theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΜΕΘΕΟΡΤΙΑ : άμα θέλει η νύφη κι ο γαμπρός.....

       
            Ο Διόνυσος με την αυλή του, τους Σιληνούς, τους Σάτυρους, τις Μαινάδες,  αποσύρθηκε στα παλάτια του να γεμίσει πάλι τους ασκούς, τα βαγένια με τον μελίφρονα και ηδύποτο  οίνο για να μας ευφράνει πάλι τας καρδίας και να μας φέρει το κέφι, το γλέντι, τον χορό, τη σάτιρα και το γέλιο. Ο δε Πάνας επέστρεψε στα Αρκαδικά οροπέδια για να ροβολήσει στα καταράχια και στις ρεματιές. Πάνε λοιπόν και οι απόκριες (από –κρέας) με τις μπούλες και τα καρναβάλια κι εμείς εντός, εκτός και επί τ΄ αυτά.
      Για τη Ζαχάρω και τα χωριά μας έμεινε ο απόηχος κυρίως από τον Γάμο της Ζαχαρούλας και μια παρακαταθήκη.
       Εξαρχής να τονίσουμε μια βασική αρχή που αν και είναι αυτονόητη πρέπει να την επισημάνουμε: ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΌΤΑΤΗ  ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΡΟΤΕΙΤΑΙ.  Μια τέτοια εκδήλωση ήταν ακριβώς ο Κυριακάτικος Γάμος της Ζαχαρούλας. Μια εκδήλωση γνήσια, αυθεντική, λαϊκή  και γι' αυτό είχε τόσο μεγάλη απήχηση σε πλήθος κόσμου από όλα τα χωριά.
     Ήταν μια αρχή, να αναβιώσει ο θρύλος της Ζαχαρούλας (1) όπου κατά πολλούς οφείλεται και η χαρακτηριστική ονομασία ΖΑΧΑΡΩ. Πιο σπουδαίο όμως είναι η μεγάλη παρακαταθήκη που άφησε σε όλους μας. Όταν καλλιεργούνται και αναβιώνουν σε κάθε τόπο  αυτής της χώρας παλιά ήθη και έθιμα της παράδοσης που αποτελεί μαζί με την ιστορία   (φυσικό περιβάλλον  και αρχαία μνημεία) την ταυτότητά του (2),  έχουμε κι εμείς υποχρέωση και ανάγκη  να  αναδείξουμε μια τέτοια αναφορά.
        Να η τεράστια σημασία της Ζαχαρούλας που μπορεί να παίξει επάξια αυτό το ρόλο.
       Να λοιπόν ο λόγος για να ακούγεται και να γίνεται γνωστή η Ζαχάρω και όχι με τα καραγκιοζιλίκια με τις εισαγόμενες ..νύφες από την Ουκρανία που οι μάγκες της δεκάρας το έκαναν σήμα κατατεθέν της πόλης μας και γίναμε περίγελος στο πανελλήνιο.(3)

    (1) Για τον θρύλο της Ζαχαρούλας με το χάνι της κάτω στην παραλία, κοντά στον Άγιο Ισίδωρο (νυν Άγιος Νικόλαος κλικ ΕΔΩ στη 2η υποσημείωση) θα αναφερθούμε σε μια επόμενη ανάρτηση.
    (2)  Η Ζαχάρω και ο δήμος μας από τα τρία σπουδαιότερα στοιχεία της ταυτότητάς της που είναι η αναφορά της παράδοσης, τα ιστορικά μνημεία και το φυσικό περιβάλλον έχει μόνο το τελευταίο. Αυτό βεβαίως το έχει και με το παραπάνω: Καϊάφας, Νέδα και παραλία. Πρέπει όμως να αποκτήσει και τα άλλα δύο. Ιδού λοιπόν  η αδήριτη ανάγκη της ανάδειξης όλων των αρχαίων μνημείων (Νέστωρ, Λέπρεο, Μάκιστος, Αρήνη, Αίπυ, Ναός της Αθηνάς στο Πρασιδάκι, Ποσείδιο κ.τ.λ.) αλλά και του Γάμου της Ζαχαρούλας.
   (3)  Μετά από όλα αυτά τα εξαίσια θα ήταν μεγάλη μας παράλειψη να μην απονείμουμε συγχαρητήρια στους πρωτεργάτες αυτής της εκδήλωσης, αλλά και της νεοϊδρυθείσας  Εθελοντικής Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Κίνησης Πολιτών. Μια τέτοια συλλογικότητα, ανεξάρτητη κι ριζοσπαστική, έχει μεγάλη ανάγκη ο τόπος. Οι πρωτεργάτες λοιπόν είναι:
  • Ο Βασίλης Δρακόπουλος και η γυναίκα του η Γεωργία (Ζωρζέτ), που είχαν την ιδέα και πάλεψαν για την υλοποίησή της!  
  • Ο κουμπαράκος μου Γιώργος Ζήρος, που ήταν ο επιτελάρχης με το μπρίο και το γνωστό του πνεύμα!
  • Ο Αργύρης Παύλου, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως!
  • Οι νύφες με πρωτονύφη  την Αφροδίτη Βλάχου και οι γαμπροί με πρωτόγαμπρο το Γιώργο Κατσάμπουλα καθώς και η κ. Μαρίτσα με τα θεσπέσια νυφικά της!
    Μπράβο και στους ...σεβαστούς πρεσβυτέρους, Παπαλάκη και Παπασκληβαίο που τίμησαν και ευλόγησαν το γάμο και όλους του συμπεθέρους! 
Αντε και του χρόνου !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου