theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ, Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΑΝΝΑΚΗ (ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ)


        Η περιοχή μας, πραγματικά χωρίς ίχνος υπερβολής, είναι μια από τις σπάνιες περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε μια μοναδική στενή ζώνη μεταξύ θάλασσας και βουνού συνδυάζει  τη θάλασσα και την ακτή με τις αμμοθίνες και το πευκοδάσος, τη λίμνη του Καϊφα και το νησάκι της, τους υγροτόπους, τις ορθοπλαγιές του Λαπίθα με τις άλλες κατάφυτες βουνοπλαγιές και την φιδίσια Νέδα.
 Κορωνίδα της παραδεισένιας αυτής γωνιάς είναι τα υδάτινα σπήλαια των Ανιγριδών Νυμφών του Γερανίου, που καταγράφονται σε ιστορικά κείμενα, μύθους και θρύλους, παρακείμενα στα σπουδαία μνημεία, το ιερό Ποσείδιο, την πανάρχαιη Μάκιστο, την   ερατεινή Αρήνη, το πτολίεθρον Αίπυ, το προϊστορικό Λέπρεο (χώρα των Καυκόνων), το ναό της Αρτέμιδος στο Πρασιδάκι, τους Πύργιους αλλά κυρίως  τη Νεστόρια Πύλο, εξού και Πυλιακόν Πεδίον. 
  Μια άλλη παράμετρος της μοναδικότητας είναι η ότι ολόκληρη η ακτή του Κυπαρισσιακού κόλπου, ειδικά από τον Αρκαδικό ποταμό μέχρι το Νιοχώρι,  είναι ο σημαντικότερος τόπος για την ωοτοκία της Carreta Careta  μετά τη Ζάκυνθο σε όλη τη Μεσόγειο.
   Βεβαίως η προστασία και η διατήρηση αυτού του σπάνιου τοπίου, με το μοναδικό φυσικό περιβάλλον και τους οικότοπους σε μεγάλο βαθμό είναι εξασφαλισμένη με την Κοινοτική και Εθνική νομοθεσία (Natura 2000, Οικιστικός νόμος, Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου), από κάθε είδους επιβουλές και παρεμβάσεις  ιδιοτελών συμφερόντων.  Παρά ταύτα ολόκληρη η περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου κινδυνεύει, διότι την ορέγονται πολλοί και διάφοροι επιτήδειοι, στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης και την εκλαμβάνουν σαν πρόσφορο φιλέτο. Δυστυχώς πολλάκις επιτυγχάνουν τους δόλιους σκοπούς τους, παρά τους προστατευτικούς νόμους λόγω των γνωστών λόγων(1)

Πλείστα τα παραδείγματα σε ολόκληρη τη χώρα, από τη μια άκρη στην άλλη, από την Κρήτη μέχρι επάνω τον Έβρο. Εάν κάνετε μια βόλτα μέχρι τον Αγιαννάκη θα γίνετε αυτόπτες μάρτυρες ενός εγκλήματος, παρά τις απαγορευτικές νομικές διατάξεις  (ν. Νόµος 2971/2001 «Αιγιαλός, παραλία και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α' 285/19.12.2001) κλικ ΕΔΩ, νόμος«Διατήρηση της βιοποικιλότητας» κλικ ΕΔΩ.) Το έγκλημα συμπεριλαμβάνει πλήθος αυθαίρετων παραβιάσεων, όπως κτιριακές κατασκευές στον αιγιαλό, διάνοιξη παράνομων δρόμων, έντονη φωτορύπανση, βαρέα μηχανήματα καθαρισμού κτλ.
     Ευτυχώς που μετά από κινητοποίηση της ίδιας της Κοινότητας τα πράγματα έχουν μπλοκάρει. Μάλιστα έχει αποσταλεί στο ελληνικό κράτος «Αιτιολογημένη Γνώμη» που είναι το τελευταίο στάδιο πριν την προσαγωγή στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, οπότε σίγουρα κάτι μπορεί να γίνει, παρά τις όποιες παρασπονδίες και υπεκφυγές της πατρίδας μας. Περισσότερα για αυτό το θέμα σε άλλη μας ανάρτηση.

 (1) Σε όλους είναι γνωστοί αυτοί οι λόγοι με κυριότερους  την απραγία και ανευθυνότητα μέχρι την αναισθησία αλλά κυρίως  τη διαφθορά των αρμόδιων  κρατικών υπηρεσιών (πολεοδομίες και λοιπές υπηρεσίες των δήμων αλλά και της περιφέρειας)  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου