theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Η ΕΠΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ. ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΙ Ο ...ΔΟΝΚΙΧΩΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΑΧΑΡΩΣ

         Αγαπητές κι Αγαπητοί μου
     Δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας, αλλά παρακαλώ είναι ανάγκη να προσέξετε ιδιαιτέρως τα παρακάτω.    
        Λοιπόν τα κάθε είδους τσαλιμάκια και τα ψέματα τελείωσαν.  Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Οι αντιδράσεις εκδίκησης της φύσης στους βάναυσους βιασμούς της, που τον τελευταίο αιώνα έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις, πλέον γίνονται όχι μόνο αντιληπτές από ειδικούς ερευνητές, αλλά γίνονται καταφανείς και στους απλούς ανθρώπους. Συνάμα είναι και αποδεικτικοί μάρτυρες της συνεχούς ανθρώπινης ματαιοδοξίας και μωρίας. Ουδείς πλέον  δικαιολογείται να παριστάνει ότι δεν γνωρίζει. Οι καμπάνες χτυπούν έντονα για τους κινδύνους που καταφθάνουν  με εντυπωσιακούς, πολύκροτους τρόπους.Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις παγκόσμιας εκστρατείας. Η σχετική δημοσίευση είναι τεράστια. Η τρύπα του όζοντος, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το λιώσιμο των πάγων, η αύξηση της θερμοκρασίας, τα ακραία φυσικά φαινόμενα είναι πρώτης ανάγκης και έχουν πάρει πρωτεύουσα θέση στα κύρια μοτίβα της ζωής μας.Όλα αυτά τα τραγικά φαινόμενα δεν είναι στάδια της φυσικής εξέλιξης, δεν είναι φυσικά φαινόμενα, αλλά είναι συνέπειες  της αχαλίνωτης και βάναυσης παρέμβασης του ανθρώπινου παράγοντα στην ισορροπία  των οικοσυστημάτων. Υπέρ της όποιας ανάπτυξης για το αχαλίνωτο κέρδος βιάζεται η φύση και ιδού τα αποτελέσματα.
Οι κάτοικοι της Λυκοποριάς ζουν με τον φόβο ότι η θάλασσα θα φτάσει μέχρι τα σπίτια τους     Ένα από τα πιο έκδηλα αποτελέσματα είναι η συνεχής  άνοδος της στάθμης της θάλασσας, που καταπίνει τις ακτογραμμές της Ελλάδας με ταχύτατους ρυθμούς από μισό έως ένα μέτρο τον χρόνο σε αρκετές περιοχές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες  ορισμένες παραλίες της χώρας θα τις θυμόμαστε σε λίγα χρόνια μόνο από φωτογραφίες. Το σενάριο είναι εφιαλτικό, πλην όμως 100% ελληνικό. Όπως εκτιμούν αρκετοί Έλληνες επιστήμονες, μέσα στα επόμενα ενενήντα χρόνια θα εξαφανιστούν περισσότερα από 800 τετραγωνικά χλμ. ακτογραμμών λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και των κλιματικών αλλαγών. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να φανταστούμε ότι μία έκταση περίπου ίση με τη μισή Κρήτη θα εξαφανιστεί από τον χάρτη μέχρι το τέλος του αιώνα.  Κλικ ΕΔΩ,  εδω,  ΕΔΩ και ΕΔΩ

       Ειδικά για τη Δυτική  Πελοπόννησο  τονίζονται τα εξής:Καταβύθιση στην περιοχή της Πάτρας περίπου 1,6 με 1,7 μέτρα τον αιώνα. Από το Δέλτα Αλφειού μέχρι την Κυλλήνη, μετατόπιση ακτογραμμής πάνω από ενάμισι μέτρο τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εξαιρετική προσοχή χρειάζεται στις περιοχές: Θίνες Βαρθολομιού, Λίμνη Καϊάφα και παραλία Ζαχάρως.
     Σύμφωνα με μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτ. Ελλάδας σχετικά με τη διάβρωση των ακτών στο Νομό Αχαΐας, τα τελευταία 20 χρόνια εξαφανίστηκαν από το χάρτη περισσότερα από 2.500 στρέμματα παραλιακής γης.
Το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών από τις έντονες γεωλογικές ανακατατάξεις και υποθαλάσσιες κατολισθήσεις,  έχει γίνει περισσότερο αντιληπτό στην περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου και τα αίτια του φαινομένου αποδίδονται στην ανθρώπινη παρέμβαση, την αστικοποίηση των παραλιακών περιοχών, με αποτέλεσμα να μπαζωθούν χείμαρροι που μετέφεραν υλικά στις παραλίες, καθώς και την εκτέλεση τεχνικών έργων χωρίς προγραμματισμόΟι καθηγητές του ΕΜΠ κ. Μουτσούρης και Τσακίρης ρητά υποστηρίζουν ότι «η λειψυδρία των 10 τελευταίων χρόνων και η παράνομη αμμοληψία από παραλίες και κοίτες χειμάρρων εντείνουν το φαινόμενο στις παραλίες του Κορινθιακού, που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από την έλλειψη φερτών υλικών από τους χειμάρρους. Διότι οι παραλίες δεν τροφοδοτούνται με άμμο, κροκάλες κ.λπ.».

 H  πραγματικότητα είναι μία και αδυσώπητα σκληρή και η αλήθεια αμείλικτη με βασική αρχή την εξής:Οποιαδήποτε επέμβαση, παρέμβαση του ανθρώπου  στο μέτωπο της θάλασσας (παραλία και αμμουδιά), αλλά και στα ποτάμια είναι μαχαιριά, βιασμός στην ισορροπία της φύσης, στο περιβάλλον.Τελικώς η όλη ιστορία καταλήγει μπούμερανγκ σε βάρος του ανθρώπου, του άμυαλου και του ανόητου, που στα πόδια της όποιας ανάπτυξης προσβάλλει, θυσιάζει το μεγαλύτερο αγαθό,το κοινό του σπίτι, το Περιβάλλον.   
1
      Αλήθεια μετά από όλα αυτά τα συμπεράσματα και τους επιστημονικούς υπολογισμούς πώς χαρακτηρίζεται η περιβόητη πράξη του δήμου Ζαχάρως (1), η  ρίψη των ογκόλιθων  στην παραλία; Δεν είναι δονκιχωτισμός των τοπικών αρχόντων και αφέλεια χιλίων πιθήκων να πιστεύουν ότι έτσι εξασφαλίζουν την παράκτια ζώνη από τον επαπειλούμενη διάβρωση, όταν στις μεγάλες προσκλήσεις των πολιτών στο Περιβάλλον (αμμοληψίες, μπαζώσεις χειμάρρων και ρεμάτων, ποτάμια. χαλίκια, αστικοποίηση κτ.λ) παραμένουν απλοί θεατές;
 Ο στίχος του  Αριστοτέλη Βαλαωρίτη Μέριασεβράχε να διαβώ! - το κύμα ανδρειωμένο λέγει στην πέτρα του γιαλού θολό, μελανιασμένο -είναι πασίγνωστος και είναι άξιον απορίας ποιου ευφάνταστου νου ήταν ιδέα;(2)(3)(4)(5)
(1) Θα θυμάστε τις προάλλες που βγήκε το ποτάμι του Κακοβάτου στη γέφυρα του ΟΣΕ και οι κατεβασιές γέμισαν τα χωράφια. Όλη αυτή η ιστορία δεν είναι μια παρέμβαση του ανθρώπου στην κανονική ροή του ποταμού, στη φύση που θα εκδικηθεί στο γιαλό;
(1΄)  Η πράξη είναι εντελώς αυθαίρετη και παράνομη και σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα( Κλικ ΕΔΩ)  ο δήμος Ζαχάρως δεν γνωρίζει τίποτα περί του θέματος. Με δήλωση του προέδρου του Δ.Σ. εκφράζουν πλήρη άγνοια, στην κυριολεξία ποιούν την νήσσαν. Δεν βλέπουν οι ανόητοι ότι με τέτοιες προκλητικές πράξεις στην ουσία προκαλούν την αγανάκτηση του κόσμου και στη συνέχεια με την πλήρη αποποίηση των ευθυνών τους γεννούν θυμηδία και γέλωτα; Μα τόσο μαλάκες έχουν τους πολίτες αλλά και τις κρατικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της δικαιοσύνης;
(2) Μου φαίνεται αδιανόητο να ήταν ιδέα ενός ατόμου πανεπιστημιακού επιπέδου, περί ου ο ...παρά φύσει και θέσει  δήμαρχος εκ Κωστομέρας ορμώμενος διατυμπάνιζε, ως αλαζών και ανόητος πετεινός, εν είδει ...γεωμήλων σε εκείνο το αλήστου μνήμης Δ.Σ! Επομένως, εφόσον ούτως αποκλείονται και ο ίδιος και ο α/α αυτού αντιδήμαρχος, τεκμαίρεται ότι αυτουργός θα ήτο ο .παραφύσει και παραθέσει δήμαρχος, ός κατέχει επαξίως τα δέοντα! 
 (3)   Στις παραλίες από Δερβένι-Κιάτο, που ο κίνδυνος από τη διάβρωση είναι μεγάλος, από το 2007, οι τοπικές αρχές έχουν ξεκινήσει έργα για την προστασία των ακτών, τοποθετώντας λίθινες ριπές καθέτως των ακτών.«Δυστυχώς τα έργα αυτά είναι πολύ ακριβά, ενώ δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι ότι θα σταματήσουν τη διάβρωση», τονίζει ο κ. Δέδες, αντιπεριφερειάρχης της Πελοποννήσου.
(4) Πριν 40 χρόνια περίπου, τότε που ο άνθρωπος είχε μηδαμινή επέμβαση στη φύση η Θάλασσα από τη Νέδα μέχρι το Θολό ήταν πολύ βαθιά από το κύμα, σε σημείο που παίρναμε φόρα από την άμμο και μπαίναμε με μακροβούτι. Τώρα πηγαίνεις περπατώντας 50-70 μέτρα με το νερό μέχρι τα γόνατα. Οπότε όλοι καταλαβαίνουμε τις γεωλογικές αλλαγές που έχουν επέλθει και τι πρόκειται στο εγγύς μέλλον να έλθουν. Σίγουρα αυτό το αμμώδες κομμάτι ξηράς που τράβηξε η θάλασσα δεν είναι προσμίξεις ή προσχώσεις ή κανονική υφαλοκρηπίδα  αλλά άμμος που καταπίνει ή θάλασσα,  σαν το μυθολογικό τέρας. Ολόκληρη η παραλιακή ζώνη του Κυπαρισσιακού Κόλπου άμεσα κινδυνεύει με το μυαλό που έχουμε.
(5) Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος με την εγκληματική ρίψη των ογκόλιθων είναι τεράστια και όπως έμαθα έχει επιληφθεί   η δικαιοσύνη. Υπόψη έχουν κατατεθεί στη αστυνομία αρκετά στοιχεία, ακόμη και αριθμοί φορτηγών, οπότε οι λεβέντες του δήμου ας αφήσουν τις ανοησίες γιατί το θέμα είναι πολύ σοβαρό... Τελικά αυτοί οι λεβέντες να δούμε τι άλλο θα προλάβουν να κάνουν μέχρι να ξεκουμπιστούν καθότι δεν έχουν κουκούτσι μυαλό. Ευτυχώς που αυτή η ώρα πλησιάζει... Ειδικά για το μεγάλο οικολογικό έγκλημα στον Καιάφα  και στην παραλία της Ζαχάρως κλικ ΕΔΩ Η πληγή του Λαπίθα δεν κλείνει ΠΟΤΕ και οι λεβέντες με το θράσος που τους διακρίνει δεν ...γνωρίζουν ...ΤΙΠΟΤΑ. 
Χίλιες φορές ντροπή τους...  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου