theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΚΑΪΑΦΑ [MASTER PLAN ]

            Το μεγαλύτερο θέμα του τόπου μας πάντοτε ήταν ο Καϊάφας, λόγω του παγκόσμιου φυσικού κάλλους αλλά περισσότερο λόγω των ιαματικών πηγών που έχουν  πανελλήνια αίγλη και είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Παρά ταύτα παραμένει επί πολλά χρόνια, 40 κι ακόμη, σε πλήρη νάρκη."Ήμουνα νιος και γέρασα". Στην πραγματικότητα  η όλη κατάσταση δείχνει εικόνα υπανάπτυκτης και καθυστερημένης χώρας από κάθε πλευρά. Σε αυτό το διάστημα Η πολιτεία πάντοτε επεξεργαζόταν σχέδια που τα πάσαραν, γενικώς ως ανάπτυξη. Στην ουσία όμως ήταν πάντα προς τη μεριά των μεγάλων συμφερόντων, με αποκορύφωμα το γνωστό σε όλους σχέδιο του 2004 (1) του Ηλείου Γεωργακόπουλου  με το οποίο προσπάθησαν να αποχαρακτηρίσουν τη λίμνη και τον περιβάλλοντα χώρο και σε περιοχή NATURA 2000 να κατασκευάσουν ...μεγάλα Ηotelς και γκολφ για να προσελκύσουν υψηλούς επισκέπτες. Ευτυχώς που όλα έμειναν στα χαρτιά και ..σώθηκε ο Καϊάφας. Από τότε όμως απολύτως ΤΙΠΟΤΑ! Υπόψη πάντοτε ήταν στην ιδιοκτησία του ίδιου του κράτους, πριν των Τουριστικών Ακίνητων και εδώ και λίγα χρόνια της ΕΤΑΔ ΑΕ  

 Και να που τελευταία υπάρχει μια αναζωογόνηση του κρατικού ενδιαφέροντος και μάλιστα σύμφωνα με τις Κοινοτικές ντιρεκτίβες και πρότυπα, όπου η ανάπτυξη θα έχει πάνω από όλα  ήπιες μορφές,  συμβατές με το ίδιο το περιβάλλον(οικοανάπτυξη).  Έτσι από το 2010 έχει εκπονηθεί το Master Plan (Γενικό, Κύριο Σχέδιο) για τον ΚαΪφα, και στο πλαίσιο των ΕΣΠΑ 2007-2013 προκηρύχθηκε (16-1-12) από την ΕΤΑΔ ΑΕ ένας πρώτος διαγωνισμός και στη συνέχεια έγινε επαναπροκήρυξη για την εκπόνηση πλήρους Μελέτης για το έργο: "Πάρκο Οικοανάπτυξης Ιαματικών Πηγών Καϊάφα, Ολοκλήρωση και Εκσυγχρονισμός  Βασικών Δικτύων Υποδομής και Ανάπτυξη Νέων Εγκαταστάσεων Τουρισμού και Διημέρευσης" (2) 
       Πρέπει να τονίσουμε ότι σε όλο το έργο θα ακολουθηθεί τόσο στις γενικές γραμμές όσο και σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις  και χωροθετήσεις, ιδιαίτερα σε αυτές που έχουν επιλεγεί με βάση τα κριτήρια της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης {ΕΙ.ΠΕ.ΜΕ} η αφορά και την παραλιακή ζώνη από τη Νέδα μέχρι τον Αλφειό που ήδη έχει εγκριθεί. Προκειμένου δε να υπογραφεί το Π.Δ που είναι η νομοθετική πράξη της ΕΙ.ΠΕ.ΜΕ. τούτο μπαίνει στο τέλος του μήνα, όπως μας είπαν εγκυρότατες πηγές, σε διαβούλευση (3). (Ολόκληρο το Π.Δ. είναι δημοσιευμένο στη δεξιά στήλη: ΑΝΑΛΟΓΙΟ ΣΠΟΥΔΑΙΩΝ ΣΕΛΙΔΩΝ). 
   Επί του προκειμένου λοιπόν, και επειδή τούτη η ανάρτηση είναι συνέχεια προηγούμενης (κλικ ΕΔΩ) έχουμε τα εξής νεώτερα: 
        Πλέον ο Διαγωνισμός, που ήταν με ανοιχτή διαδικασία,  έχει τελειώσει και οσονούπω υπογράφεται η σύμβαση με την εταιρεία που μειοψήφησε. Ανάδοχος λοιπόν του έργου θα είναι η εταιρεία "ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ"  με προεκτιμώμενη αμοιβή το 1.051.311 ευρώ. Η προθεσμία που δίνεται, σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη που αρκετά αποσπάσματα παρακάτω δημοσιεύουμε, είναι 15 μηνών, οπότε μετά την τελική έγκριση, διότι η όλη διαδικασία παραλαβής της Μελέτης θα γίνεται σταδιακά, θα ακολουθήσει πάραυτα η δημοπράτηση του έργου και η εργολαβία.
        Το Έργο προγραμματίζεται να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο του 2014. Οπότε, όπως όλοι καταλαβαίνετε, το έργο θα αρχίσει με τη ΝΕΑ δημοτική αρχή, που θα προκύψει από την καινούργια λαϊκή εντολή.
    Όμως είναι δυνατόν να ξεκινήσει ένα τέτοιο έργο που ενώ στηρίζεται σε  εγγυήσεις και πρόνοιες για την προστασία του περιβάλλοντος από την άλλη η λίμνη να είναι η χαβούζα της πόλης (κλικ ΕΔΩ). Προχθές, όπως ανήγγειλε  μεγαλοπρεπώς ο δήμαρχος Ζαχάρως κ. Μπάμης, προκηρύχθηκε η δημοπράτηση του βιολογικού καθαρισμού.Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν υπάρχουν τα λεφτά. Ακόμη μετά από 5 χρόνια ισχύει η δωρεά από τα "Ελληνικά Πετρέλαια" ναι ή όχι; Μακάρι χίλιες φορές μακάρι να ισχύει η δωρεά. Εάν όχι όμως η ευθύνη είναι μεγάλη για τη δημοτική αρχή που όχι άφησε την ευκαιρία να πετάξει μέσα από τα χέρια της και παράλληλα έχει πνίξει και τη λίμνα στα σκ..ά.
     
(1) Με αυτό το σχέδιο, που μας το σέρβιραν μάλιστα ως "προσοδοφόρο πλάνο για την περιοχή" βασική προυπόθεση ήταν να αποχαρακτηριστεί η λίμνη ως μικρή και κλειστή (όχι επικοινωνία με τη θάλασσα) με απώτερο σκοπό  την ανοικοδόμηση των παραλίμνιων περιοχών, οι οποίες τώρα προστατεύονται με τις ίδιες διατάξεις όπως η παράκτια ζώνη. Κι αυτό το θεωρούσαν "προσοδοφόρο πλάνο". Επ΄ αυτού εσαεί θα παραμείνει μνημειώδης αλλά και ανεξήγητη η στάση του δήμου Ζαχάρως, που δυστυχώς συνεχίζεται. Εντάξει ρε λεβέντες τότε ας τα πουλήσουμε όλα για οικόπεδα... Σίγουρα θα θυμάστε,  την τότε ενθουσιώδη υποδοχή στα ύποπτα σχέδια των αρχόντων του Πασοκ που ευτυχώς ο Κωσταντόπουλος καταγόμενος από το Γρύλο της Κρέστενας, μπήκε μπροστά και έτσι γλυτώσαμε από ..νύχια γαμψά.
(2)  Τώρα δε στη νέα προκήρυξη της ΕΤΑΔ που πρώτη φορά με επιστημονικά κριτήρια  εγγυήσεις και εχέγγυα από την Ε.Ε (περιοχή Natura, οικοτουρισμός..με ότι αυτό συνεπάγεται) ξαναέρχονται με νέα απόφαση οι λεβέντες μας που συνάδει καθόλα με εκείνη την κατάπτυστη και απαράδεκτη απόφαση της συνεδρίασης στις 17-3-12, όπου εκτός των άλλων υποστηρίζουν ότι η ΕΤΑΔ δεν έπρεπε να προβαίνει σε μελέτες, αλλά η σύνταξη αυτών είναι υποχρέωση του εκάστοτε επενδυτή;Αλήθεια ποιος ευφάνταστος νους έχει οδηγήσει ολόκληρη τη δημοτική αρχή να υποστηρίζει  τέτοια ανυπόστατα πράγματα;; 
 Δυστυχώς οι λεονταρισμοί και οι φωνασκίες συνεχίζονται, αν και έχουν πάρει άλλη μορφή...όμοια με αυτή των απόφοιτων του πανεπιστημίου της Μπεκάτσας.
(3)  Πολλοί συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι το έργο οικοανάπτυξης του Καϊάφα δεν έχει καμία σχέση με το Π.Δ. της ΕΙ.ΠΕ.ΜΕ. για το οποίο υπάρχει μεγάλη αντίδραση με πρώτους τους κυνηγούς και το δήμο. Αυτό δεν είναι οξύμωρο και αδιανόητο;  Είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε την ΕΙ.ΠΕ.ΜΕ., που είναι στοιχείο  και προϋπόθεση του Master Plan και να αποκηρύσσουμε μετά βδελυγμίας μάλιστα το Π.Δ.; 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου