theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Εκδήλωση στη μνήμη του ποιητή Βαγγέλη Αποστολόπουλου

Το Σάββατο, 12 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό σχολείο Ζαχάρως του Νομού Ηλείας εκδήλωση στη μνήμη του ποιητή Βαγγέλη Αποστολόπουλου.

Ο Βαγγέλης Αποστολόπουλος γεννήθηκε και κατοικούσε στη Ζαχάρω, όπου ασκούσε το επάγγελμα του οδοντίατρου. Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Υπήρξε συνεργάτης και καλός φίλος του περιοδικού "Εκ παραδρομής" και στενός φίλος του ποιητή Γιώργη Παυλόπουλου. Πέθανε ξαφνικά πριν δύο χρόνια, προς λύπη όλων όσων τον γνώριζαν.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Εθελοντική Πολιτιστική Κίνηση Πολιτών Ζαχάρως «Πολύμνια». Ομιλητές ήταν ο Δημήτρης Κανελλόπουλος, ο Διονύσης Κράγκαρης και ο Τάκης Παπαγγελόπουλος. Τη συζήτηση συντόνιζε ο Θοδωρής Κόλλιας, ενώ ποιήματα του Βαγγέλη Αποστολόπουλου απήγγειλε η Ευαγγελία Διαμαντοπούλου.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημήτρη Κανελλόπουλου, εκδότη του περιοδικού «Οροπέδιο», ο Βαγγέλης Αποστολόπουλος ήταν ένας «ολιγόγραφος» ποιητής. Είχε εκδώσει μόλις δύο ποιητικές συλλογές, και μάλιστα με μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ τους. Η πρώτη, «Μικρές Αλεξάνδρειες», εκδόθηκε το 1990, ενώ η δεύτερη, «Άνθη Ακάνθης», μόλις πριν τέσσερα χρόνια, το 2010. Ο ποιητής, βέβαια, άφησε πίσω του αρκετό αδημοσίευτο υλικό.

Όπως πρόσθεσε ο, λογοτέχνης-νομικός, Διονύσης Κράγκαρης, ο Βαγγέλης Αποστολόπουλος ήταν βαθύτατα πολιτικοποιημένος. Στα σύντομα ποιήματά του, το ύφος του ήταν «στοχαστικό, σχεδόν καβαφικό». Ένα ακόμα στοιχείο της ποίησής του είναι ότι απέφευγε να ονομάσει την ιδιαίτερη πατρίδα του, Ζαχάρω, που ήταν γι’ αυτόν «η Αλεξάνδρειά του», για την οποία έκανε λόγο στην πρώτη του συλλογή.

Από τη μεριά του, ο Τάκης Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε στον δυναμισμό του Βαγγέλη Αποστολόπουλου, του οποίου τόσο το έργο όσο και η προσωπικότητα μαρτυρούν ότι ήταν ενεργό υποκείμενο σε μία πολυτάραχη πολιτικά και κοινωνικά εποχή. Όπως τόνισε ο κ. Παπαγγελόπουλος, ο Βαγγέλης Αποστολόπουλος είχε «εμμονή» με την τιμιότητα και «στην εποχή μας η απλή τιμιότητα περνά για θράσος». Επρόκειτο για έναν ενημερωμένο πολίτη, με όραμα ενός καλύτερου κόσμου, που «ακροβατούσε ανάμεσα στην ουτοπία και την υλοποίηση του οράματος αυτού, κρατώντας παράλληλα μία κριτική στάση απέναντι στα γεγονότα».


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμα πολλοί φίλοι και συγγενείς του Βαγγέλη Αποστολόπουλου. Ορισμένοι από αυτούς, όπως οι Δημήτρης Μπάδας, Αριστείδης Αβραμόπουλος, Ρούσα Μωραΐτη και Νίκος Αλεξανδρόπουλος έκαναν παρεμβάσεις, αναφερόμενοι στο έργο αλλά και την προσωπικότητα του ποιητή. Επίσης, ο Βασίλης Ζαχαρόπουλος διάβασε φανερά συγκινημένος ένα δικό του ποίημά για τον Βαγγέλη.To ίδιο συγκινημένος μίλησε στο τέλος και ο Πατρινός φίλος του Βαγγέλη, Γιώργος Λουλέλης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου