theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ο ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΣΤΙΧΟΣ ΤΟΥ ΣΕΦΕΡΗ, ΣΑΝ ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ

Όπως θα θυμάστε στο κουτούκι του Χρηστίδη 
(Χρήστος Μακρυγιάννης) στον Μπισχινόκαμπο 
έχουμε αφιερώσει  δυο αναρτήσεις, διθυράμβους. 

Λοιπόν την πρώτη φορά επήγα με τον κουμπαράκο (1) μου {κλικ ΕΔΩ) και τη δεύτερη με το ζεύγος  Κλη, Ασμάκης Παπακυριακόπουλος και Βαγγελιώ Διαμαντοπούλου (2) {κλικ ΕΔΩ}, όπου από τα πέντε τραπέζια τα τέσσερα είμαστε Γιαννιτσοχωρίτες.
Και ορίστε το απαράμιλλο κειμενάκι που μας έστειλε η αγαπητή μας
 Βαγγελίτσα:


Για τον ΚΥΡΙΟ Χρηστίδη,
Στην Ελλάδα που αντιστέκεται στα αναπτυξιακά προγράμματα της νεωτερικότητας και στις επιταγές μιας δυτικότροπης μεταρρύθμισης, ανήκει και ο Χρηστίδης του Μπισκινόκαμπου.
Θεματοφύλακας του ιστορικού χωροχρόνου, στέκεται σαν σταθμάρχης μπροστά στις γραμμές του τραίνου που δεν θα ξαναπεράσει πια και μας επαναφέρει το ζήτημα της ελληνικότητας. Όχι, όμως, αυτής της γραφικής ελληνικότητας που αναπολείται νοσταλγικά με ένα αίσθημα μειονεξίας απέναντι στα χαμένα μεγαλεία, αλλά αυτής που συνεχίζεται στα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του λαού μας: το μέτρο, την εκφραστική λιτότητα, την καθαρή διατύπωση.
Έτσι είναι και ο Χρηστίδης: αυθεντικός, δωρικός, αυθόρμητος και με την σιγουριά της βιοθεωρίας του. Μας υποδέχτηκε με ανεπιτήδευτα φιλόξενη διάθεση, μας σέρβιρε τους νόστιμους μεζέδες του, μας ζέστανε την ψυχή με το φωτεινό του χαμόγελο. Τόσο απλά, σαν στίχος του Σεφέρη, σαν ήρωας του Θεόφιλου. 

(1) Ο Κουμπάρος θέλει να γράφω το όνομά του με κεφαλαία ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΗΡΟΣ. Να πω την αλήθεια αναρωτιέμαι πολλές φορές μήπως έχει δίκιο, αν και εγώ τον γράφω Κουμπαράκο......
(2) Η Βαγγελίτσα πράγματι κοσμεί το χωριό μας, διότι η καταγωγή της είναι από το Γιαννιτσοχώρι (κόρη του μακαριστού μπάρμα Κώστα Διαμαντόπουλου) και έχει παντρευτεί τον συγχωριανό και φίλο  μας Κλη. Βεβαίως πάλι το έχω γράψει και πάλι θα το γράψω: Η Βαγγελιώ είναι Λεκτορας στο τμήμα  Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πνεπιστημίου της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου