theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΤΟ ΣΑΛΠΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΣΤΟΡΑ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑ, ΕΔΡΑ ΤΗΣ Ζ΄ΕΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ [Ζ΄ΕΠΚΑ]

Ο κύβος πρώτα ερρίφθη από τη Ζ΄ΕΠΚΑ στα Ολύμπια.
Θα κεράσουμε το γέρο-σοφό Νέστορα κόκκινο 
κρασί στον Κακόβατο και θα τον φιλέψουμε  
σταρένιο ψωμί στην Καλίδονα!  
        Το εγχείρημα είναι φιλόδοξο και τολμηρό και το διακύβευμα εξίσου μεγάλο. Όμως είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε για πάρα πολλούς λόγους, όπως είναι η ανάδειξη της φυσικής και αρχαίας κληρονομιάς τού τόπου μας, του θρυλικού Πυλιακού πεδίου και οι μελλοντικές προοπτικές για τη διαχείριση ενός τέτοιου σπουδαίου τομέα.
         Θα ξυπνήσουμε τον κοιμισμένο γίγαντα και θα  πετύχουμε γιατί το θέλουμε πολύ και όλοι ξέρουμε τη δύναμη της θέλησης και του αγώνα. 
          Προς αυτή λοιπόν την κατεύθυνση, που το κεντρικό σημείο, το κέντρο του κύκλου είναι η επιστημονική ημερίδα, μαζί με το  φίλο Μπάμπη Σαρτάμη επισκεφθήκαμε την Τρίτη στις 15 του τρέχοντος μήνα την έδρα της Ζ΄ΕΠΚΑ, τα Ολύμπια, όπου είχαμε μια ευρεία  συνεργασία με την Έφορο, αρχαιολόγο κ. Γεωργία Χατζή. Από τη μια μεριά ο απείρου φυσικού κάλλους και επιβλητικότητας λόγω του ιστορικού φορτίου  τόπος των τρισένδοξων Ολυμπιακών αγώνων με την  ευπροσήγορη κ. Χατζή και από την άλλη ο λόγος κι ο σκοπός της επίσκεψης, μας υπέβαλαν σε ένα κονσέρτο αισθημάτων με κυρίαρχα όργανα το δέος και συνάμα τον ενθουσιασμό. Επί τρεις ώρες γίναμε κοινωνοί αλλά και συνειδητοποιήσαμε το μέγεθος και τη σπουδαιότητα του έργου που αναλαμβάνουμε. Τα διαμηνυμένα και τα διαλαμβανόμενα, σχετικά με την ημερίδα, τα αναφέρω αρκετά περιληπτικά και με την επιφύλαξη ότι δυνατόν πολλά να μεταβληθούν. Τελεσίδικα θα καθορισθούν σε μια νέα μας συνάντηση που θα λάβει χώρα στο τέλος περίπου του Φεβρουαρίου, όπως συμφωνήσαμε.
    Λοιπόν η όλη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το 2ο δεκαπενθήμερο του  Σεπτέμβρη, θα διαρκέσει μία ημέρα και θα περιλαμβάνει:
  • Ημερίδα ως  κεντρικό άξονα
  • Έκθεση με φωτογραφικό υλικό*  και 
  • Επισκέψεις στις αρχαιότητες
          Ο τίτλος της ημερίδας θα σχετίζεται με τα κλασσικά και βυζαντινά μνημεία του τόπου με μεγαλύτερο βάρος το Νέστορα του Κακοβάτου και θα έχει έμβλημα το "δακτυλίδι του Νέστορα" (κλικ ΕΔΩ). Η όλη ημερίδα θα χωρίζεται σε δύο (2) μέρη, την πρωινή και την απογευματινή συνεδρία. Η πρωινή θα αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στην τριφυλιακή Πύλο, Κακόβατο-Δ.Δ.Καλίδονα και η απογευματινή στα υπόλοιπα μνημεία.
       Σύμφωνα δε με τα εξαγγελθέντα από την κ. Χατζή, που μας γέμισε ενέργεια και ενθουσιασμό η ημερίδα θα είναι διεθνής καθόσον θα μας τιμήσουν αρκετοί επιφανείς αρχαιολόγοι  διεθνούς κύρους με πρώτον τον Καθηγητή κ. Κορρέ, για τον οποίο δε χρειάζονται συστάσεις, την κ. Eder που είναι η Γερμανίδα αρχαιολόγος που έκανε τις περυσινές ανασκαφές στο Νέστορα, τους επίσης Γερμανούς αρχαιολόγους κ. Hyder* και Yunger και αρκετούς ονομαστούς Έλληνες, όπως τις κ.κ. Κουμούση, Έφορο της Στ΄ΕΒΑ (Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων), Κουτσοβίλη, προϊσταμένη Υπηρεσίας Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Στ. Ελλάδας και τον κ. Νικολέτζο, Κακοβατίτη αρχαιολόγο του Υπουργείου Πολιτισμού.
          Ακόμα και για το πρόγραμμα της ημερίδας μιλήσαμε, που μες στις άκρες θα είναι ως εξής:

 ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΛΙΑΚΌ ΠΕΔΙΟ (;)

        09.00   -     09.30 π.μ              Προσέλευση           
        09.30   -     10.30 π.μ.             Χαιρετισμοί*           
        10.30   -     11.00 π.μ              Καφές με τα σχετικά του.  

  Π Ρ  Ω  Ι  Ν  Η       Σ  Υ  Ν  Ε  Δ  Ρ  Ι  Α 
{Προεδρείο: Eder, Hyder, Χατζή  Ο.Ε                        
 11.00  - 11.30 π.μ.  "Τιμή στον Ντεφλερ, Τρυφιλιακή Πύλος" 
                                                       Γεώργιος Κορρές         
 11.30- 01.00 μ.μ  4 διαλέξεις 
                               (Eder,Hyder,Χατζή, Νικολέτζος

Ε Λ Α Φ Ρ Υ         Γ Ε Υ Μ Α  
[ Επισκέψεις στις αρχαιότητες ]

Α  Π  Ο  Γ  Ε  Υ  Μ  Α  Τ  Ι  Ν  Η     Σ  Υ  Ν  Ε  Δ  Ρ  Ι  Α

(Προεδρείο: Κουμούση, Κουτσοβίλη,......, Ο.Ε)
           06.00  -  08.30 μ.μ. 2 με 3 διαλέξεις από αρχαιολόγους/
 Ιστορικούς και την κ. Τριανταφυλλιά Νιάρχου 
με θέμα τα  "Τοπικά Λαογραφικά"

*     Ο πρώτος χαιρετισμός δικαιωματικά ανήκει στον υφυπουργό Πολιτισμού, κ.Τζαβάρα  που θα κηρύξει και την έναρξη της ημερίδας.
* Το φωτογραφικό υλικό και οι πίνακες θα είναι από το Γερμανικό Ινστιτούτο.
*    Οι επισκέψεις στα μνημεία θα πραγματοποιηθούν με σχετική ξενάγηση στη μεσημβρινή  διακοπή για όσους συνέδρους το επιθυμούν. 
*  Μετά το πέρας της ημερίδας θα δοθεί δείπνο, πιθανότατα στον Κακόβατα, στους προσκαλεσμένους ομιλητές.
* Η κ. Χατζή μας ανήγγειλε ότι μέχρι την ημερίδα θα υπάρξει μέριμνα ώστε  να αποκατασταθεί και να επισκευασθεί η περίφραξη των αρχαιοτήτων του Νέστορα στον Κακόβατα-Δ.Δ Καλίδονας.
* Ο κ. Hyder  έχει σπίτι στο Ανήλιο! 
* Ο.Ε Οργανωτική επιτροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου