theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Αφιέρωμα στους Beatles

Δεν θα μπορούσε να λείπει ένα μίνι αφιέρωμα στα επαναστατικά Σκαθάρια, τα οποία, αν και έχουν διαλυθεί εδώ και πάνω από σαράντα χρόνια, δεν παύουν να υπάρχουν με τα τραγούδια τους και την τομή που αυτά επέφεραν στον χώρο της μουσικής.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Και την αρχή αυτή την έκαναν το 1956 ο τότε δεκαεξάχρονος John Lennon και ο δεκατετράχρονος Paul McCartney, όταν συναντήθηκαν, ο καθένας με την δική του μπάντα, σε κάποια συναυλία διοργανωμένη από την εκκλησιαστική ενορία του Woolton, στο Λίβερπουλ. Παιδιά εργατικών οικογενειών, που τότε έκαναν τα πρώτα τους βήματα στην μουσική βλέποντας την ως μόνη διέξοδο, είχαν αρκετά κοινά, ώστε να αρχίσουν την παρέα, στην οποία σύντομα προστέθηκε ο George Harrison.

Δημιούργησαν μία μπάντα, την οποία ονόμασαν Quarrymen . Άρχισαν να παίζουν σε διάφορα μικρά clubs στο Λίβερπουλ, συνήθως χωρίς λεφτά. Το 1959 άρχισαν να αποκτούν ένα ευρύτερο κοινό. Είχαν ήδη αλλάξει αρκετές φορές όνομα (Moondogs, Moonshiners, Silver Beatles) και, βέβαια, είχαν αποκτήσει και περισσότερα μέλη, τον Pete Best και τον Stuart Sutcliffe. Ο τελευταίος ήταν αυτός που πρότεινε το όνομα Beetles, το οποίο ο Lennon μετέτρεψε σε Beatles κάνοντας λογοπαίγνιο με τη λέξη «ρυθμός».




Είχαν κλείσει ήδη εικοσαετία επιτυχία, όταν τελικά επήλθε η φθορά τους. Ήδη από το 1967 οι συναυλίες τους είχαν κουράσει, το τέλος, όμως, γι’ αυτούς έφτασε στις 10 Απριλίου του 1970, με ανακοίνωση του Paul McCartney ότι σταματάει. Η διάλυση των Σκαθαριών συζητήθηκε όσο καμία άλλη διάλυση συγκροτήματος. 10 χρόνια αργότερα, στις 8 Δεκεμβρίου του 1980 ο John Lennon δολοφονήθηκε, ενώ πιο πρόσφατα, στις 29 Νοεμβρίου του 2001, πέθανε και ο George Harisson από καρκίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου