theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ΛΕΠΡΕΟΝ

Ιούνιος 2013 (ο θεριστής). Φύλλο 8ο 

«Σαν ποιο είναι το πιο δύσκολο απ’ όλα; Αυτό ζητά η καρδιά μας και δεν τρέμει .
Να φέρουμε απ’ των σπλάχνων μας τα δάση, το δίκιο , τη χαρά, την καλοσύνη.
Τα’ άγρια πουλιά που έχουν εκεί φωλιάσει»
Ν. Καζαντζάκης


ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΛΕΠΡΕΑΤΙΚΗ ΓΗ


ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ  ΤΟΥ (ΤΟΠΙΚΟΥ) ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΕΠΡΕΟΥ
Διεύθυνση: Λέπρεον- Φιγαλείας- Ολυμπίας Ηλείας Τ.Κ 27056 Ηλ/νική:lepreo2010@hotmail.com
Η ΣΤΗΛΗ  ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Αγαπητοί αναγνώστες,
   Ο μήνας Μάης με τις απότομες αλλαγές στο καιρό, μας δυσκόλεψε  σίγουρα.  Αλλά με την μάνα Φύση δεν θα τα βάλουμε.  Και δεν θεωρούμε ‘ότι φταίνε αυτές οι καιρικές συνθήκες, που βέβαια ως αγρότες, μας πλήττουν περισσότερο από τους άλλους, σίγουρα όμως δεν φταίνε οι καιρικές συνθήκες γι’ αυτή την κατήφεια που αντικρίζουμε στα πρόσωπα ολόγυρά μας αλλά και που οι ίδιοι αισθανόμαστε. Είναι πολλά τα προβλήματα
που συσσωρεύονται στην καθημερινότητά μας, ο καθένας από την σκοπιά του, προσπαθεί να τα εξηγήσει και να τα επιλύσει με το τρόπο που θεωρεί ότι είναι ο καλύτερος.    Ας θυμόμαστε ωστόσο σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς ότι το κάθε ον απέναντί μας αξίζει το σεβασμό μας (πέρα από το σωστό και το λάθος που μας έχουν διαμορφώσει ως ιδεολογήματα στο κεφάλι μας, από ...αμνημονεύτων χρόνων) κι ότι ξεκινώντας από το μικρό μας τόπο, ας αγκαλιάσουμε , την κάθε ιδέα και την κάθε προσπάθεια που θα μας φέρει πιο κοντά, αντί να μας αποξενώνει περισσότερο. Έρχεται το καλοκαίρι κι όλοι ετοιμάζουμε τις εκδηλώσεις μας. Το κάθε χωριό ετοιμάζεται για τις δικές του γιορτές και από κοινού πάλι συνεργαζόμαστε  για την κοινή μας γιορτή  των Συλλόγων του Δήμου μας.
Πολλά κι όμορφα πράγματα, επιχειρούν οι άνθρωποι καθημερινά –  να μην βλέπουμε μόνο την καταθλιπτική πλευρά των πραγμάτων. Όλοι ετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις τους. Όλοι το παλεύουμε, για να δώσουμε ποιότητα , χρώμα, ανάσα δημιουργίας κι ελπίδας  κι ενότητας στη ζωή μας.
 Καλό καλοκαίρι λοιπόν και καλή επιτυχία, σε κάθε προσπάθεια που γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση .
Γωγώ Κολοβού, Γιάννης Πλευριάς.
ΓΕΝΝΗΘΗΤΩ ΦΩΣ:

«Άνθρωποι και τοπία στο φως της Ολυμπίας».
 Στις 9-6-2013  ο Σύλλογος Ολυμπίων θα συμμετάσχει στις Πολιτιστικές εκδηλώσεις  που οργανώνονται από τον Δήμο Βύρωνα Αττικής, με έκθεση ζωγραφικής με το παραπάνω τίτλο.
Όπως μας ενημέρωσε ο συγχωριανός μας και πρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπίων κ. Βλάμης Κώστας, η έκθεση, θα παρουσιαστεί επίσης στα πλαίσια του εορταστικού διημέρου που ετοιμάζουν οι Σύλλογοι του Δήμου Ζαχάρως με το ΓΑΙΑ , στην «ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ», που θα πραγματοποιηθεί, στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ζαχάρως  31 Ιουλίου- 1η Αυγούστου, όπου εκεί θα βραβευτούν οι συμμετέχοντες στην έκθεση: «Γεννηθήτω Φως: Άνθρωποι και τοπία  στο φως της Ολυμπίας» ._________________________________________
ΑΚΟΥΣΟΝ-ΑΚΟΥΣΟΝ:
Έχει γίνει θέμα βέβαια στις ειδήσεις του τοπικού κι όχι μόνο τύπου, ακούγεται κι από τα ραδιόφωνα, αλλά κι εμείς από τη πλευρά μας, ερχόμαστε να πάρουμε θέση και να καυτηριάσουμε την λίστα που ήθελε το κλείσιμο ή την συγχώνευση βιβλιοθηκών κι ανάμεσα σε αυτές και την ιστορική βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας,
την Τρίτη στα Βαλκάνια, με σπάνιες εκδόσεις προφανώς επικαλούμενοι «λόγους οικονομίας»..
 Αμέσως μόλις αυτό έγινε γνωστό, σύσσωμος ο κόσμος της ευρύτερης περιοχής, έδειξε την αντίθεσή του . Η Συνομοσπονδία των Συλλόγων της περιοχής μας   βρίσκεται σε εγρήγορση , στο πλευρό του Δήμου Κρεστένων- Ανδρίτσαινας.  Το σίγουρο είναι ότι αυτή η λίστα, δημιούργημα σίγουρα ανιστόρητων, δεν θα περάσει κι η ιστορική βιβλιοθήκη θα μείνει ανέγγιχτη.
ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ = ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ = ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ


Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ:
Οι αρχαίοι Στωϊκοί έλεγαν: «Πραγματικά ελεύθερος είναι εκείνος που πράττει με την θέλησή του σύμφωνα με αυτά που καθορίζει η Θεία Πρόνοια, για το καλό του κόσμου ως σύνολο» Κι έτσι καλούμαστε να στοχαστούμε όλοι μας πάνω στην έννοια της Ελευθερίας. Ελευθερία δεν είναι και δεν πρέπει να εννοείται ποτέ, το να κάνει ο καθένας ότι θέλει. Και δυστυχώς ο άνθρωπος, έτσι λειτούργησε και λειτουργεί πάνω στον πλανήτη Γη. Κάνει ότι θέλει. Αλλά ο πραγματικά ελεύθερος άνθρωπος,  έχει πνευματικές αξίες- ενώ η αληθινή θρησκευτικότητα που οδηγεί στην πραγματική ελευθερία πηγάζει από την Φύση, μας δένει με την Φύση- και μόνο με τέτοιες αξίες μπορεί να επέλθει κι ευδαιμονία στην ανθρώπινη κοινωνία . Ελευθερία είναι να μπορεί κανείς να γεύεται το δώρο της ζωής- να μην στερείται τα αναγκαία- και να μην τον φοβίζει ο θάνατος. Ελευθερία είναι να ζεις μέσα στη Φύση, ένα μέρος της φύσης, σε αρμονία με τον κόσμο ολόγυρά σου.  «Όταν αυτή η αρμονία με την Φύση, διαταράχτηκε -μας λέει ο φιλόσοφος Λάο Τσε - τότε εμφανίστηκαν οι νόμοι και η ηθική. Τα περιοριστικά μέτρα κάνουν τη ζωή των ανθρώπων προβληματική» . Γιατί όπως σοφά έχουν πεί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι « Οι ανθρώπινοι νόμοι είναι αυθαίρετοι, ενώ της Φύσης είναι αναγκαίοι». Το να θυμηθούμε τους νόμους της Φύσης, να επιστρέψουμε στον φυσικό άνθρωπο  και να λειτουργήσουμε ανάλογα , είναι το πρώτιστο που πρέπει να κάνουμε ώστε να αποκτήσει η ανθρώπινη κοινωνία , πολιτισμένο πρόσωπο   και να αποκτηθεί η πολυπόθητη Ελευθερία.


ΣΚΛΗΒΑ(ΜΗΛΕΑ)  ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΝΤΟΒΟΥΝΗΣΙΟΥ
 Στην μηνιαία συνάντηση των Συλλόγων-ΚΕΠ «ΓΑΙΑ»  στην Μηλέα, ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Χρήστος Μάντεσης μας μίλησε για την ιστορία του χωριού του ενώ με καμάρι ανάφερε ότι από την Μηλέα κατάγεται ο αγωνιστής της λευτεριάς του 1821, Γιώργος Κοντοβουνίσιος. Μάλιστα μας διάβασε και  δημοτικό τραγούδι που είναι αφιερωμένο σ’ αυτό το παλληκάρι.
Ο Γιώργος Κοντοβουνίσιος ήταν  γιός του Χριστόδουλου Σαρενιώτη από την Σάρενα- Καλλίδονα ο οποίος σκοτώθηκε στην επανάσταση στα Ορλωφικά, με τον Λάμπρο Κατσώνη. Η μάνα του ήταν η Τόλευα Θωμοπούλου, συγγένεια των Κολοκοτρωναίων και των Κοπανιτσαίων, και γεννήθηκε στου Σκλήβα (Μηλέα). Μεγάλωσε όμως στη Σάραινα από τον ιερέα Χριστόδουλο (Χριστοδουλόπουλο) έως τα 12 χρόνια γιατί είχε μείνει  ορφανός κι από τους δυό γονείς του . Εκπαιδεύτηκε στην Ζάκυνθο από τον Γέρο του Μοριά και πάλεψε για την λευτεριά της πατρίδας, δίπλα στον Κολοκοτρώνη και τον Πλαπούτα, Πλήρωσε όμως ακριβά το τίμημα, όπως κι άλλο γνήσιοι αγωνιστές, όταν μετά την δολοφονία του Καποδίστρια και τον ερχομό των Βαυαρών και του Όθωνα, σε συνεργασία ξένων και ντόπιων ακρίδων , πολλοί γνήσιοι πατριώτες κυνηγήθηκαν , κατασυκοφαντήθηκαν κι εκτελέστηκαν σαν κοινοί ληστές.
 Έτσι έφυγε κι από τη ζωή ο Γιώργος Κοντοβουνίσιος, αφού το πάλεψε λιονταρίσια «ως φυγόδικος», για να μην συλληφθεί, αλλά εντοπίσθη μετά από προδοσία, συνελήφθη τραυματισμένος και «υπέκυψε στα τραύματά του», καθώς δεν του παρεσχέθη καμμιά ιατρική βοήθεια.
Στην δίκη των στρατηγών, η φιλία των Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα με τον ήρωα Κοντοβουνίσιο, υπήρξε από τα  βασικά στοιχεία κατηγορίας εναντίον τους. Αλλά η τιμή του παλληκαριού αυτού δεν αμαυρώθηκε στην συνείδηση του λαού και σαν άξιο τέκνο τους τον μνημονεύουν κι οι κάτοικοι της Μηλέας  που τόχουν και το καμαρώνουν όπως είπαμε που ο αγωνιστής του 21 Γιώργος Κοντοβουνίσιος καταγόταν από το χωριό τους
Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ
ο Αγαθόφρων Νικολόπουλος, ο γιός του  Ανδριτσάνου Χατζηγεωργάκη Νικολόπουλου. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1786. Το 1806 τον συναντάμε στο Παρίσι, όπου διετέλεσε βιβλιοθηκάριος στην Γαλλική Ακαδημία. Ιστοριοδίφης, ποιητής, εξαίρετος μουσικός, γνώστης πολλών ξένων γλωσσών, αρθρογράφος στον Λόγιο Ερμή και αλλού- συντάκτης του περιοδικού «Μέλισσα», εκφραστής του νεοελληνικού διαφωτισμού. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία κι εργαζόταν για την πνευματική αναγέννηση- την αφύπνιση του υποδούλου  Ελληνικού λαού.  Στις 1-6-1838 έστειλε επιστολή στον Δήμαρχο Ανδρίτσαινας, όπου του εξέφραζε την θέλησή του να χαρίσει στην γενέτειρα του ενάρετου πατρός του την σπάνια συλλογή των βιβλίων του- ιστορικό θησαυρό αμύθητης αξίας και την πρόθεσή του να κατοικήσει στην Ανδρίτσαινα μόνιμα για το υπόλοιπο του βίου του. Το τελευταίο του όνειρο δεν  μπόρεσε να το πραγματοποιήσει, πέθανε αιφνιδίως ενώ όλα ήταν έτοιμα για την επιστροφή του στην Ελλάδα, αλλά ο πνευματικός θησαυρός που κληρονόμησε στην Ανδρίτσαινα κοσμεί σήμερα μετά από πολλές περιπέτειες την Νικολοπούλειο βιβλιοθήκη της. Στα βιβλία ο Κωνσταντίνος Αγαθόφρων Νικολόπουλος μαζί με την υπογραφή του γράφει: «Κτήμα ιερόν της Ανδριτσαίνης» .
 Πέρυσι στις 8 Σεπτεμβρίου, βρεθήκαμε σε εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας προς τιμήν ενός ακόμα άξιου τέκνου της Ανδρίτσαινας :Ο Παναγιώτης Πετρόπουλος( χειρούργος)  ο οποίος ίδρυσε στην Ελβετία τον «Σύλλογο των εν Ελβετία Φίλων της Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας» και φρόντισε για την ανακαίνιση και της βιβλιοθήκης και την συντήρηση του σπάνιων βιβλίων της, έφυγε πριν λίγα χρόνια από αυτό τον κόσμο. Αλλά οι Ελβετοί φίλοι του που αγάπησαν την Ανδρίτσαινα και συνιστούν τον Σύλλογο που αυτός δημιούργησε, φαίνεται ότι δεν ξεχνούν το έργο που αυτός ξεκίνησε. Κι ήταν αυτοί που μας προσκάλεσαν στα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας προς τιμήν του. Αυτό το ναό του πνεύματος που υπάρχει στην περιοχή μας, κάποιοι σκέφτηκαν , να τον κλείσουν ή να συγχωνευτεί. Αλλά η Βιβλιοθήκη είναι και θα παραμείνει: ΚΤΗΜΑ ΙΕΡΟΝ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΗΣ. Αυτή είναι και η θέληση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

ΝΕΡΟ: ΣΤΟΝ 21ο αιώνα,  θα πούμε το νερό -νεράκι... Το πόσιμο  νερό δηλητηριάζεται,  Και είναι μόνο το 1,75% του συνολικού νερού του πλανήτη. Κι  όσο για τα μέρη μας περιμένετε και  τις αυξήσεις στα τιμολόγια  ΔΕΥΑΖ- λίαν συντόμως.
Εθνικές και διεθνείς εξελίξεις: επειδή συμβαίνει να έχουμε άποψη:


Μετά από τα τόσα που συμβαίνουν παιδιά,
«ΔΩΣ ΜΟΥ ΕΝΑ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΩ»


ΠΡΟΠΟΛΗ


Ακούσαμε ότι αναμένεται να δημιουργηθεί λίαν συντόμως Ελληνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων  για την εκμετάλλευσή των υδρογονανθράκων  των θαλασσών μας  (στα σχέδιά τους συμπεριλαμβάνεται και το Κατάκολο) . Η εταιρεία αυτή «φιλοδοξούν»  να είναι άμεσα εξαρτημένη από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα- σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού . Κι ακόμα ακούσαμε ότι υπάρχει γενικό διεθνώς  ενδιαφέρον για τα Ελληνικά «θαλάσσια οικόπεδα». Δεν ντρεπόμαστε!  Έτσι φαίνεται! Η ορολογία που χρησιμοποιούμε και μόνο δείχνει πόσο έχουμε χάσει την επαφή μας με τη μάνα Φύση και πόσο λίγο σεβόμαστε το περιβάλλον μας.
Αυτές  είναι οι σχετικές ανακοινώσεις πάντως από το Υπουργείο Περιβάλλοντος . Και...σύμπτωση; Δεν θα το λέγαμε... Αυτές τις μέρες  Κλιμάκιο  Περιβάλλοντος(το 2ο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007) επισκέφθηκε τις «πυρόπληκτες περιοχές» του Δήμου Ζαχάρως.
-Σιγά μην τους καίγεται καρφάκι για «τα καμένα».
Ανέβηκαν βέβαια στην Μάκιστο, είναι αλήθεια- και ρώτησαν ακούσαμε τους κατοίκους τα εξής περίπου:
 _« Τι έγινε παιδιά; Πως τα πάτε εδώ; Ταλαιπωρία ο δρόμος σας και τουρτουρίσαμε  από το κρύο. Σας δόθηκε κάποια βοήθεια;;  Πού πήγαν τα λεφτά Μολυβιάτη;»
_ «Έκαναν φτερά»! Θα τους απαντούσε κάποιος.
 Αλλά γιατί ρωτάνε εμάς; Μαζί με όποιους επιτήδειους, εμείς δεν τα φάγαμε!...
Κι ο αντιδήμαρχος Ζαχάρως που τυχαίνει να είναι από την Μάκιστο και φαίνεται ότι πονάει το χωριό του κι ανησυχεί για τη τύχη του, τους απάντησε περίπου ως εξής:
_ Καλώς ήρθατε στο χωριό μας! Χαιρόμαστε που το Ελληνικό κράτος μετά από 7 χρόνια μας θυμήθηκε!  Έστω μας θυμηθήκατε .Θα θελα να ‘ξερα πως αισθανόσαστε όλοι εσείς που σήμερα μας κοιτάτε στα μάτια, μετά από 7χρόνια απουσίας του Ελληνικού κράτους από τα μέρη μας» και χωρίς να έχετε να μας πείτε κάτι ουσιαστικό. συμπληρώνουμε το αυτονόητο. Γιατί...ΑΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ, ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΥΝΕΡΓΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΔΡΟΜΟΥΣ, (αρκετά δεν υποφέραμε όλα αυτά τα χρόνια;) ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΕΡΓΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ.
Ήταν να περάσουν κι από το Κακόβατο όπου θα συζητούσαν ... «για την διάβρωση των ακτών»- και μετά κι από τον Καϊάφα .. Δεν έχουμε πληροφορηθεί επί του παρόντος τα συμβαίνοντα...Αλλά... βέβαια, αυτές τις μέρες (σύμπτωση πάλι; -Δεν θα το λέγαμε...) βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση κι η Περιβαλλοντική Μελέτη που αφορά τις παράκτιες περιοχές του Κυπαρισσιακού Κόλπου. «Ωραία φιλέτα!» Ξερογλείφονται οι Βόρειοι εταίροι μας... Από τα Μεγάλα Πλάνα για τον Καϊάφα , κι άλλα «για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα- καρέτα», Με φυλάκια προστασίας, ειδικά επιστημονικά επιτελεία...κλπ  Πάντως με την θαλάσσια χελώνα, εμείς καλά συμβιώναμε τόσα χρόνια. Να σας πω τι φοβάμαι; Αδιαφορούν για τα χωριά, χτυπούν τον αγροτικό πληθυσμό. Δεν μας θέλουν αυτοδύναμους,  Συνεχίζουν να μας θέλουν υπανάπτυκτους. Κλείνουν τα σχολεία μας, κινδυνεύουν οι βιβλιοθήκες μας, Θεωρούν την Ελλάδα «παραθαλάσσιο οικόπεδό τους» οι Ευρωπαίοι «φίλοι» μας κι εμάς, υποτελείς τους- καταναλωτές των άχρηστων προϊόντων τους και σερβιτόροι τους. Τι όραμα να δώσουμε στα παιδιά μας;
 Οι μέλισσες -κατ’ εξοχήν  κοινωνικά έντομα- για την προστασία της κυψέλης από τους εξωτερικούς εχθρούς αλλά και την αποστείρωση των κελιών τους συλλέγουν τις ρητίνες  και τα βάλσαμα από δέντρα (όπως  από έλατο,  πεύκο,  σημύδα,  λεύκα,  ιτιά,  αγριοκαστανιά) τις αναμιγνύουν με γύρη και κερί, τις εμπλουτίζουν με ένζυμα και ιχνοστοιχεία και  φτιάχνουν την πρόπολη. Η Ελληνική λέξη πρόπολη εκφράζει την οχύρωση για άμυνα της πόλης από τους κινδύνους. Ας φτιάξουμε λοιπόν ως κοινωνία, η κάθε τοπική κοινωνία την δικιά μας πρόπολη. ( Προτιμείστε τα Ελληνικά προϊόντα). Ας στραφούμε κι ας διδαχτούμε από την Φύση, τι χρειάζεται να ανθίσει και να ευημερήσει: ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ. Η χώρα μας είναι πλούσια και μπορεί να ζήσει τους κατοίκους της. Και με καλό χειρισμό μπορούμε να ζήσουμε μέσα σε φυσικά οικοσυστήματα. Κι ας υπηρετήσει και η νέα τεχνολογία αυτό το σκοπό.
 Μην ξεπουλάμε τον φυσικό πλούτο μας.
ΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΗ ΦΥΣΗ, ας δούμε την Φύση ως την υπέρτατη Θεότητα.  Είναι ιστορική αναγκαιότητα!


Με αυτές τις λίγες σκέψεις,   ελπίζω να μην ξέφυγα από το θέμα της στήλης σας που είναι:   ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ- Πολιτική -Οικονομία -Επιστήμη- Τέχνη.
  ΕΪΝΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΕΝΟΣ ΑΓΡΟΤΗ


ΣΚΕΨΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΡΑΣΕ ΤΟΠΙΚΑ
Δράσεις του Συλλόγου μας:
Όπως είπαμε όλοι το παλεύουμε κι ο Σύλλογός μας προετοιμάζεται για το δικό μας πανηγύρι στο χωριό , το καλοκαίρι. Η χορευτική ομάδα, έχει πλέον τις δικές της ενδυμασίες. Κι ακόμα προετοιμαζόμαστε για την κοινή γιορτή των Συλλόγων –ΓΑΙΑ το καλοκαίρι στην Ζαχάρω, όπου μετέχουμε στην Οργανωτική επιτροπή. Βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία κι οι Σύλλογοι προχωρούμε με πνεύμα ενωτικό. Αυτό ήταν το συμπέρασμα που βγήκε στην τελευταία συνάντηση .
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ- ΚΟΙΝΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Η συνάντηση Συλλόγων -ΓΑΙΑ στου Σκλήβα- Μηλέα.
Στην συνάντηση αυτή όπου συμμετείχαν οι Σύλλογοι Αρήνης, Γιαννιτσοχωρίου, Ζαχάρως, Κακοβάτου Καλλίδονας, Λεπρέου ,  Μακίστου, Ξηροχωρίου, Ροδινών, Φασκομηλιάς και μέλη του ΓΑΙΑ, μας υποδέχτηκαν ο πρόεδρος της κοινότητας, κ. Χρήστος Μάντεσης με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Θεόδωρο Μπαχούρο , μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου και κατοίκους της Μηλέας κι η φιλοξενία τους ήταν συγκινητική. Με τα πλουσιοπάροχα φιλέματά τους και τον ενθουσιασμό τους - μας μίλησαν για τις ομορφιές και την ιστορία του χωριού τους, ενώ όλοι οι εκπρόσωποι των Συλλόγων  πήραν το λόγο. Στην συνάντηση ορίστηκε η οργανωτική επιτροπή για την ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ.
ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ-ΚΕΠ «ΓΑΙΑ» ΣΤΟ ΞΗΡΟΧΩΡΙ στις 26 Ιουνίου 2013- η οργανωτική επιτροπή που θα έχει συνεδριάσει εν τω μεταξύ, θα μας παρουσιάσει τις προτάσεις για τα θέματα, το πρόγραμμα, τους παρουσιαστές και τους ομιλητές στην γιορτή, προς αποδοχή από όλους τους συμμετέχοντες, με συλλογικές  διαδικασίες. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!  
ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ:
Εορτασμός της Πρωτομαγιάς 2013 στο Αίπυ
 Περισσότερα από 100 άτομα από τα χωριά γύρω από το Αρχαίο Αίπυ συνεόρτασαν παραδοσιακά την Πρωτομαγιά επάνω στην αρχαία Ακρόπολη, την Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου 2013, οπότε μετατέθηκε εφέτος ο εορτασμός επειδή η πραγματική ημερομηνία της Πρωτομαγιάς συνέπεσε με τη Μ. Τετάρτη. Μεταξύ των Μακισταίων βρέθηκαν ο Πρόεδρος του χωριού κ. Επαμεινώνδας Πόθος και ο  Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Φώτης Βλάχος, μεταξύ των κατοίκων της Αρτέμιδας ο Πρόεδρός τους κ. Ιωάννης Μπάμης, μεταξύ των Χρυσοχωριτών η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κα Παναγιώτα Κυριακοπούλου, μεταξύ των Πλατιανέων ο Πρόεδρος του χωριού κ. Ιωάννης Κοτρέτσος, ενώ τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζαχαραίων εκπροσώπησε ο Πρόεδρός του κ. Βασίλειος Φουρλής. Οι Μακισταίοι ήσαν και οι αμφιτρύωνες, αφού, μετά τον περίπατο στην ακρόπολη (600μ.Χ200μ.),προσέφεραν πασχαλιάτικα φαγητά και γλυκά σε όλους τους εκδρομείς, καθώς και τα παραδοσιακά κόκκινα αυγά. εν συνεχεία κάθισαν όλοι  στο αρχαίο θέατρο (του οποίου αναμένουμε σύντομα την αναστήλωση) και άκουσαν τις σύντομες ομιλίες των ανωτέρω προέδρων. Σημειώνουμε ότι οι Μακισταίοι συνηθίζουν να εορτάζουν την Πρωτομαγιά στο Αίπυ. Συγχαρητήρια στην Μάκιστο. στον νέο πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Φώτη Βλάχο. αλλά και σε όλους τους συνδιοργανωτές. Οι παλαιότεροι θυμήθηκαν και την κοινή σχολική εκδρομή στο Αίπυ όλων των γύρω χωριών .
ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ) ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΥΡΓΟΥ σε εκπομπή τους ΣΤΗΝ ΕΡΑ ΠΥΡΓΟΥ
_:«Ελλάδα, συγγνώμη, αν θες ν ’αλλάξω γνώμη μάθε κι εσύ Ελλάδα ν’ αγαπάς ....Και τα όνειρά μου Ελλάδα μην σκορπάς...»
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ! Μας δίνουν μαθήματα συμπεριφοράς απέναντι στο περιβάλλον μας με εύστοχα συνθήματα όπως: «Υγιές Περιβάλλον υγιείς άνθρωποι!».
Ακόμα μας δίνουν χρήσιμες πληροφορίες όπως:
ΜΗΝ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ. ΠΕΤΑΞΤΕ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΚΚΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΔΙΑΣΠΩΜΕΝΕΣ- Εχουν σημα επάνω.. Τις υπόλοιπες συγκεντρώστε τες μαζί με τα’ άλλα πλαστικά. ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΥΛΙΚΟ . ΜΟΛΥΝΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ.
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ. ΞΕΧΩΡΙΣΤΕ ΧΑΡΤΙ, ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ, ΓΥΑΛΙ ,ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ  [προορίζονται για τους μπλε κάδους ανακύκλωσης, μην τα πετάτε στα σκουπίδια).  Καλά όλα αυτά αλλά εμείς δεν έχουμε ακόμα στα χωριά μας, αυτούς τους περιβόητους μπλε κάδους ανακύκλωσης. Πουθενά δεν θα τους δείτε στο Δήμο Ζαχάρως. Πάντως υπάρχουν προς Κυπαρισσία μεριά.  Όσο για το νομό μας - κακά τα ψέμματα, πληροφορούμαστε  ότι κι εκεί που υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης, λίγο χρησιμεύουν- εφ’ όσον τα εργοστάσια ανακύκλωσης δεν λειτουργούν πάντα και τα απορριμματοφόρα τελικά του δήμου (π.Χ Πύργου) , τα συλλέγουν όλα μαζί κι έτσι -τα ανακυκλώσιμα έχουν τον ίδιο προορισμό με τα άλλα τα σκουπίδια..
Γεγονός που πολλούς πολίτες του Νομού έχει απογοητεύσει και σταματούν να κάνουν την διαλογή στα σπίτια τους. Επιτέλους γιατί αργοπορούν οι αρμόδιοι; Τόση εκστρατεία ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των πολιτών θα πεταχτεί στο τέλος τόσο εγκληματικά κι αυτή στα ...σκουπίδια;

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ:
Ευχαριστούμε τα μέλη Του Συλλόγου μας κ.κ Άγγελο και Σπύρο Βλάχο, για την δωρεά των παραδοσιακών ενδυμασιών για τη χορευτική ομάδα του Συλλόγου μας.

 Τα νέα από την
ΛΕΠΡΕΑΤΙΚΗ ΓΗ
Μηνιαίο ενημερωτικό έντυπο
 του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Λεπρέου
Έτος ιδρύσεως Νοέμβριος 2012
Σύνταξη: Γεωργία Κολοβού,Ιωάννης Πλευριάς
Ιδρυτές-Το Διοικητικό Συμβούλιο: Γεωργία  Κολοβού, Ιωάννης Πλευριάς, Γρηγόρης Πλευριάς, Χρήστος Βλάμης, Κωστόπουλος Παναγιώτης
ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος Λεπρέου ΤΗΛ.2625061320
Email:lepreo2010@hotmail.com
 ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Φιορέτου Σοφία Τηλ. 2625036156
Υ.Γ Τους μόνους που δεν φιλοξενούμε στις στήλες μας είναι οι πολιτικοί, για ...ευνόητους λόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου