theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Η ΖΑΧΑΡΩ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΩΡΑΙΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ: Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

           Σε μια σειρά αναρτήσεις θα παρουσιάσουμε σπουδαίους, ξεχωριστούς συμπατριώτες μας,  που παρά τις δύσκολες συνθήκες μαζί με την τεράστια δημοσιονομική κρίση, στέκονται με αξιοπρέπεια και επιδεικνύουν αξιοζήλευτη δραστηριότητα  σε διαφόρους τομείς. Τέτοιοι τομείς είναι των Παραγωγών, των Επιχειρηματιών, των Γραμμάτων και των Καλλιτεχνών. Οπότε οι τιμώμενοι θα είναι παραγωγοί, αγρότες ή κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες  και έμποροι με κοινωνική ή άλλη προσφορά  από τη μια και ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι, γλύπτες μουσικοί, ηθοποιοί  και λοιποί από την άλλη.
       Αρχή κάνουμε από την Πρωτογενή παραγωγή, καθότι όπως έγραψε και ο Ξενοφών για τον Σωκράτη "Ευ μεν γαρ φερομένης της γεωργίας έρρωνται και αι άλλαι τέχναι σχεδόν τι και κατά γην και κατά θάλατταν" (1)
     Ας με συμπαθάτε που μετά από αυτούς τους κλασσικούς γίγαντες της φιλοσοφίας, προσθέτω κι εγώ τα παρακάτω:Λοιπόν ο κύριος πυλώνας της οικονομίας είναι η παραγωγή με όλα τα σχετικά επακόλουθα, όπως είναι η επεξεργασία, η τυποποίηση και η εμπορία. Βεβαίως βασική προϋπόθεση στην επιτυχή έκβαση είναι η σωστή οργάνωση σε όλα τα στάδια. Ως εκ τούτου ο σωστός παραγωγός πρέπει να εναρμονίζεται σύμφωνα με τις ανάγκες και τους όρους της αγοράς και η εκμετάλλευσή του να είναι καθετοποιημένη μονάδα, δυνατόν από το χωράφι στο τραπέζι. Με αυτή την πολιτική ο παραγωγός (αγρότης ή κτηνοτρόφος) πρέπει να είναι και επεξεργαστής, τυποποιητής του προϊόντος και να έχει λόγο και στο κομμάτι της εμπορίας του. Εδώ ακριβώς υπεισέρχεται η αξία και η αναγκαιότητα του Συνεταιρισμού(2), θεσμός απαξιωμένος και καταρρακωμένος από όλες τις μέχρι τούδε κυβερνήσεις.

       Και από την Πρωτογενή παραγωγή σήμερα τιμάμε όχι μόνο έναν άξιο εκπρόσωπο  αλλά και έναν σεμνότατο αγωνιστή, τον ΛΆΜΠΡΟ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ. Τίποτα δεν γράφω γιατί είναι σίγουρο ότι θα τον αδικήσω κατάφωρα.  Πολύ καλύτερα είναι να μας τα πει ο ίδιος! 


*    

(1) 0 Ξενοφών στην εξαίσια πραγματεία του με τίτλο «Οικονομικός ή οποία ανήκει στην τετραλογία των φιλοσοφικών του έργων, που στρέφονται γύρω από την μορφή του μεγάλου δασκάλου του, του Σωκράτη. Τα άλλα τρία τιτλοφορούνται «Απομνημονεύματα», «Συμπόσιον» και «Απολογία». Στο έργο αυτό ο μέγας φιλόσοφος αναφέρεται κυρίως στην γεωργία, σημειώνοντας στην εισαγωγή του πέμπτου κεφαλαίου ότι:  «έοικε γαρ η επιμέλεια αυτής είναι άμα τε ηδυπάθεια τις και οίκου αύξησις και σωμάτων άσκησις εις το δύνασθαι όσα ανδρί ελευθέρω προσήκει», δηλαδή, η γεωργία είναι πηγή τέρψεως και της περιουσίας αύξηση και του σώματος άσκηση, ώστε να μπορεί το σώμα να κάνει όσα αρμόζουν σ’ έναν άνθρωπο ελεύθερο, διότι «των σωμάτων θηλυνομένων και αι ψυχαί πολύ αρρωστότεραι γίγνονται».
  Στο ίδιο κεφάλαιο, στίχος 17, λέει ο Σωκράτης. «Καλώς δε κακείνος είπεν ος έφη την γεωργίαν των άλλων τεχνών μητέρα και τροφόν είναι. Ευ μεν γαρ φερομένης της γεωργίας έρρωνται και αι άλλαι τέχναι σχεδόν τι και κατά γην και κατά θάλατταν». Μετάφραση: (Χρησιμοποιώ την έκδοση «Βιβλιοθήκη των Ελλήνων). Και ωραίος είναι ο λόγος εκείνου που είπε πως η γεωργία είναι των άλλων τεχνών μητέρα και τροφός. Διότι, αν η γεωργία πάει καλά, καλά πηγαίνουν και οι άλλες τέχνες∙ όπου, αντιθέτως, η γη, κατ’ ανάγκην, μείνει χέρσα, εκεί σχεδόν σβήνουν και οι άλλες τέχνες, στεριανές και θαλασσινές». 
(2) Πράγματι είναι τραγικό αυτό που υπέστη το Συνεταιρίζεσθαι από όλους τους άρχοντες και τους κουμπάρους τους.Σε όποιο μέρος της χώρας, από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη οι άνθρωποι μιλούν με τα χειρότερα λόγια και δικαιολογημένα. Υπόψη οι συνεταιρισμοί αποτελούν την κύρια προϋπόθεση της πετυχημένης πορείας μιας χώρας στις δύσκολες συνθήκες της αγοράς, όπου ο ανταγωνισμός είναι η κυρίαρχη αρχή. Αναλογιστείτε μόνο ότι πάνω από 90% των προϊόντων στα αναπτυγμένα κράτη της Ευρώπης διακινούνται μέσω των συνεταιρισμών, Στη Χώρα μας ας μη γίνεται κουβέντα, περίπου κάτω από 10. 
*[Συγγνώμη ανθρώποι είμαστε και λάθη κάνουμε. Το επόμενος στο τέλος του βίντεο είναι γραμμένο με ω.]  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου