theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΝΕΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ"

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ
         Επειδή η «Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη» [ΕΙ.ΠΕ.ΜΕ] για την παραλιακή ζώνη της περιοχής μας, από τις εκβολές της Νέδας μέχρι τις εκβολές του Αλφειού είναι πολύ σημαντική καθότι θα σημαδέψει το πιο κρίσιμο κομμάτι του δήμου για πολλά χρόνια και ενόψει της εντός των ημερών διαβούλευσης, μετά την έγκριση της προκειμένου να εκδοθεί το Π.Δ. που θα καθορίσει τον τρόπο εφαρμογής της (τι επιτρέπεται και τι όχι) δεν αφεθήκαμε στα μέχρι τούδε πεπραγμένα  (κλικ ΕΔΩ και ΕΔΩ), αλλά προβήκαμε στα εξής:
       Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας,  επισκεφθήκαμε την αρμόδια υπάλληλο, που χειρίζεται την ΕΙ.ΠΕ.ΜΕ. Έτσι λοιπόν αποσαφηνίσθηκαν τα εξής:
                   Α) Η κολύμβηση και η ηλιοθεραπεία επιτρέπονται σε όλη την παράκτια ζώνη, από τη Νέδα μέχρι τον Αλφειό, εκτός από τη νύχτα.  Μόνο στις παραλίες  Νεοχωρίου, Κακοβάτου και Ζαχάρως επιτρέπονται και τη νύχτα (1).
             Β) Για τα σημεία που δεν υπάρχει επιστημονική οριοθέτηση, όπως αμμουδιά, κορυφή παραλίας θα υπάρξει αναδιατύπωση και αποσαφήνιση.
                Γ) Ο όρος επανεγκατάσταση σημαίνει ότι θα γίνει φύτευση των αμμοθινών στα σημεία που προϋπήρχε δάσος το οποίο εκλείπει για διάφορους λόγους, όπως πυρκαγιά, ξήρανση, καταστροφή λόγω αμμοληψίας.   
          Δ) Ενώ όλα τα κρίσιμα και αμφισβητούμενα σημεία είναι δυνατόν να αλλάξουν κατά τη διαβούλευση, ο όρος ...εθνικοί λόγοι.. είναι σταθερός και αμετάβλητος και ισχύει σε όλες τις  ΕΙ.ΠΕ.ΜΕ.
           Μας Έγινε δε γνωστό ότι κατά τη διαβούλευση το προς έκδοση Π.Δ. θα αποσταλεί δια μέσου της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και Ιονίων νήσων και στους εμπλεκόμενους δήμους, που εν προκειμένω είναι οι δήμοι Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας Κρέστενας και Πύργου. 
     Όμως είχαμε κι άλλες εξελίξεις στον τόπο μας. 
   Προχθές λοιπόν την Παρασκευή έγινε έκτακτο Δ.Σ.(1) με θέμα  την ΕΙ.ΠΕ.ΜΕ και αποφάσισαν εν μέσω περισσής άγνοιας να αποτανθούν στον μελετητή για περισσότερη ενημέρωση και επεξήγηση. Μα δεν γνωρίζουν ότι το θέμα βρίσκεται δύο στάδια μετά; Το κεφάλαιο μελετητής έχει λήξει, πλέον βρισκόμαστε στο στάδιο της διαβούλευσης και εδώ χρειάζεται η όποια παρέμβαση. Προβλέπω γενικό κομφούζιο..... 
Το όλο θέμα που είναι τόσο σοβαρό, το υποβιβάζουν στο φθηνό δίλημμα:  Ή ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ Ή ΟΙ ΧΕΛΩΝΕΣ(2) και ποτέ δε λένε γιατί δεν το πιστεύουν: ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΕΛΩΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΜΟΘΙΝΕΣ ΚΑΙ ΌΛΟ ΤΟ ΖΩΙΚΟ ΚΑΙ ΦΥΤΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ. ΑΓΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ   ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΙΚΑ ΜΗΝΎΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ. 
      Σίγουρα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει αρνητική θέση. Το Π.Δ για την εφαρμογή της ειδικής μελέτης θωρακίζει την παραλία αφενός από κάθε ενέργεια και επέμβαση που πίσω της κρύβονται συμφέροντα μικρά ή μεγάλα και αφετέρου από πράξεις ανόητης επίδειξης των ..νεοελλήνων (Τζιπ, τρακτέρια, γουρούνες  στην παραλία κτλ.) Και από την άλλη επουδενί  δεν εμποδίζει καμία μορφή ανάπτυξης που σέβεται το φυσικό περιβάλλον και τα δικαιώματα των πολιτών.  
    Μη κρυβόμαστε οποιαδήποτε άλλη θέση είναι λαϊκίστικη, δημαγωγική και στο τέλος επικίνδυνη για τα πραγματικά συμφέροντα της περιοχής. Ή είναι το λιγότερο άποψη ανίδεων!! 

   Πάντως εμείς όλοι από το Γιαννιτσοχώρι, η Κοινότητα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και αυτό το Blog θα τους βομβαρδίσουμε στη διαβούλευση προκειμένου να συμπεριληφθεί και το μέτωπο της παραλίας του χωριού μας στην ίδια διάταξη όπως και οι παραλίες των άλλων χωριών, Νεοχωρίου, Κακοβάτου και Ζαχάρως για να επιτρέπεται η κολύμβηση και τη νύκτα.  Υπόψη αυτό το αίτημα τέθηκε κατά την αναφερόμενη συνάντηση και η αρμόδια υπάλληλος, που είναι δασικός το αντιμετώπισε πάρα πολύ θετικά! Το ίδιο δε πρέπει να γίνει και για την παραλία  του Θολού.



(1) Ο μελετητής, σαν φίλος και σύντροφος με διαβεβαίωσε ρητά ότι στο δήμο από την αρχή ήταν κάθετα αρνητικοί και προσπάθησαν να βάλουν εμπόδια. Οπότε όλα τα τελευταία και τα άλλα που θα ακολουθήσουν είναι  ...στάχτη στα μάτια. Καθαρές υπεκφυγές. Με τον κ. μελετητή  ειπώθηκαν κι άλλα, για τα οποία εδώ είμαστε (Ποιος πήγε στο γραφείο του και τι επιμόνως του ζητούσε να συμπεριλάβει  ... )
(2) Πολύ φοβάμαι ότι και η αντιπολίτευση είναι αρκετά μπερδεμένη, αλλά επ΄αυτού του θέματος θα επανέλθουμε δριμύτεροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου