theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

[ΠΡΩΙΝΗ] ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΖΑΧΑΡΩΣ 1936-38

            Στους περισσότερους, αν όχι σε όλους είναι γνωστό το πολεοδομικό σχέδιο του 1987, για το οποίο έχουμε κάνει δυο αναρτήσεις στις 28/11 και...(κλικ ΕΔΩ και  ΕΔΩ). Όμως υπάρχει και ένα άλλο, πενήντα χρόνια πριν, το 1936-38. Κι αυτό όπως και τα επιφανή έργα στη Ζαχάρω (Βιολογικός, Στάδιο, Βιβλιοθήκη,Δημαρχείο, Περίπτερα στην παραλία, Κάπινγκ..) πραγματοποιήθηκε από τον Καραπαναγιώτη. Πράγματι αυτός ο άνθρωπος ήταν μέγας οραματιστής και μέγας ευεργέτης της Ζαχάρως.(1)
        Λοιπόν εκείνα τα προπολεμικά χρόνια ο νεαρός Καραπαναγιώτης ήταν γιατρός στα Λουτρά του Καϊάφα και ένα καλοκαίρι ήρθαν στην πόλη δυο υπηρεσιακοί παράγοντες της Κυβέρνησης, μηχανικοί τους οποίους ο γιατρός τους παρακάλεσε να κάνουν ένα πολεοδομικό σχέδιο για τη Ζαχάρω. Πράγματι δέχθηκαν με την προϋπόθεση ότι δεν θα δεχθούν ουδεμία παρέμβαση  για φίλους, συγγενείς κτλ. πράγμα που ο Κραπαναγιώτης το εγγυήθηκε, ως κάτι εκ των ουκ άνευ. 
        Δυστυχώς όμως και αυτό το έργο δεν ολοκληρώθηκε. Τρεις δρόμοι-άξονες που θα έλυναν το κυκλοφορικό πάντα της Ζαχάρως έμειναν στα χαρτιά. Και οι τρεις θύματα στο βωμό των μικροσυμφερόντων.Ο ένας θα συνένωνε τις περιοχές της βόρειας πλευράς, που είναι περί το δημαρχείο, με την εθνική προς τον Πύργο. Ο άλλος θα εκτεινόταν από το δρόμο που οδηγεί  προς στη θάλασσα μέχρι την εθνική προς την Κυπαρισσία και  τρίτος από το ίδιο δρόμο στο ύψος του Γυμνασίου μέχρι την εθνική που οδηγεί προς τον Πύργο.  

(1) Για αυτόν τον μεγάλο άνδρα στο εγγύς μέλλον θα υπάρξει ειδική ανάρτηση αν και πολλές φορές έχουμε κάνει αναφορά στο πρόσωπο και στα έργα του..  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου