theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

.ΟΙ .....ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΦΕΝΤΑΔΕΣ ΣΤΙΣ ΑΛΛΟΤΙΝΕΣ ΕΠΟΧΕΣ (Μέρος 2 από ..6)

  
Ο Θανασάκης Κανελλόπουλος,
στεφανώνει τον Βασ. Οικονομόπουλο,
πριν την κάνει στη Ν.Δ. Κι ο Νίκος, θείος του
γαμπρού καμαρώνει σαν γύφτικο σκεπάρνι!
( Συνέχεια από κλικ ΕΔΩ)      
      Βρισκόμαστε στη 10η ημέρα  (5-8-72) της .....δημιουργίας που στην προκειμένη περίπτωση είναι η ίδρυση της Εταιρείας- Χοιροστασίου που προήλθε μετά από προφορική συμφωνία (!) των φίλων και κουμπάρων, ιερέως Αλεξίου  Παπαλεξόπουλου και Νίκου Οικονομόπουλου.          Στο αρχικό ζωικό κεφάλαιο, δύο (2) χοιρομητέρες-χοιρίδες κατά παπά- με 14 χοιρίδια, που προήλθε από σύμπτυξη, όπως διαβάσαμε στο ημερολόγιο του Παπαλέξη, ήδη έχουν προστεθεί και δύο κάπροι που αγόρασαν από τον Μήτσο Νικολακόπουλο και από τον Γκόγκα, μια και δεν αναφέρεται με σαφήνεια. Αν και η ηλικία των πρώτων 8 χοιριδίων (ημερομηνία τοκετού 24 Ιουνίου)  έχει περάσει τις 40 ημέρες δεν γίνεται ακόμη κουβέντα για απογαλακτισμό. Πάντως τον ...... γαμπρό τον έχουν βρει και περιμένει! Και μάλιστα δύο. Τώρα τι τον ήθελαν τον δεύτερο, μόνο αυτοί το ήξεραν. Προσέχετε στην 5η σελίδα,  την πλάκα που έπαθαν με το αναμμένο τσιγάρο που πέταξαν από το παράθυρο και πήρε φωτιά το τσουβάλι με το κριθάλεύρο.  
  Εν τω μεταξύ λαμβάνουν χώρα τραπέζια, φιλοξενίες και διάφορες επισκέψεις. [..το βράδυ της ιδίας ημέρας φιλοξενήθηκε με βακαλάο ο Νώντας Τάγαρης (1) κρασί αρκετό και στις 10,30 που ανεχώρησα άρχισε να τραγουδά...]
    Ενδιαμέσως ο αεικίνητος Παπάς εξασκούσε ανελλιπώς  τα θρησκευτικά του καθήκοντα και μυστήρια και στα πέντε γειτονικά χωριά (βαφτίσια, γάμους, λειτουργίες)  με όλα τα επωφελή απορρέοντα! [...καθυστέρησα με γλέντια και μπύρες και ήλθα αργά στην εταιρεία. νύχτα ταΐσαμε και ποτίσαμε τα χοιρινά..] 
       Όμως τα σχέδια και τα όνειρα ατάκτως ερριμμένα! Το δε ηθικό - ακόμη - των συνεταίρων είναι ακμαιότατο. Γράφει ο Παπαλέξης: [...Πάντως είμεθα και δυο μας ευχαριστημένοι ίνα μη είπω κατενθουσιασμένοι..] Το έργο συνεχίζεται με την ίδια ζέση. Επισκευάζουν τη σκεπή με τσίγκους,
κυπαρίσσια και άλλα μερεμέτια φέρνοντας τον μάστορα Παναγιώτη Κορκολή με μεροκάματο 200 δραχμές. 


    Και να οι αγορές κάθε μέρα, τη μια κριθάλευρο, την άλλη πίτουρα σε τέτοιες ποσότητες λες και θα τάιζαν καμιά δεκαριά κότες ή θα έφτιαχναν πλύμα για ένα γουρούνι.Για καθαριότητα και τέτοια, άστα να πάνε, αφού το λιγοστό νερό το τραβούσαν από το βαθύ πηγάδι με κουβά.(2) Εδώ τα ζώα τα πότιζαν  στη χάση και στη φέξη που να βρουν τόσο νερό  για καθάρισμα. 
 Φαντάζομαι το   βούρκο και τη μπόχα και ξέρετε ότι η βρώμα από χοιροστάσιο είναι διαπεραστική και πολύ σταθερή. 
Τι να λέμε; Σύμφωνα με τα γραφόμενα το μεγαλύτερο πρόβλημα των συνεταίρων-κουμπάρων ήταν το ανέβασμα του  νερού από το πηγάδι. Προσπάθησαν με λάστιχο, αγόρασαν διάφορες τροχαλίες, ακόμη και το άλογο με ντενεκέ χρησιμοποίησαν  "εις μάτην" όμως. Προσπάθησαν να ανοίξουν παραπήγαδο αλλά λόγω ρηγμάτων έκαναν πίσω...Έτσι στράφηκαν σε αναζήτηση μηχανής. Πήγαν στον Πούρνο, στον Φλάρη πέρα στο Μπουζέικο αλλά τίποτα. Μέχρι τη Βλασάδα πήγαν και παζάρεψαν μια   μηχανή. Από 10.000 την έφεραν στις 7000 αλλά δεν φαίνεται να την αγόρασαν  λόγω έλλειψης από ...χοντρά. Άλλωστε ρύζι και μακαρόνια αγόραζαν  με πίστωση πότε από τον τον Νίκο Κόλλια και πότε από τον Κούλη για να μοιράζουν το χρεολύσια, που να βρουν 7.000 ντούκα;
   
Αξίζει να τονίσουμε ότι  ο Παπάς ακόμη υπέφερε από τα εγκαύματα που είχει πάθει από τον ήλιο όταν μια μέρα πήγαν στη θάλασσα. Μάλιστα γράφει ότι είναι σχεδόν άχρηστος από τα θαλασσινά εγκαύματα, όπως τα χαρακτηρίζει. 

Και έτσι εχόντων των πραγμάτων και με του Θεού τη Χάρη, όπως έλεγε ο Παπάς μας, φθάνουμε την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου. 
Τα αξιοσημείωτα για τον Παπά μας είναι δύο:

  • ( Πήρε η μεγάλη χοιρίδα με χοιρινό εκ Γκόγκα!)
  • ( ...Γρηγόρης:ο Συνεταίρος μου δηλητηριάστηκε από την αλουμινοκατσαρόλα που είχε...) 
         Άκου λογική και εξυπνάδα οι κουμπάροι;
      Προσέξετε τι αναφέρεται για το Δεκαπενταύγουστο: 15-8-72 Πρασιδάκι....όλη μέ ρα βάπτισμα έως τη νύκτα....
  Στις 20-8 ημέρα Κυριακή ο παπάς μας είχε Λειτουργία στις Καρυές και μνημόσυνο του Μπάρμπα Ανδρέα του Μαλιάγκου και επιστροφή στο...χοιροστάσιο και φθάνουμε στις 21-8 όπου έχουμε τα πρώτα ...σύννεφα.
 Γράφει: 
 ( Έφθασε αισίως με κουνιάδα της Βικτωρία η εκτημιτή και καλοκάγαθη κουμπάρα  .... Οικονομοπούλου αλλά ακόμη επηρεασμένη από το περιβάλλον της Αθήνας και μάλλον διότι έχει το θησαυρό της και τον κανακάρη της το γυιό (2) της στη Αθήνα να είναι όλο νευριασμένη  και νομίζω πως γρήγορα θα μας δώσει μούντζες.) 





(1) Σύμφωνα με πρόσκαιρη μαρτυρία ενός ξαδέλφου  που το χωράφι του ήταν κοντά, στη συνέχεια είχε μεγάλη πλάκα πώς εξελίχτηκε η σχέση με το Νώντα Τάγαρη. Λόγω της αφόρητης βρόμας σε όλη την περιοχή ο Νώντας, που είχε το κονάκι του δίπλα, άρχισε τις μηνύσεις, τη μια  πίσω από την άλλη κι από κολέγηδες έκοψαν και την καλημέρα. Γιαυτό κι ο Παπάς κάπου τον χαρακτηρίζει, λίγες ημέρες μετά το τσιμπούσι με το βακαλάο,  ανεπιθύμητο!
(2)   Ο γιος που γράφει είναι ο αγαπητός φίλος Κώστας Οικονομόπουλος, οικονομολόγος που αρκετές φορές μας έχει κάνει εύστοχα σχόλια σε αυτό το Μπλογκ. Εμείς  με την ευκαιρία αποστέλλουμε στον Κώστα και έτσι ηλεκτρονικά το μεγάλο μας ευχαριστώ  που μας έκανε ..κοινωνούς στο  ημερολόγιο του Παπαλέξη για τη μεγάλη ...επιχείρηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου