theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΛΕΠΡΕΑΤΙΚΗ ΓΗ









ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ=ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ =ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ



«Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη
των Ελλήνων τα ιερά
Και σαν πρώτα αντρειωμένη,
Χαίρε ω Χαίρε Ελευθεριά!
...Το σπαθί σου ανασηκώνεις,
 τρία πατήματα πατάς,
Σαν το πύργο μεγαλώνεις
 και στο τέταρτο χτυπάς! »...


Από τον κορυφαίο Έλληνα ποιητή Διονύσιο Σολωμό (1758-1857) που αποτέλεσε τον εθνικό  ύμνο της ανεξάρτητης Ελλάδος. Εμπνευσμένο από τον Εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα του 1821.

Τα νέα του Αγροτικού κόσμου :
 Ο Σικελιανός  στον «Αλαφροΐσκιωτο» θεωρεί τον λαό των αγροτών, το «σκεύος εκλογής»- που αφού μυηθεί, μπορεί να γίνει «ο πρωτεργάτης μιας νέας παλιγγενεσίας- η ζύμη και το πρόπλασμα για ένα νέο πολιτισμό, όπου θα κυριαρχεί η ελευθερία κι η ισονομία, ο σεβασμός προς τη Φύση, η λατρεία της ομορφιάς και της τέχνης, η αδελφότητα μεταξύ των ανθρώπων, η συνύπαρξη όλων των λαών της γης κι επί Γης ειρήνη!»...Κι αυτό επειδή  ο λαός των αγροτών υπήρξε κατά τον ποιητή, «το κρηπίδωμα κι  η έδρα στα οποία βασίστηκε  ο ελληνισμός κατά την μακραίωνη διαδρομή του για να επιτελέσει τα «θαύματα» που επιτέλεσε»- μας λέει ο κ. Βασ. Ι. Λαζανάς  στο βιβλίο του : ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ- Αρχαία Ελληνική, Γερμανική, Γαλλική, Νεοελληνική Λογοτεχνία.  Δεν έχει άδικο.
Αυτοσεβασμός μας χρειάζεται και να ξέρουμε τι αξίζουμε εμείς η αγροτιά. Ενωμένοι σε μια γροθιά ο λαός μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας. «Το διαίρει και βασίλευε» ας μην τους περάσει. Και μια και το επιτρέπουν οι μέρες, ας πιούμε ένα ποτηράκι κρασί προς συμφιλίωση.

Ο ΗΛΕΙΑΚΟΣ ΟΙΝΟΣ



Ο άφθονος Ηλειακός οίνος, μιας και το αμπέλι ευδοκιμεί σε κάθε μέρος της Ηλείας, ήταν γνωστός από την αρχαιότητα. Η λατρεία των Ηλείων στο Διόνυσο, θεό του κρασιού, το καταδεικνύει. Τα «Θυία» ήταν γιορτή προς τιμήν του, η οποία λάμβανε χώρα κοντά στην Ήλιδα: Σε αυτή, σύμφωνα με τον Παυσανία, κάθε βράδυ οι ιερείς άφηναν μέσα σε ένα σφραγισμένο οίκημα τρείς λέβητες άδειους, τους οποίους το πρωί, μετά από θεϊκή παρέμβαση έβρισκαν γεμάτους κρασί.
Αλλά και η ποσότητα κατανάλωσής του από τους Ηλείους ήταν επίσης φημισμένη. Μάλιστα οι αρχαίοι Έλληνες τους αποκαλούσαν χλευαστικά «οινόφλυγες» δηλαδή μέθυσους.
 Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν γίνει πολλές επιστημονικές μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι το κρασί και κυρίως το κόκκινο, έχει ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση στην υγεία όταν πίνεται σε καθημερινή βάση με το φαγητό και με μέτρο. Βρέθηκε ότι η χρήση αυτή του κρασιού μειώνει τα καρδιαγγειακά επεισόδια κατά 20 έως 60%, βελτιώνει την λειτουργία του στομάχου και την πέψη γενικότερα εμποδίζει τη δημιουργία χολόλιθων, διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς, δρα ως αντιφλεγμονώδες και αντισηπτικό, αυξάνει την αντίσταση στα κοινά κρυολογήματα και βοηθά στον ύπνο. Ακόμη, προκαλεί ευεξία, ποιότητα ζωής και μακροζωία μειώνοντας τους θανάτους από οποιαδήποτε αιτία κατά 10-20%. Τελευταία, βασικά συστατικά του κρασιού χρησιμοποιούνται και στην περιποίηση προσώπου λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους.

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΡΑΣΙΟΥ
Καλό είναι να πίνουμε σιγά-σιγά
• Να συνοδεύουμε το κρασί με ένα καλό ή έστω με ένα ελαφρύ γεύμα αφού έτσι παρατείνεται η παραμονή του κρασιού στο στομάχι όπου και μεταβολίζεται.
• Να πίνουμε αρκετό νερό, κατά τη διάρκεια της οινοποσίας γιατί το αλκοόλ αφυδατώνει.
• Να προτιμάμε την τακτική κατανάλωση κρασιού σε μικρές ποσότητες, παρά την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων με μια ευκαιρία
Οι γυναίκες μπορούν να καταναλώνουν έως 2 ποτήρια κρασί την ημέρα γιατί μεταβολίζουν λιγότερη ποσότητα αλκοόλ από ότι οι άντρες
Οι άντρες μπορούν να καταναλώνουν έως 3 ποτήρια κρασί την ημέρα
• Σε κάθε περίπτωση, οι ανήλικοι δεν πρέπει να πίνουν, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται κατά την εγκυμοσύνη, τη λήψη φαρμάκων και πριν ή κατά την εργασία με μηχανήματα ή οδήγηση.
Χάρης Κωνσταντόπουλος
Φαρμακοποιός. Πύργος Ηλείας




Εθνικές και διεθνείς εξελίξεις: επειδή συμβαίνει να έχουμε ΑΠΟΨΗ.
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 :Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ :ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ!
«Ακρόπολις εστί η Πελοπόννησος, Συμπάσης Ελλάδος»! (Στράβων)


 Είναι λυπηρό να διστάζει κανείς να γράψει κάτι από την ιστορία αυτού του τόπου, για το λόγο μήπως ξυπνήσει παλιές έριδες και μίση που δεν έχουν καταλαγιάσει αλλά ακόμα υποβόσκουν- φωλιάζουν ακόμα  στις καρδιές των ανθρώπων.  Προσωπικά δεν θέλουμε να το πιστέψουμε αυτό. Θεωρούμε ότι έχει έλθει πλέον ο καιρός, να γυρίσουμε τη πλάτη στο «αδερφοκτόνο» παρελθόν και να πάρουμε από την Ιστορική Μνήμη  την σοφία, για το πώς να προχωρήσουμε, για να προστατέψουμε το παρόν και να οδηγήσουμε σ’ ένα φωτεινό μέλλον,  τα παιδιά μας και όσους ακολουθήσουν. Η ιστορική Μνήμη, μας διδάσκει, ότι μόνο ενωμένοι - μονιασμένοι οι  Έλληνες, δώσαμε παραδείγματα ανθρωπιάς, ελευθερίας, αγνότητας,  Γενναιότητας σε όλους τους λαούς της Γης.
Όλοι είμαστε Έλληνες!» η φράση του Σέλευ στο λυρικό δράμα «Ελλάδα» για να εκφράσει το θαυμασμό του στο Ελληνικό Μεγαλείο, της φιλοσοφίας της επιστήμης, της αντρειοσύνης, της τέχνης, ακούστηκε στις μέρες μας σαν σύνθημα συμπαράστασης από τις χώρες της Ευρώπης. Όπως κι ο Ροζαρόλ- ο μεγάλος Ιταλός φιλέλληνας που τότε ήρθε μαζί με τους 5 γιούς του  στη Γαστούνη κατόπιν πρόσκλησης του Σισίνη, για να πολεμήσει μαζί με τους Έλληνες - έχει πει:
«Επιθυμούσα ν’ αγωνιστώ μαζί με τα παιδιά μου και να ιδώ απελευθερωμένη την Ελλάδα και μετά μαζί με τους Έλληνες, να πάμε να πολεμήσουμε στην πατρίδα τον τύραννο».
Σίγουρα η τυραννία παντού έχει το ίδιο πρόσωπο.
 Οι πολεμιστές του Μοριά, «πειθαρχικοί και γενναίοι» έτρεχαν πρόθυμα όπου τους καλούσε η πατρίδα κι έδιναν το δυναμικό τους παρόν σε κάθε μάχη .
Μάλιστα, η παράδοση αναφέρει ότι με πολλούς ντόπιους καπεταναίους, ο Κολοκοτρώνης είχε πολύ στενές φιλικές σχέσεις, συχνά  φιλοξενείτο στα μέρη μας. Από βιβλία Πολιτιστικών Συλλόγων και πνευματικών ανθρώπων του Νομού μας, αντλήσαμε τα κάτωθι στοιχεία:
Στις  24 Μαρτίου του 1821 έγινε σύσκεψη οπλαρχηγών στην Ανδρίτσαινα κι ο Αντώνης Βενετσανόπουλος σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης στο ναό της Αγίας Βαρβάρας, ενώ αρχηγός εξελέγη ο Τζανέτος Χριστόπουλος από την Ανδρίτσαινα.
Στις 25 Μαρτίου του 1821, ο Θανάσης Γρηγοριάδης, γιός του εθνομάρτυρα Γρηγοριάδη από την Ζούρτσα που ήταν προεστός στην Αρκαδιά (Κυπαρισσία) μάζεψε τους καπεταναίους από το Κόλι της Ζούρτσας κι ορκίστηκαν να πολεμήσουν για την λευτεριά της πατρίδας .
 Στις 26 Μαρτίου του 1821-σύμφωνα με την αφήγηση του Αριστείδη Λαμπρόπουλου από Μάκιστο, έγινε συγκέντρωση μάχιμου προσωπικού στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγ. Αθανασίου στο Σοβαρτζή (Αρήνη), μ’ εντολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Μαζεύτηκαν περίπου 150 αγωνιστές  από τα γύρω χωριά που δεν ανήκαν στο Κόλι της Ζούρτσας. Ορίστηκε αρχηγός ο Παναγιώτης Μισιχρόνης που καταγόταν από το Μεσοχώρι της Μεσσηνίας. ( Πριν από την επανάσταση, οι κλέφτες πήραν την απόφαση, οι αξιωματικοί τους να είναι μορφωμένοι, για να μπορούν να γράφουν αναφορές προς τους αρχηγούς των σωμάτων και να τους ενημερώνουν σχετικά με την πορεία και τα περιστατικά του αγώνα. Έτσι ο Φώτης Μισιχρόνης ως εγγράμματος ορίστηκε Ταξίαρχος με έδρα το Σοβαρτζί. Από την έδρα αυτή θα στρατολογούσε  αγωνιστές και θα συγκέντρωνε πληροφορίες χρήσιμες για την διεξαγωγή του Αγώνα, εκτελώντας διαταγές των στρατηγών και για τρόφιμα και πολεμοφόδια.) Ο παπα- Διονύσης Αναγνωστόπουλος(με καταγωγή από του Δίβρη-Λαμπεία –Ηλείας), ύψωσε την σημαία της επανάστασης κι οι αγωνιστές από την ταξιαρχία της Αρήνης, έδωσαν όρκο: «Ελευθερία ή Θάνατος»!
 Με την επέλαση του Ιμπραήμ στις 29 Μαρτίου του 1825 ο στρατηγός Τζανέτος Χριστόπουλος από Ανδρίτσαινα, στέλνει προκήρυξη σε Έλληνες πολεμιστές της περιοχής που μεταξύ άλλων έλεγε: «... Άμα αφού λάβετε την παρούσαν μου αμέσως να έλθετε εδώ με όσους κρατούν άρματα, ότι την Τετράδη, 1η Απριλίου, εκστρατεύω εναντίον των εχθρών της πατρίδος εις Νιόκαστρον. Την νύχτα ημέραν να την κάμετε, να ξεκινήσωμεν όσον το συντομότερον, επειδή η παρούσα δεινή κατάστασις της πατρίδος, αργοπορίαν δεν επιδέχεται...»
Και πολέμησαν και κατέκτησαν τη λευτεριά, άντρες και γυναίκες αυτού του τόπου, σαν παλληκάρια αλλά ακόμα το παλεύουμε- εφ’ όσον στη θέση των Οθωμανών έμειναν οι   ντόπιοι μαζί με τους ξένους μνηστήρες, που από τότε –με την δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια- έως τις μέρες μας, με τις «δανειοδοτήσεις τους» έχουν καθίσει στο σβέρκο και του λαού μας, σαν ακρίδες. Αλλά εμείς οι Έλληνες είμαστε περήφανος λαός. Δεν σκύβουμε το κεφάλι. Και είθε να μας καθοδηγεί η φωνή του Γέρου όπως αντήχησε  κι αντηχεί ακόμη-βροντερή σ’ αυτούς τους τόπους –στη γέφυρα της Νέδα, στου Μπούζι σαν προσταγή: « ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΩΡΑΙΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΥΣ!»  Η Ελλάδα να μείνει στους Έλληνες!   


  Εν τέλει-εισάγοντας στην ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ την ΙΣΤΟΡΙΑ- κάναμε Πολιτική: Υπογραμμίσαμε  τις βασικές αιτίες- για το χάλι στην ελληνική  Οικονομία   χρησιμοποιώντας  την Επιστήμη κι ασκώντας ... Τέχνη.


ΣΚΕΨΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΡΑΣΕ ΤΟΠΙΚΑ
Δράσεις του Συλλόγου μας


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το Δ.Σ του συλλόγου μας σας προσκαλεί στο εορταστικό  τριήμερο  «Καρναβαλικά δρώμενα», στις 16,17,18-3-2013.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Σάββατο :  4.00 μ.μ Παιδικό πάρτυ με πολλές εκπλήξεις, στο ψητοπωλείο-καφέ: Μπάνισκα Λεπρέου.
Σάββατο, 10μ.μ :Μασκέ πάρτυ στο καφέ-κλαμπ: Passion.
Κυριακή 5.00 μ.μ Καρναβάλι : «Διονυσιακά δρώμενα» κι άλλες εκπλήξεις.
Δευτέρα όλη μέρα: Κούλουμα (προσφέρεται  δωρεάν φασολάδα κρασί κι άλλα νηστίσιμα).
Στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 9-2-2013 εξελέγη  το νέο Διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου μας,   με την εξής σύσταση:
Γεωργία Κολοβού(πρόεδρος), Χρήστος Βλάμης (αντιπρόεδρος),  Γιάννης Πλευριάς (Γραμματέας),  Γρηγόρης Πλευριάς(ταμίας), Έφη Παπανικολάου (μέλος) .
Αναπληρωματικά μέλη: Κουτσούνης Νικόλαος, Ασημακοπούλου Ελένη.
Καλωσορίσατε στη παρέα μας.
 Καλή δύναμη σε όλους για καλούς αγώνες!

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ_ΚΟΙΝΟΙ ΣΤΟΧΟΙ:
Στις 2-2-2013 και 13-2-2-2013 πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις-συνεδριάσεις Συλλόγων-«ΓΑΙΑ» στο Μπισκίνι, όπου συζητήθηκαν πολλά θέματα όπως και το θέμα της διοργάνωσης της 3ης Γιορτής Παραδοσιακής Οικονομίας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (στις 31-7 και 1-8-2013), Καλή αντάμωση στη Συνεδρία των Συλλόγων- «ΓΑΙΑ» αυτό το μήνα, στην Καλλίδονα- η κ. Τριανταφυλλιά Νιάρχου, αφού ορισθεί η καταλληλότερη για όλους ημέρα και ώρα περιμένει να μας φιλοξενήσει.

ΕΥΧΕΣ που δεχτήκαμε ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ του Συλλόγου μας:
1)     Από τον  Πολιτιστικό Σύλλογο Ταξιαρχών: για το Δ.Σ
Με την ευκαιρία της εκλογής σας και της ανάληψης των καθηκόντων σας θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τις θερμότερες ευχές μας για υγεία, δύναμη και επιτυχία στο έργο σας. Στις δύσκολες αυτές μέρες που διέρχεται ο τόπος μας ευελπιστούμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ταξιαρχών είναι πρόθυμος ώστε μέσα από κοινή προσπάθεια, να βρεθούν λύσεις κι απαντήσεις σε θέματα που αφορούν το τόπο μας, αλλά και να καταστεί καλύτερη και αποτελεσματικότερη η συνεργασία μας, αφού κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση,  με διάθεση να υπηρετήσουμε τον ίδιο στόχο.
Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!!
Μάνθος Κατσάμπουλας,
 Θεοδώρα Παναγοπούλου
2)     Από τον Εμπορικό Σύλλογο Ζαχάρως:
  «Ο πρόεδρος και το Δ.Σ του Συλλόγου μας, σας εύχεται καλή πορεία και μια καλή συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Ζαχάρως».
Σας ευχαριστούμε αμφότερους.

 Επίσης ευχαριστούμε την κ. Ρέα Μακρή του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Σχίνων καθώς κι όσους άλλους τηλεφωνικά εκφράσατε  τις ευχές σας στο νέο μας Δ.Σ.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ: ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ «ΕΦΥΓΑΝ» ΜΑ ΖΟΥΝ ΜΕΣ΄ ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ: Μιχελής Ζήσιμος του Αντωνίου.

Τα Νέα από την
ΛΕΠΡΕΑΤΙΚΗ ΓΗ
Μηνιαίο ενημερωτικό έντυπο του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Λεπρέου
Έτος ιδρύσεως Νοέμβριος 2012
Σύνταξη: Γεωργία Κολοβού,Ιωάννης Πλευριάς
Ιδρυτές-Το Διοικητικό Συμβούλιο: Γεωργία  Κολοβού-Ιωάννης, Πλευριάς- Γρηγόρης Πλευριάς, Χρήστος Βλάμης, Κωστόπουλος Παναγιώτης
ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος Λεπρέου ΤΗΛ.2625061320
Email:lepreo2010@hotmail.com
ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Φιορέτου Σοφία
Τηλ. 2625036156
Υ.Γ Τους μόνους που δεν φιλοξενούμε στις στήλες μας είναι οι πολιτικοί, για ...ευνόητους λόγους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου