theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Η δικαίωση άργησε μία μέρα

Κατερίνα Παπακυριακοπούλου

Δεν έχουν περάσει δύο μήνες από την υπόθεση της Μανωλάδας, γνωστή και ως οι «ματωμένες φράουλες». Ήταν στις 17 Απριλίου, όταν περίπου διακόσιοι αλλοδαποί καλλιεργητές φράουλας αποφάσισαν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα έξι μηνών. Η μόνη «απάντηση» που πήραν από τους τρεις επιστάτες που πήγαν να συναντήσουν ήταν μερικές… σφαίρες, οι οποίες τραυμάτισαν περίπου 30 μετανάστες.


Αν και η δίκη ξεκίνησε με αδικαιολόγητες ελλείψεις και διακοπές, δεν παύει να είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι μία τέτοια υπόθεση μαζικής εργασιακής βίας και εκμετάλλευσης τίθεται για πρώτη φορά ενώπιον της δικαιοσύνης. Κι αν αυτό από μόνο του δεν αποτελεί απάντηση στους εργοδότες, τότε ίσως η απάντηση είναι ο νέος Σύριος μετανάστης δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, όπου ανήκει διοικητικά και η Μανωλάδα. Λίγο μετά την εκλογή του, μάλιστα, ο δήμαρχος Ναμπίλ Μοράντ δήλωσε ότι σκοπεύει να βρει λύσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η νόμιμη απασχόληση και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών εργατών. 

Άλλωστε, εξαρχής κανείς δεν κατάφερε να κλείσει τα στόματα των εργατών ούτε να σταματήσει την εκστρατεία – μποϊκοτάζ στις ματωμένες φράουλες της Μανωλάδας, η οποία κυκλοφόρησε και παγκόσμια, μέσω του διαδικτύου, με κεντρικό σύνθημα: «Πριν αγοράσεις ξανά φράουλες από τη Μανωλάδα, απλώς σκέψου πως είναι γεμάτες με το αίμα μεταναστών εργατών».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου