theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Η ΠΥΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ (επανάληψη)


ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ....Ο ΕΝ ΕΥΘΕΤΩ ΧΡΟΝΟΣ
«Είχα δυο αγάλματα» σημειώνει ακόμα «περίφημα, μια   γυναίκα  κι ένα βασιλόπουλο, ατόφια - φαίνονταν  οι  φλέβες, 
 τόση εντέλειαν είχαν. Όταν χάλασαν τον Πόρο, τά  'χαν πάρει κάτι στρατιώτες, και στ’ Άργος θα  τα  πουλούσαν κάτι Ευρωπαίων· χίλια τάλαρα γύρευαν [...]. Πήρα τους στρατιώτες, τους μίλησα: ‘Αυτά, και δέκα χιλιάδες τάλαρα να σας δώσουνε, να μην το καταδεχτείτε να βγουν από την πατρίδα μας. Γι’αυτά  πολεμήσαμε’»  (Β΄ 303). Καταλαβαίνετε. Δε μιλά ο Λόρδος Βύρων, μήτε ο λογιότατος, μήτε ο  αρχαιολόγος· μιλά ένας  γιος τσοπάνηδων της Ρούμελης  με το  σώμα γεμάτο  πληγές. «Γι’  αυτά πολεμήσαμε».  Δεκαπέντε  χρυσοπίκιλτες  ακαδημίες  δεν αξίζουν  την  κουβέντα αυτού του ανθρώπου. Γιατί μόνο σε τέτοια αισθήματα πραγματικά και όχι σε αφηρημένες έννοιες περί του κάλλους  των  αρχαίων ημών προγόνων ή σε καρδιές αποστεγνωμένες που έχουν πάθει ακαταληψία από το φόβο του χύδην όχλου.                     
Γιώργος Σεφέρης:Ένας Έλληνας - Ο Μακρυγιάννης (κλικ ΕΔΩ)
           Στην ανάρτηση της 19-1-12 (κλικ ΕΔΩ) είχαμε  αναγγείλει ότι επειδή Η ΟΜΗΡΙΚΗ ΝΕΣΤΟΡΙΑ ΠΥΛΟΣ αν και είναι ένα σοβαρό θέμα με τεράστια αξία  για τον τόπο μας και παρόλα αυτά δεν έχει δοθεί η πρέπουσα σημασία από όλους εμάς, τους ίδιους τους κατοίκους του Πύλιου ή Πυλιακού πεδίου (1) θα επιδιώξουμε να αναβαθμίσουμε          το όλο θέμα με μια σειρά ενεργειών με αποκορύφωμα τη διοργάνωση μιας Ενημερωτικής Επιστημονικής Ημερίδας στην έδρα του δήμου μας. Σε αυτά τα πλαίσια θα προχωρήσουμε ως εξής:
  • Ορισμός Οργανωτικής Επιτροπής. Θα επιδιώξουμε να συμμετέχουν και οι πρόεδροι ή οι αντιπρόσωποι των   των εντός του Πύλιου Πεδίου Πολιτιστικών Συλλόγων, της Ομοσπονδίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Ολυμπίας καθώς και ο αρμόδιος για τα Πολιτιστικά του Δήμου.
  • Ορισμός Επιστημονικής Επιτροπής από αρχαιολόγους με Πρόεδρο την Προϊσταμένη της Ζ΄ Εφορίας Προϊστορικών και κλασσικών Αρχαιοτήτων κ. Χατζή-Σπηλιοπούλου Γεωργία.
        Πρέπει να επισημάνουμε εξαρχής τα εξής: 
       α) Τα αρχαία μνημεία (Επικουρειος,  Πύλος Νέστορα, Αίπυ, Λέπρεο, Σαμία, Φιγαλία) και τα φυσικού κάλλους τοπία (Καϊάφας, Νέδα και η παραλία με τα πεύκα και τις αμμοθίνες) είναι η σημαντικότερη περιουσία του δήμου την οποία πρέπει να αναδείξουμε και να περιφρουρήσουμε ως κόρη οφθαλμού. Είναι διαθήκη των προγόνων μας και υποθήκη στις επόμενες γενεές και ανήκουν σε όλους τους ανθρώπους. Οπότε αναντίλεκτα αποβάλλονται αντιπαραθέσεις κάθε μορφής και είδους περί κτήσεως και καπηλείας.
     β)  Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δύσκολο και οπωσδήποτε απαιτούνται ανάλογες ενέργειες μετά μέγιστης προσοχής, όπως κατάλληλοι ομιλητές, προετοιμασία, άρτια οργάνωση, ανάλογος χώρος   κτ.λ.
      γ) Παρακαλούνται όλοι να βοηθήσουν γιαυτό το υψηλό εγχείρημα που απαιτεί κόπο και χρόνο. Σίγουρα στο μέτρο του δυνατού, καθένας με τον τρόπο του και με ότι του αναλογεί για το καλό του τόπου μας και μόνο.

   Προκειμένου δε να σχετιστούμε κατά κάποιον τρόπο με  το θέμα, αναγράφονται τα εξής:
" Η θέση της Πύλου του Νέστορα είναι ένα από
 τα εριζόμενα σημεία της Ελληνικής Τοπογραφίας"   
                                       Ερνέστος Κούρτιος (κλικ ΕΔΩ)
 Κατά τα λοιπά υπάρχουν δύο σχολές στην αντιπαράθεση για την αναγωγή ή μη του ανακτόρου του Εγκλιανού στον Νηλείδη Νέστορα: η Γερμανική και η η Ελληνική που προτιμούν την Πύλο του Νέστορος πολύ βορειότερα (Ε. Meyer, Σπ. Μαρινάτος) και η Αμερικανική που ανενδοιάστως, το ανάκτορο στο λόφο του Επάνω Εγκλιανού."
Γεώργιος Σ. Κορρές Καθηγητής Αρχαιολογίας Πανε/μίου Αθηνών
 "Αντί κανείς να απορρίψει το ανάκτορον -του Εγκλιανού- ως ανώνυμον κτίσμα και να αφήσει τον Νέστορα ανέστιο, πιστεύω με πολλούς άλλους αρχαιολόγους ότι είναι πολύ λογικώτερον και συνετόν να ταυτίσει κανείς την τοποθεσίαν του Εγκλιανού το του Νέστορος και των Νηλεϊδων το ενδιαίτημα."
 Κάρολος Μπλέγκεν (ανασκαφέας του Εγκλιανού)
Οι γενικοί λόγοι ενισχύουσιν εξαιρέτως την τοποθέτησιν της Ομηρικής Πύλου εν Τρυφυλία, εν ώ πάντες ταιριάζουν κάκιστα δια την θέση της παρά τή Μεσσηνιακή Πύλω"                                                                                      Ερνεστ Μέγερ (Γερμανός αρχαιολόγος)
   Στην προθήκη για την Πύλο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αναφέρεται ότι "Το Μυκηναϊκό ανάκτορο της Πύλου στη Μεσσηνία φέρει συμβατικά το όνομα του ομηρικού Νέστορα, του γηραιού βασιλιά της Πύλου (δες δίπλα).
        Εν ευ θέτω χρόνω λοιπόν, θα παρουσιάσουμε αποσπάσματα από το βιβλίο "Που έκειτο η Πύλος" του Δημ. Περδίκη που είναι η μοναδική ίσως, εμπεριστατωμένη μελέτη για το θέμα μας και είναι γραμμένο το 1962 καθώς και αποσπάσματα από το βιβλίο ΚΑΚΟΒΑΤΟΣ του Παναγιώτη Αδάμη Κατερίνη
     Σχετικά με το θέμα υπάρχει και μια ιστορική μελέτη του Γιάννη Ζαφειρόπουλου(2) γραμμένη το 1968, την οποία και θα δημοσιεύσουμε.  
      Επίσης πρόκειται να δημοσιεύσουμε και αποσπάσματα από την εφημερίδα "ΚΑΛΙΔΩΝΑ'' για τις πρόσκαιρες ανασκαφές που έγιναν στο λόφο 'ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΡΑ"  (κλικ ΕΔΩ) παρά τον Κακόβατο και την Καλίδονα.(3)

(1)  Πύλιον ή Πυλιακόν Πεδίον: Μέχρι την εποχή του Στράβωνα (κλικ ΕΔΏ)η παραλιακή ζώνη του δήμου Ζαχάρως, από τον Λαπίθα μέχρι τη Νέδα καλούνταν Πυλιακόν Πεδίον, 
(2) Αξίζει να επισημανθεί ότι στο εξώφυλλο γράφονται τα εξής: Γιάννη Ζαφειρόπουλου φοιτητού Νομικής / Η ΕΡΑΤΕΙΝΗ ΑΡΗΝΗ  ιστορικη αρχαιολογικη τουριστικη μελέτη του τεως δημου αρηνης/ αθηναι 1968 / εκδοτης η εκδοτικη ομαδα των φιλων.
(3) Ευχαρίστως θα δημοσιεύσουμε και ότι εσείς κρίνετε σκόπιμο και μας αποστείλετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου