theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

ΑΒΥΣΣΑΛΕΟ ΛΑΘΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΣΑΛΕΑ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΪΑΦΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ" {ΔΗΜΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ, ΚΥΝΗΓΟΙ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ...] }

         Και να που τα όργανα άρχισαν. Πριν το επίμαχο Π.Δ αναρτηθεί σε διαβούλευση (1) από την προηγούμενη βδομάδα εκτοξεύτηκαν τα πρώτα πυρά, αρχής γενομένης από εκείνο το, έκτακτο Δ.Σ του δήμου Ζαχάρως, προχθές την Παρασκευή 29-3-13. Η απόφαση ήταν «κάθετα ενάντια», απορριπτική εξ αρχής και εν τω συνόλω  στο Σχέδιο του Π.Δ. Δεν βλέπουν  που επιτέλους για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια μαρασμού και υπανάπτυξης του Καϊφα και της παραλιακής ζώνης του δήμου μας και μετά από διάφορες αλλοπρόσαλλες παλινωδίες και αμφιλεγόμενα, σκοτεινά σχέδια τύπου Γεωργακόπουλου το 2004, έχουμε μια σοβαρή και επιστημονική πρόταση για την ανάπλαση και ανάπτυξη της τόσο σημαντικής περιοχής, που είναι προς το συμφέρον της χώρας και πάνω από όλα της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.
    Λοιπόν σε εκείνο το περιώνυμο Δ.Σ. πριν την απόφαση διαβάστηκε ένα κείμενο που πρέπει να το κάνουμε κάδρο σε περίοπτη θέση στο πνευματικό κέντρο του δήμου μας, γιατί είναι τόσο σπουδαίο και βαρυσήμαντο μνημείο. Μιλώ για να σοβαρευτούμε, για εκείνο  το κείμενο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελλοπονήσου (κλικ ΕΔΩ) το οποίο όχι μόνο απριόρι το υιοθέτησαν αλλά το έκαναν και σημαία. Συνάμα στην ίδια συνεδρίαση κατατέθηκε το υπόμνημα της μείζονος αντιπολίτευσης (κλικ ΕΔΩ) και τις επόμενες ημέρες δημοσιεύονται οι θέσεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης καθώς και δημοσιεύματα των εφημερίδων του Πύργου, ΠΑΤΡΙΣ και ΠΡΩΤΗ (κλικ ΕΔΩ και ΕΔΩ) με πρώτο όνομα τον αναπληρωτή Δήμαρχο κ. Νίκο Λαμπρόπουλο.
        Έχουμε και λέμε λοιπόν αρχίζοντας από εκείνο το άκρως περισπούδαστο κείμενο των κυρίων Κυνηγών μια και αυτό σαν σημαία, όπως είπαμε, υιοθετήθηκε πλήρως και στην ουσία αποτέλεσε και τα τον κορμό των δημοσιευμάτων.
     Όμως καλό είναι να προηγηθούν ορισμένες αλήθειες που οι περισσότεροι κάνουν πως δεν τις ξέρουν, όπως:
             Α) Σε ολόκληρη τη χώρα έχουν χαρακτηρισθεί από την Ε.Ε, μετά από προτάσεις του δικού μας κράτους,  370 περίπου περιοχές Natura  2000 (περιοχές ιδιαίτερου κάλους και ευρωπαϊκής σημασίας που χρήζουν προστασία). Προκειμένου σε αυτές τις περιοχές να υπάρξει προστασία και διαχείριση και να αποκτήσουν νομική υπόσταση πρέπει να εκπονηθούν Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και κάθε μια να τη συνοδεύει η έκδοση  Π.Δ που αποτελεί τη νομοθετική πράξη που συνοδεύει και επικυρώνει την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη. Δυστυχώς μέχρι τώρα σε όλες αυτές τις περιοχές  Natura 2000 έχουν γίνει μόνο 8 Ειδικές Μελέτες. Έτσι λοιπόν η περιοχή μας με ναυαρχίδα τον Καϊάφα σύμφωνα με το S.D.F. (τυποποιημένο Έντυπο της Περιοχής) που ομοίως έχει καταρτισθεί από την Ε.Ε μετά από δική μας πρόταση, έχει μεγάλη οικολογική αξία λόγω της παρουσίας ενός εκτεταμένου οικοσυστήματος αμμοθινών και των καλά δομημένων παράκτιων πευκοδάσων  που έχει υψηλή αισθητική αξία με αρκετά μοναδικό  μωσαϊκό βλάστησης. Επί προσθέτως αυτή η περιοχή έχει ιδιαίτερη σημασία για τη θαλάσσια χελώνα Carreta-Carreta, που θεωρείται από την Ε.Ε. είδος αυστηρής προστασίας και «είδος απειλούμενο» καθότι αποτελεί μια από τις σημαντικότερες περιοχές φωλιάσματος της Carreta-Carreta .σε όλη τη Μεσόγειο( δεύτερη μετά τη Ζάκυνθο).  
Αυτός είναι ο λόγος που η πολιτεία προβαίνει στη Μελέτη και στο Π.Δ. για την παράκτια ζώνη και τον Καϊάφα. (2) 
         Β) Το Σχέδιο του Π.Δ (Περιφερειακό Πάρκο λίμνης Καϊάφα και θαλάσσιας περιοχής Κυπαρισσιακού κόλπου) που επίκειται να αναρτηθεί προς διαβούλευση και που καθορίζει τι επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες στον ΚαΪάφα και στην Παραλιακή Ζώνη, όπως έχουμε αναφέρει (κλικ ΕΔΩ ) αποτελεί ουσιαστικό και συμπληρωματικό μέρος του Κύριου Σχεδίου (Master Planγια την ανάπλαση και ανάπτυξη του ΚαΪφα το οποίο έχει εκπονήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη   η ΕΤΑΔ Α.Ε. (Ένωση Τουριστικών Ακινήτων Δημοσίου) (3) Αυτή η πρόταση , αντί να την αγκαλιάσουν όλοι οι τοπικοί φορείς, σύλλογοι και οργανώσεις με σημαιοφόρο το δήμο, απεναντίας  την απέρριψαν ασυζητητί σε εκείνη την αστεία συνεδρίαση της 16-3-12. Επομένως και η προχθεσινή απόρριψη του Π.Δ. είναι συνακόλουθη της προηγούμενης.
           Μετά από τα παραπάνω όλοι καταλαβαίνουμε τη μεγάλη πλάνη των τοπικών μας αρχόντων  και ότι περαιτέρω  σχολιασμός και κριτική είναι περιττά. Ας συνεχίσουμε  όμως μια και οι  κυνηγοί ζούνε …στον κόσμο τους (4).
      Λοιπόν το κείμενό τους αρχίζει με ένα οφθαλμοφανές λάθος 
που πολύ φοβάμαι ότι είναι συνειδητό  για εντυπωσιακούς και φοβικούς λόγους. Αυγατίζουν τα όρια του Περιφερειακού Πάρκου από Νέδα έως Αλφειό και τα φθάνουν στο Κατάκολο.
  Το βασικό και μοναδικό επιχείρημα  είναι ότι η «απομόνωση  των παραδοσιακών ανθρώπινων δράσεων θα οδηγήσουν μια τεράστια ακτίνα, σε μεγαλύτερο μαρασμό»
    Ναι κύριοι  κυνηγοί και τοπικοί άρχοντες που απριόρι υιοθετήσατε τέτοια μπροσούρα γεμάτη ανακρίβειες και λαϊκίστικες αοριστίες.
      Ναι κύριοι κυνηγοί και τοπικοί άρχοντες, που το είδατε γραμμένο να επιτρέπεται το κυνήγι (η παραδοσιακή δράση…)  στην παράκτια ζώνη   ή και στην ίδια τη λίμνη του Καϊάφα.
     Ναι κύριοι κυνηγοί και τοπικοί άρχοντες πολύ καλό είναι που μπαίνουν όροι και κανόνες στην σκόρπια παράκτια ζώνη (μπάτε σκύλοι κι αλέστε ..) και αρχίζει η ανάπτυξη στον ΚαΪάφα. Πολύ καλό είναι που γενικώς : α) τα δάση και οι δασικές εκτάσεις διατηρούν το δασικό τους χαρακτήρα β) Δεν επιτρέπεται η κίνηση τροχοφόρων εκτός των υφιστάμενων δρόμων γ) Δεν επιτρέπονται οι παντός είδους εξορυκτικές δραστηριότητες και φυσικά αμμοληψίες κτλ δ) Δεν επιτρέπονται σπουπιδότοποι και άλλες τέτοιες δραστηριότητες…. και πολλές άλλες δράσεις που είναι αντίθετες στην προστασία της φύσης.
    Για δε το κυνήγι   στα δάση και στις δασικές εκτάσεις γράφει επί λέξει ότι: Δεν επιτρέπεται το κυνήγι με οποιοδήποτε μέσο καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους σε ζώνη 500 μέτρων περιμετρικά των οργανωμένων και λειτουργούντωνχώρων ήπιας αναψυχής. Στις δε παραλίες το απαγορεύει εντελώς . Αυτό μας έλειπε να πέφτουν ντουφεκιές και στις αμμουδιές..
Τα υπόλοιπα για τα οποία κατακρίνουν το Π.Δ. είναι αστήρικτα συμπεράσματα και αοριστολογίες σαθρές, όπως γράφουν (η όλη σύνταξη διατηρείται):

  •       Θα επέλθει υψηλό κόστος λειτουργίας και θα φέρουν σε σύγκρουση τοπικές επιχειρήσεις ή ακόμα και κοινωνίες.· 
  •       Με τις απαγορεύσεις δράσεων ζωής (αλήθεια ποιες εννοούν;)  θα επέλθει μαρασμός στην περιοχή Εάν εννοούν την κολύμβηση είναι μέγα ψεύδος και οχετός. Το κολύμπι επιτρέπεται παντού εκτός από τη νύκτα. Στις δε παραλίες Νεοωχωρίου, Κακοβάτου και Ζαχάρως επιτρέπεται και τη νύχτα. (5).
  •          Το περιφερειακό πάρκο σε καμιά περίπτωση ΔΕΝ διασφαλίζει την συστηματική παρακολούθηση της κατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος όπως διαμηνύει αλλά ούτε και την προστασία. (Μήπως καταλάβατε το μέγεθος της κενότητας;)
  και καταλήγει στο εξής αμίμητο: ..από τη δική μας εμπειρία η απομάκρυνση και η απουσία των χρηστών του φυσικού περιβάλλοντος ενδυναμώνει την παρανομία, την καταστροφή και την ληστρική υφαρπαγή των φυσικών μας πόρων (Ουδέν σχόλιο από εμάς)

       Στη συνέχεια ακολουθούν πλήθος ανόητων λεονταρισμών, που διανθίζονται όπως πάντα από λαϊκίστικες κορώνες με μπόλικο εθνικισμό και συναισθηματική φόρτιση (Δεν θα επιτρέψουμε να αποφασίζουν άλλοι για εμάς και τα παιδιά μας χωρίς εμάς..για τα παιδιά μας κτλ).
      Είναι δυνατόν να αγνοούν ότι θέματα και τομείς εθνικής εμβέλειας, όπως είναι οι λίμνες, οι ιαματικές πηγές, οι παραλιακές ζώνες κτλ είναι άμεσα όχι μόνο στη δικαιοδοσία αλλά και στην ιδιοκτησία του ίδιου του κράτους (υπουργεία, Περιφέρειες) Οι δε περιοχές που περιλαμβάνονται στο δίκτυο Natura 2000  βρίσκονται κάτω από την εποπτεία της ίδιας της Ε.Ε.. Προς τι τέτοια παραπληροφόρηση και παλικαρισμοί; Γιατί εμπλέκουν τιμή και συνείδηση για φθηνό εντυπωσιασμό; Αλλά να ρίχνουν τόνους λάσπη στους πραγματικούς υπερασπιστές του φυσικού περιβάλλοντος με όλο το ζωικό και φυτικό βασίλειο, που είναι οι οικολόγοι και οι ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο είναι πέρα από όποια αντιπαράθεση. Τους καταγγέλλουν, ποιοι οι κυνηγοί και οι παρατρεχάμενοι, ότι είναι εξωγενείς προστάτες και μάλιστα αμφιλεγόμενοι. Ντροπή κύριοι που εκτοξεύετε τέτοιες ύβρεις και συκοφαντίες!                     
     Στο  τέλος δε καταθέτουν ότι μπορούν να συδράμουν στο έργο της "ιεράς εξέτασης"  με ειδικούς επιστήμονες, δασολόγους, περιβαντολλόγους, ορνιθολόγους και λοιπόυς. Μα είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιοι επιστήμονες που να συνυπογράψουν τέτοια αφύσικα πράγματα;
        Τα ίδια ακριβώς καταγγέλλει με τον ίδιο απαράδεκτο τρόπο με ανύπαρκτα επιχειρήματα και λαϊκίστικες, δημαγωγικές κραυγές και ο αντιδήμαρχος κ. Λαμπρόπουλος, ο οποίος πλέον προήχθη σε αναπληρωτή δήμαρχο, στην "ΠΡΩΤΗ" της 2-4-13. και στην ΠΑΤΡΙΣ σήμερα. Οπωσδήποτε κι αυτός "μετά από επεξεργασία και ανάλυση σε βάθος των άρθρων και των παραγράφων    του Σχεδίου του Π.Δ., όπως και οι κυνηγοί, καταλήγει μεγαλοπρεπώς στο ΚΑΘΕΤΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ. Ο κ. αντιδήμαρχος όμως έχει πρώτο και μοναδικό επιχείρημα το εξής: Υποστηρίζει λοιπόν ότι το Π.Δ δεν μπορεί να εφαρμοστεί διότι "η παρούσα έκταση 2734 στρεμ. ιδιοκτησία ΚΕΔ έχει παραχωρηθεί με προγραμματική σύμβαση (αριθμός πρωτοκ. 13585/27-11-07) στο δήμο μας... και ο δήμος σε συνεργασία με την ΚΕΔ, ή οποία έχει διαθέσει κονδύλι ύψους 400.000 ευρώ έχει προχωρήσει στην εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Διαχείρισης και Προστασίας της περιοχής αυτής με σκοπό την οργάνωση της διαχείρισής της μέσα στα πλαίσια καλώς ευνοούμενης προστασίας της φύσης (NATURA).(6) 
Κύριε Λαμπρόπουλε που ζείτε; Σοβαρά υποστηρίζετε τέτοια πράγματα;Αγνοείται ότι έχουμε πλέον ΕΤΑΔ  που συγχώνευσε την ΚΕΔ και αυτό το ίδιο το ΕΤΑΔ είναι παραγγελιοδόχος του Master Plan και όλων των υπολοίπων (Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και Π.Δ.);
          Προς Θεού κύριε Αναπληρωτά λίγος σεβασμός στην νοημοσύνη μας δεν βλάπτει!!! 

       Σε΄άλλη μας ανάρτηση θα σχολιάσουμε τις απόψεις 
της μείζονος αντιπολίτευσης (υπόμνημα) και της
 ελλάσονος που προχθές αναρτήσαμε. 
Επί τη ευκαιρία μόνο μια ερώτηση στη μείζονα Αντιπολίτευση: 
Αλήθεια τι προσέφερε στην όλη υπόθεση ο αστερίσκος του ΟΧΙ, 
δηλαδή η κατάθεση του υπομνήματος΄; 
  
(1)  Διαβούλευση είναι η ροή επικοινωνίας  από τους πολίτες – δημότες προς τα όργανα λήψης αποφάσεων του Δήμου   και του κράτους μέσω του διαδικτύου (ηλεκτρονική διακυβέρνηση) με σκοπό τη καλυτέρευση για την εφαρμογή μιας νομοθετικής πράξης 
(2) Και μετά από όλα αυτά ερχόμαστε εμείς οι Ελληνάρες, οι μεγάλοι πατριώτες, εν μέσω τόνων άγνοιας, κομπασμού και λεονταρισμών να είμαστε «κάθετα ενάντια» Και μάλιστα στο όνομα της προστασίας της φύσης (αυτό είναι ένα από τα μεγάλα παράδοξα, που μακάρι να ήταν μόνο του τόπου μας αλλά είναι γενικό σε όλη τη χώρα).
(3) Ολόκληρος ο Καϊάφας (λίμνη, ιαματικές πηγές και περιβάλλον χώρος) καθώς και η παραλιακή ζώνη (αμμοθίνες και δάση) ανήκουν στο ΕΤΑΔ Α.Ε. το οποίο έχει συγχωνέψει α) τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα β) τα Ολυμπιακά Ακίνητα και γ) την ΚΕΔ Α.Ε.(Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου) 
(4) Αναρωτιέμαι γιατί αυτό το κείμενο-καταγγελία  των Κυνηγών στάλθηκε άρον-άρον στο Δήμο Ζαχάρως και όχι στην αρμόδια αρχή! Μήπως υπάρχει συγχορδία  και ζήτησε αρωγή ο ίδιος ο Δήμος;
(5) Κατά τη διαβούλευση πρέπει να εφεσιβάλουμε τον περιορισμό για τη νύκτα για όλες τις περιοχές. Σίγουρα μας ανέφερε η αρμόδια δασολόγος του ΥΠΕΚΑ ότι τέτοια αιτήματα θα γίνουν αποδεκτά.
(6) Καταλάβατε τίποτα; Εγώ κατάλαβα ότι ο δήμος Ζαχάρως αντικαθιστά την Ε.Ε με Επίτροπο Περιβάλλοντος τον κ. Λαμπρόπουλο!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου