theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΟΙ ..ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΦΕΝΤΑΔΕΣ ΣΤΙΣ ΑΛΛΟΤΙΝΕΣ ΕΠΟΧΕΣ (ΜΕΡΟΣ 3)







Αμέσως μετά τη δεύτερη δημοσίευση έλαβα  από το φίλο 
Κώστα Οικονομόπουλο το παρακάτω σχόλιο. Το τοποθετώ
 εδώ μια και ο Κώστας είναι ο γιος του μπάρμπα Νίκου που
 ανέφερε στην προηγούμενη συνέχεια ο Παπαλέξης
 Αγαπητέ Θεόδωρε
Μετά και τη δεύτερη συνέχεια της δημοσίευσης του "Ημερολογίου Παπαλέξη" πρέπει να πω ότι οι όποιες επιφυλάξεις είχα όταν σου το ενεχυρίαζα όχι μόνο δεν υπάρχουν πλέον αλλά βλέπω με μεγάλη ικανοποίηση ότι μετά από σαράντα χρόνια το ημερολόγιο αυτό στα ερασιτεχνικά σου χέρια, αλλά και λόγω της εντοπιότητας σου, ξαναζωντάνεψε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είμαι σίγουρος πως και οι επόμενες συνέχειες θα είναι το ίδιο ενδιαφέρουσες και αποκαλυπτικές μιας άλλης εποχής. Τελειώνοντας, εγώ είμαι αυτός που πρέπει να σε ευχαριστήσω για τον γλαφυρό και στοργικό τρόπο με τον οποίο αναφέρεσαι σε ανθρώπους και καταστάσεις που αποτελούν την φύτρα χάρις στην οποία υπάρχουμε εμείς σήμερα.
Φιλικότατα
Κώστας Ν. Οικονομόπουλος




    Τούτη τη συνέχεια την αρχίζουμε με μια παρατήρηση που πηγάζει από διάφορες θύμισες συγγενών και φίλων των πρωταγωνιστών. Πράγμα που φαίνεται και από τις παρακείμενες φωτογραφίες. Και οι δυο λοιπόν είχαν αδυναμία στο ωραίο φύλλο και αγαπούσαν να περιβάλλονται από κυρίες και δεσποινίδες. Μέχρι εκεί όμως...
[ΣΎΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ)
           Λοιπόν είμαστε στη  στις 22-8-72, ούτε ένα μήνα από την ίδρυση της μεγάλης επιχείρησης, του "χοιροστασίου" Παπαλέξη-Οικονομόπουλου στην Τρανηλάκα. Προηγούμενα είπαμε για τον Νώντα Τάγαρη που οι επιχειρηματίες πλέον από κολέγα τον θεωρούν ανεπιθύμητο. Πρώτη φορά αναφέρεται ότι πήραν λεφτά (2000 δραχμές) πουλώντας ένα μεγάλο χοιρινό 108 kgr στον χασάπη Βασίλη Ζήρο από τη Ζαχάρω (1) Οι επόμενες μέρες κυλούν κανονικά, πότισμα, σχετικό πλύσιμο του χοιροστασίου και εν τω μεταξύ  προβαίνουν σε αγορά διαφόρων τροφίμων (γάλα, κριθάρι) για τα γουρούνια και ρέγκα(2) για την πάρτη τους αλλά και δεύτερη τροχαλία και δεμαριά για το σκύλο. 
     Στις 29/8 Ο Παπαλέξης αναφέρει στη γέννηση του εγγονού του, από τον Τάση(3), του Αλέξη που τώρα έχει την ταβέρνα στο Γιαννιτσοχώρι.  Αξιοσημείωτο που ο παπάς αναφέρει ότι έδωσε και 200 δραχμές στο νεογέννητο "παρακείμενης λεχούς" καθώς και ότι ξυλοκόπησαν μια γουρούνα επειδή απολύθηκε! Το νερό βεβαίως είναι μεγάλο πρόβλημα και το βγάζουν με χίλια ζόρια από το πηγάδι και το μεταφέρουν στην πλάτη. Τα δε ιερατικά καθήκοντα (τρισάγια, λειτουργίες κτλ) συνεχίζονται κανονικά(4)
   Πολύ στοργικό είναι που ο Παπαλέξης αγοράζει ένα τρανζίστορ για να διασκεδάζει-όπως γράφει- ο κουμπάρος τη μοναξιά του. Πλέον ταΐζουν τα γουρούνια ντομάτες, σταφύλια και παλιόσυκα. Δουλειές με φούντες! 
   Έτσι σπρώχνοντας τελικά με αρκετά προβλήματα, εν μέσω μεγάλης ζέστης, φθάνουμε στις 15/9 όπου την κλείνουν με ωραίο τρόπο:"...και ώρα 11μ.μ. τα ταϊσαμε και τώρα ένα τσιγαράκι και ύπνο"   


(1) Ο Βασίλης είναι μπάρμας του κουμπαράκου μου του Γιώργου και πατέρας της Παγώνας και της Φιλιώς
(2) Οι ρέγκες και οι παστές σαρδέλες είναι το εθνικό φαγητό εκείνης της εποχής.
(3) Τούτες οι γραμμές είναι και και ένα λουλούδι στο μακαρίτη τον Τάσο Παπά, που χθες είχαμε τα σαράντα και τα παιδιά του και όλο το χωριό τον τίμησαν δεόντως.

(4) Τις προσφορές (ζυμωτά ζεστά ψωμιά) από τα 5 διπλανά χωριά που ιερουργούσε ο Παπαλέξης τις κουβάλαγε με το άλογο για τα γουρούνια. Μόχθος και φτώχεια με το τσουβάλι μεν, αλλά  το χριστεπώνυμο ποίμνιο πίστευς ....μέχρι εσχάτων.. Σωτηρία ψυχής ...μέσω χορτασμού των χοίρων. Αμήν!


[Για  τον Κώστα και όλους της Τρανηλάκας!!!]




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου