΜΑΡ και τα αντίπαλα επιχειρήματα 
         α) Γιατί  «θυμηθήκαμε»  ξαφνικά τα εργασιακά; 
Υπενθυμίζουμε ότι εμείς και προεκλογικά θέσαμε ως μία από τις έξι(6) τροποποιήσεις του μνημονίου τα εργασιακά ζητήματα. Στη φάση της προγραμματικής συμφωνίας συμπεριλήφθηκε μετά από παρέμβαση μας η εξής θέση: «Η συλλογική αυτονομία και η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας επανέρχεται στο επίπεδο που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σύμφωνα με το οποίο το ύψος του μισθού στον ιδιωτικό τομέα συμφωνείται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Αυτό περιλαμβάνει και τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού που προβλέπεται στη ρύθμιση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.» 
Σε όλη τη φάση της διαπραγμάτευσης για το πακέτο μέτρων είμαστε κατηγορηματικοί στην μη αποδοχή των προτάσεων της τρόικα. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ  ήταν σαφής και ξεκάθαρος στις δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών από τη στιγμή που τρόικα επανέφερε το θέμα. 
      β) Γιατί δίνουμε τόσο μεγάλο βάρος σε ένα επιμέρους ζήτημα ενώ έχουμε δεχθεί το πακέτο μέτρων 13,5 δις για μείωση δαπανών και αύξηση εσόδων;
Η συμφωνία μας στο βασικό σενάριο για το πακέτο μέτρων – για το οποίο όπως προαναφέρουμε καταβάλλουμε προσπάθειες βελτίωσης μέχρι το τέλος – αποτελεί το διαβατήριο και ένα έντιμο συμβιβασμό για μια πολιτική συμφωνία με τους εταίρους που θα βλέπει προς το μέλλον. 
Το θέμα των αλλαγών εργασιακών όμως αποτελεί μια πολιτική και ιδεολογική επιβολή που υπερβαίνει τη δημοσιονομική προσαρμογή. Η θέση που προβάλλουν ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι οι αλλαγές που προωθούνται στα εργασιακά είναι νομοτελειακές αφού ήδη έχουν αποφασιστεί με το 2ο μνημόνιο δεν είναι ορθή, αφού αφενός οι προβλέψεις δεν αποκλείουν τις τροποποιήσεις και αφετέρου οι εκδοχές που προώθησε  η τρόικα αποτελούν μια επιθετική ερμηνεία των προβλέψεων. 
Επιδιώκοντας να υποβαθμίσουν την πολιτική αντιπαράθεση μας στην ουσία υποτιμούν τον κίνδυνο στρατηγικού χαρακτήρα που ενυπάρχει στις προωθούμενες ρυθμίσεις για το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.  Τα εργασιακά θέματα δεν είναι ένα διαδικαστικό, επιμέρους ή παρεμπίπτον ζήτημα,  αφορούν στη ζωή και το μέλλον των εργαζομένων. Τα δημοσιονομικά μπορούν να αλλάξουν, αλλά ότι καθιερωθεί τώρα στις εργασιακές σχέσεις θα χαρακτηρίζει τις επόμενες δεκαετίες. 
       γ) Θα δημιουργήσουμε κυβερνητική κρίση;
Δηλώσαμε ότι τα μέτρα που αφορούν σε αποσάθρωση εργασιακών δικαιωμάτων δεν πρέπει να ψηφιστούν και ότι αν επιμείνει η τρόικα η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα τα ψηφίσει.
Στόχευση μας δεν είναι η πολιτική αποσταθεροποίηση. Η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει καλύτερα τη δυναμική που δημιουργεί η στάση μας για μια  ισχυρή αναδιαπραγμάτευση έως το τέλος με στόχο την  πολιτική συμφωνία με τους εταίρους. Όταν είναι σε εξέλιξη διαπραγμάτευση για επίσης σημαντικά θέματα όπως η επιμήκυνση και η βιωσιμότητα του χρέους, δεν έχει πολιτική βάση οποιαδήποτε υποβάθμιση της διαπραγμάτευσης  για απόσυρση των εργασιακών ζητημάτων. Πολύ περισσότερο όταν η χώρα δεσμεύεται να προωθήσει ένα δύσκολο και υψηλό πακέτο μέτρων περιστολής δαπανών και φορολόγησης  και άρα κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει  ότι δεν προωθεί το στόχο της επίτευξης μηδενικού ελλείμματος και της δημοσιονομικής εξυγίανσης.  
{ΑΥΡΙΟ ΤΑΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΙΣ 
<<ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΩΘΟΎΜΕΝΕΣ 
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ>>}

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου