theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΖΑΧΑΡΩΣ που κατατέθηκε στην Επείγουσα Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 29 Μαρτίου 2013


ΘΕΜΑ : «Διατύπωση γνώμης της Μείζονος Αντιπολίτευσης επί του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στην δημιουργία Περιφερειακού Πάρκου στα όρια των Δήμων Λετρίνων, Κρεσταίνων και Ζαχάρως».

       Το Προεδρικό Διάταγμα (και η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη πάνω στην οποία στηρίζεται) μεταξύ των άλλων περιβαλλοντικών αξιών, επικαλείται την ανάγκη να προστατευθεί η περιοχή κυρίως σαν «παραλία σημαντική για την ωοτοκία της caretta-caretta». 
        Για να ληφθούν αυτά τα εξαιρετικά αυστηρά μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του Π.Δ., τα οποία θα αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητα των κατοίκων του Δήμου, αλλά και των κατοίκων ολόκληρου του Νομού Ηλείας,  οι διαπιστώσεις της μελέτης, πάνω στην οποία στηρίζεται το Π.Δ.,  πρέπει να είναι ατράνταχτες.  Άλλωστε η Οδηγία για την NATURA 2000 είναι εξαιρετικά σαφής: «Κλειδί για την επιτυχία της NATURA 2000 είναι το επίπεδο (η αξιοπιστία) των πληροφοριών για τα ενδιαιτήματα και τα είδη κοινοτικού ενδιαφέροντος».
    Κατά συνέπεια ελάχιστη προϋπόθεση για την νομιμοποίηση των προτει-νόμενων μέτρων, ώστε να εξασφαλίζουν κύρος στο Π.Δ. και να έχουν αποδοχή από το κοινό, είναι τα επικαλούμενα στοιχεία να είναι αδιαμφι-σβήτητα, ώστε να δικαιολογούν την λήψη των μέτρων αυτών.
        Στο πλαίσιο των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, μέσα στα οποία καλούμαστε να διατυπώσουμε την γνώμη μας, διαπιστώσαμε τα ακόλουθα:
               Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) αφορά τμήμα 36 χλμ. ακτογραμμής του Κυπαρισσιακού κόλπου, που περιλαμβάνεται στα όρια των Δήμων Λετρίνων, Κρεσταίνων και Ζαχάρως.
                      Σε όλο το μήκος της ακτής, από τις εκβολές του Αλφειού έως τις εκβολές της Νέδα, απαγορεύεται η κολύμβηση και η κυκλοφορία των πεζών, εκτός ελάχιστων τμημάτων της παραλίας, αυστηρά οριοθετημένων, που  θα είναι στη διάθεση του κοινού. Επίσης περιορίζονται δραστικά οι δρόμοι που οδηγούν προς την παραλία.
Ειδικότερα στα όρια του Δήμου Ζαχάρως από τον Καϊάφα ως τη Νέδα.
                  Στην παραλία του Καϊάφα η κολύμβηση θα επιτρέπεται μόνο μπροστά στο μέτωπο του Σιδηροδρομικού Σταθμού, ενώ από τον Καϊάφα έως και την Νέδα  η κολύμβηση θα επιτρέπεται μόνο μπροστά στους οικισμούς του Αγίου Νικολάου Ζαχάρως, του Κακοβάτου και του Νεοχωρίου.
               Οι παραλίες αυτές θα είναι περιορισμένου μήκους και αυστηρά οριοθετημένες (φραγμένες), ώστε να αποτρέπεται η διασπορά των κολυμβητών δεξιά και αριστερά από τα όρια. Στο σχέδιο του Π.Δ. χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι: «τα όρια της παραλίας θα καθορισθούν αυστηρά με φυτεύσεις αρμυρι-κιών». Επιπλέον η κολύμβηση και η παραμονή ακόμη και σ’ αυτές τις ελάχιστες και οριοθετημένες παραλίες, θα επιτρέπεται μόνο μέχρι τη δύση του ήλιου.       
                   Σημειωτέον ότι δεν γίνεται καμία αναφορά για τις παραλίες των οικισμών νότια του Νεοχωρίου (παραλίες Ταξιαρχών, Θολού, Γιαννιτσοχωρίου, κ.α.).  Πρέπει να διευκρινιστεί αν το Π.Δ. τις καταργεί, αφού δεν τις  αναφέρει ρητά όπως κάνει για τις παραλίες Καϊάφα, Ζαχάρως, Κακοβάτου και Νεοχωρίου.

             Από τους δρόμους που οδηγούν προς την ακτή διατηρούνται μόνο οι δρόμοι που εξυπηρετούν τις παραπάνω παραλίες (Αγ. Νικολάου, Κακοβάτου και Νεοχωρίου). Όλοι οι άλλοι δρόμοι καταργούνται.
Επίσης μεγάλο θέμα είναι η ασάφεια των όρων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του Π.Δ. (π.χ. «κορυφή παραλίας», «αμμουδιά», «κινούμενες θίνες», «παράλιος αμμοθινικός σχηματισμός», κλπ.). Οι παραπάνω όροι δεν έχουν ούτε τεχνική ούτε νομική υπόσταση.  Σε συνδυασμό με τις αυστηρές διοικη-τικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται στο Άρθρο 6ο του σχεδίου του Π.Δ. (Κυρώσεις – Πρόστιμα – Αποζημιώσεις) θα είναι εξαιρετικά εύκολο, λόγω ακριβώς των ασαφειών των όρων και των εννοιών, να σύρεται ο καθένας στα δικαστήρια. 
      Ακόμη στο σχέδιο του Π.Δ. περιλαμβάνονται πολλές ανακρίβειες για τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του τόπου (π.χ. υφάλμυρες περιοχές στην περιοχή του Νεοχωρίου), αλλά και προτείνονται δράσεις που θα μεταβάλλουν το τοπίο, όπως η φύτευση των θινών. Επίσης προβλέπεται «εγκατάσταση χαμηλού φράχτη αποτροπής της πρόσβασης στους παράλιους αμμοθι-νικούς σχηματισμούς».
Οι θίνες είναι αυτόνομος γεωμορφολογικός σχηματισμός. Η αλλοίωση της μορφής τους είναι περιβαλλοντικά ανεπίτρεπτη.
         Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην μελέτη πάνω στην οποία εδράζεται το σχέδιο του Π.Δ., το καθιερωμένο διεθνώς κατώτατο όριο για τον χαρακτηρισμό μιας αμμώδους παραλίας ως σημαντικής για την ωοτοκία της caretta-caretta είναι 6 φωλιές /χλμ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (σελ.199) στην περιοχή του Π.Δ.  το ποσοστό των φωλιών είναι μόλις 3,3 φωλιές/χλμ. Το ποσοστό αυτό θεωρείται επιστημονικά αμελητέο και δεν δικαιολογεί τη λήψη μέτρων και μάλιστα τόσο αυστηρών, όπως αυτά που περιλαμβάνονται στο υπόψη Π.Δ.
      Η παράταξή μας επιθυμεί την προστασία των περιβαλλοντικών αξιών της περιοχής, επειδή θεωρούμε ότι το περιβάλλον αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης για τον τόπο. Στο βαθμό όμως που τα μέτρα αυτά στηρίζονται σε λανθασμένα ή ανύπαρκτα στοιχεία ή υπερβάλλουν σε αυστηρότητα, είναι βέβαιο ότι καταλήγουν να στρέφονται εναντίον του κοινωνικού συνόλου.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες το υπόψη  Π.Δ. που επιβάλλει εξοντωτι-κούς περιορισμούς στην καθημερινή ζωή των κατοίκων, δεν έχει νομικό κύρος και είναι ευάλωτο.
           Εξάλλου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αποφάσεις του, αναφέρεται στην ανάγκη να  συνδυάζεται η στάση των εθνικών αρχών και να εξασφαλίζεται η δίκαιη εξισορρόπηση της χρήσης των αγαθών μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού συμφέροντος. Αν ισχύσουν τα περιοριστικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του Π.Δ., τότε ουσιαστικά η περιοχή μας θα αποκοπεί από την παραλία της. Θα πληγούν οι ήδη υπάρχουσες τουριστικές επιχειρήσεις και είναι βέβαιο ότι θα αποθαρρυνθεί οποιαδήποτε τουριστικά ανάπτυξη στο μέλλον. 
    Κατά κοινή ομολογία η επιβολή της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) το 1993 στις ακτές του νομού Ηλείας, λειτούργησε αποτρεπτικά για την ανάπτυξη του νομού, το υπόψη Π.Δ. θα ερημώσει τον τόπο.
     Θεωρούμε ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την δέουσα σοβαρότητα, όχι μόνο από τους ενδιαφερόμενους  Δήμους Ζαχάρως, Κρεσταίνων και Λετρίνων, αλλά του συνόλου του νομού Ηλείας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Τα 36 χλμ. της ακτογραμμής της Δυτικής Πελοποννήσου, που μεταξύ των άλλων,  αποτελεί και την προβολή της Αρχαίας Ολυμπίας στην θάλασσα, είναι εξαιρετικά σημαντικός χώρος για την ανάπτυξη όλης της Δυτικής Πελοποννήσου και δεν αφορά μόνο τους παραλιακούς οικισμούς.
   Επιφυλασσόμενοι για περαιτέρω ενέργειες, καταθέτουμε αυτές τις πρώτες σκέψεις μας.-
                                                   Ζαχάρω 29 Μαρτίου 2013
                                                         Για την Μείζονα Αντιπολίτευση
                                                                Κώστας Αλεξανδρόπουλος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου