theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Ο ΜΙΣΧΟΣ [Παραλειπόμενα των Ανθεστηρίων]

ΤΟ ..ΧΟΙΡΟΣΤΑΣΙΟ ΤΩΝ ΠΑΠΑΛΕΞΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ
" ΟΙ ΚΟΥΜΠΑΡΟΙ"
ΣΤΗ ΤΡΑΝΗ ΛΑΚΑ ΤΟ 1972

         Η επιχείρηση ακόμα δεν έχει συμπληρώσει ούτε πενήντα (50) μέρες  ζωής. Βρισκόμαστε στις 16 Σεπτεμβρίου του ΄72 και η...τρελή πορεία συνεχίζεται.
Το ηθικόν και των δυο κουμπάρων είναι ακμαιότατον.  
      
 Αξιοσημείωτο είναι ότι την άλλη μέρα, στις 18 μερικές γραμμές στο θρυλικό ημερολόγιο   είναι γραμμένες από τον Γρηγόρη, τον μεγαλύτερο γιο του παπά με βούλα και υπογραφή. Όπως διαπιστώνεται με λίγη προσοχή, ο Γρηγόρης που υπόψη είναι τελειόφοιτος εξατάξιου υμνασίου, προσπαθεί να μιμηθεί το γράψιμο του Παπαλέξη.
Γ
 Παρόλα αυτά η γραφή του είναι υποδεέστερη του παπά, αν και αυτός χρησιμοποιεί το ίδιο μοτίβο, μπλέκοντας καθαρευουσιάνικες του Ευαγγελίου λέξεις με δημοτικούρες. Αμέσως μετά ο παπάς συνεχίζει "ασθμένων" γιατί όπως γράφει είναι "γέρων ιερέας"  62 χρονών. (1) Εν τω μεταξύ η δουλειά συνεχίζεται στο ίδιο τροπάριο (καθάρισμα, που ο Θεός να το κάνει τέτοιο μια και οι ευχές υπερτερούσαν του λιγοστού νερού (2) και τάισμα της κακιά συφοράς (3) 
    

 Αξίζει να τονίσουμε την αναφορά για το τροχαίο του μπάρμα Γιάννη του Μητρόπουλουπου δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον και των δύο. Μάλιστα ο Παπαλέξης κοιμήθηκε στο παγκάκι του σταθμού στον Πύργο. Την άλλη μέρα δε και στα μικρά παιδιά πέρασε να  πει δυο λόγια και πήγε στο τηλεφωνείο να μάθει νεώτερα για τον τραυματία. 

       Έτσι με διάφορες καταγραφές αγοράς προϊόντων, κυρίως αραποσίτι, φθάνουμε αισίως στις 26/9, όπου διαφαίνεται ότι στα χοιρίδια έχει εμφανισθεί μια δερματοπάθεια γιατί γράφει ότι τα έπλυναν με Ρολ. Το πιο πιθανό είναι να ήταν ψώρα. Μάλιστα έφεραν και κτηνίατρο. Η πλάκα είναι ότι τους αποθάρρυνε  όπως γράφει ο παπάς, γιατί αποφάνθηκε ότι τα γουρούνια δεν είναι καθαρόαιμα. Τώρα πώς αυτοί πίστευαν ότι είχαν καθαρόαιμα ζώα, είναι αλλού παπά βαγγέλιο. Είναι η δεύτερη αμφισβήτηση  μετά την πρώτη που την δέχθηκαν από τη σύζυγο του μπάρμπα Νίκου κατά την προηγούμενη ανάρτηση. Στη συνέχεια παρά το Ρολ τα χοιρίδια συνεχίζουν να είναι ανόρεχτα. Τους φτιάχνουν και βραστό συσσίτιο με ξίγκια και ψάρια(;), κατά παπά αλλά τα χοιρίδια   δεν τρώνε με τίποτα. Προβαίνουν και σε αγορά γάλακτος αλλά εις μάτην.  

(1) Για φανταστείτε  άλλα μέτρα κι άλλα σταθμά. Παρά ταύτα εμείς που κλείσαμε τα 60 και βγήκαμε και στη σύνταξη, πώς λεγόμαστε;
(2)  Σχετικά με το καθάρισμα και τη λάσπη ο Πυρής, που ήταν γείτονας στα χωράφια μου έλεγε προχθές: τι να σου πω ξάδελφε, το θυμάμαι λες και ήταν χτες. Τα γουρούνια, μικρά μεγάλα ήσαν μέχρι τη μέση στο βούρκο με κόπρανα και κάτουρα και έβγαινε μια βρώμα που είχε σκεπάσει όλη την Τρανή λάκα.  
(3)  Αν συγκρίνουμε ότι στα σύγχρονα χοιροστάσια η διατροφή που είναι το 70% της επιτυχίας της επιχείρησης, είναι υπολογισμένη επακριβώς με ισόρροπο τρόπο ως προς τις θερμίδες από ζωικά φυτικά τρόφιμα με τις απαραίτητες βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία τότε φαντάζεστε σε τι ταμπλό έπαιζαν οι κουμπάροι. Επιχειρηματίες όμως...κι άλλο το παγκάκι και ..οι ρέγκες!.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου