theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ:Περιοχές προστασίας και «εκτός σχεδίου δόμηση». Ένα παράδειγμα ήπιας ανάπτυξης σε περιοχή Νατούρα.

Το παρόν κείμενο είναι αναφορά  πεπραγμένων της
Γ.Γ   του   ΥΠΕΚΑ,   Ευγγελίδου  Μάρως  στη   ΔΗΜΑΡ
      Με αφορμή την καταγγελία της ΕΕ για την μη τήρηση των υποχρεώσεων μας στην περιοχή Νατούρα του κόλπου Κυπαρισσίας (αμμοθίνες και περιοχή ωοτοκίας της caretta-caretta), βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την κακώς εννοούμενη οικιστική ανάπτυξη με όρους εκτός σχεδίου δόμησης, δηλαδή με οικοπεδοποίηση μιας έκτασης (εντός της περιοχής προστασίας των αμμοθινών) σε μερίδια τεσσάρων στρεμμάτων. Η αντιπαλότητα ως προς την νομιμότητα ή μη της επίδοξης ανάπτυξης (διάνοιξη δρόμων, υποχρέωση εκπόνησης ΜΠΕ οικοδομησιμότητα τεμαχίων λόγω ιδιόμορφου σχήματος για δημιουργία «προσώπου», κλπ) τροφοδοτούν μια αδιέξοδη αντιπαράθεση η οποία συντηρεί μια αβεβαιότητα στην περιοχή και τον ιδιοκτήτη, ανάλογη εξ άλλου της αβεβαιότητας που επικρατεί όσο δεν θεσμοθετούνται οι προτάσεις των Μελετών (εδώ ΕΠΜ από το 2001). 
Η πρότασή μας ήταν
(1) αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών 
(2) επανέλεγχος εφαρμογής της μελέτης ώστε να γίνει ακριβέστερος προσδιορισμός της περιοχής απολύτου προστασίας και –εφόσον το επιτρέπει η οριοθέτηση του προστατυετέου αντικείμενου- να αναδειχθεί μια περιοχή (υποζώνη) εί δυνατόν στις παρυφές μεταξύ αμμοθινών και δασικής βλάστησης, όπου να επιτραπεί μια ήπια αλλά συμπαγής οικιστική ανάπτυξη, με ένταξη σε περιοχή προστασίας του αδόμητου τμήματος της ιδιοκτησίας που είναι οργανικό μέρος του οικοσυστήματος των αμμοθινών. .   
           Η πρόταση αυτή –που δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση όπως εσφαλμένα ειπώθηκε- μπορεί να περιορίζει μεν τη συνολική δόμηση και την ανάπτυξη ΄πισινών’ στον αδόμητο χώρο, (ένα μοντέλο που κακώς μεταφέρεται σε τόσο ευαίσθητες περιοχές)  αλλά υποδεικνύει μια άλλη ποιότητα ανάπτυξης οικιστικού συγκροτήματος, με σεβασμό στο περιβάλλον και ενοποίηση του ιδιωτικού ακάλυπτου «κοινόκτητου» χώρου. Μπορεί δε να λειτουργήσει πιλοτικά –ιδίως αν η δόμηση γίνει με βιοκλιματικές αρχές και μηδενικού οικολογικού αποτυπώματος- και ελπίζουμε να βρει «ευήκοο ους» τόσο από την πλευρά των μελετητών και της Υπηρεσίας όσο και από τους ιδιοκτήτες.   .  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου