theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Οι αμαρτωλοί εραστές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης

Μιχάλης Κυριακίδης                           Μεταρρύθμιση, 11/08/2014

Όταν τον Ιούνιο του 2013, η κυβέρνηση με μία αιφνίδια κίνηση, που ξεπερνούσε τα όρια της δημοκρατικής νομιμότητας, έκλεισε την ΕΡΤ, τόσο ο αρμόδιος υπουργός Σ. Κεδίκογλου, όσο και ο ίδιος ο πρωθυ-πουργός, έκαναν λόγο για την «αμαρτωλή ΕΡΤ», καταγγέλλοντας – και δικαίως – τα ρουσφέτια, τον σφιχτό εναγκαλισμό από το εκάστο-τε κόμμα που κυβερνά και άλλα πολλά…
Υποσχέθηκαν, μάλιστα, τη δημιουργία μιας νέας ραδιοτηλεόρασης που θα είναι αξιοκρατική και πάνω από τα κόμματα. Είναι χαρακτη-ριστική η περιβόητη δήλωση Κεδίκογλου, όταν ανήγγειλε το κλείσιμο της «αμαρτωλής ΕΡΤ»: «Και στη θέση της ΕΡΤ θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, δημόσιος - αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχό-μενος - Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης, κατά τα πρότυπα των πιο επι-τυχημένων δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της Ευρώπης. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται αμέσως, ώστε να λειτουργήσει το ταχύτερο ο νέος φορέας». Ο δε πρωθυπουργός, με περισσή υπερη-φάνεια δήλωνε: «Με το νόμο [για την ΝΕΡΙΤ] μπαίνουν τα θεμέλια για μια -και θα έλεγα για την πιο ριζοσπαστική, την πιο δημοκρατική- μεταρρύθμιση που έχει γίνει για τα Μέσα Δημόσιας Ενημέρωσης ποτέ στον τόπο μας.»
Ο νέος νόμος για τη νέα δημόσια Ραδιοτηλεόραση με την ονο-μασία ΝΕΡΙΤ, ψηφίστηκε με κύριο χαρακτηριστικό της το Εποπτικό Συμβούλιο, που θα εξασφάλιζε την ανεξαρτησία  από την κάθε κυβέρνηση. Ο νόμος προέβλεπε, δηλαδή, ότι το Εποπτικό Συμβούλιο θα διορίζεται μέσα από ανοιχτές διαδικασίες, από ένα αντιπροσωπευ-τικό σώμα και όχι από την κυβερνητική πλειοψηφία. Έτσι διασφαλι-ζόταν η ανεξαρτησία της από την οποιαδήποτε κυβερνητική παρέμ-βαση. Με τη σειρά του, αυτό το ανεξάρτητο Εποπτικό Συμβούλιο, αναλαμβάνει, με επίσης ανοικτές διαδικασίες, την επιλογή του Διευ-θύνοντος Συμβούλου και το ΔΣ της ΝΕΡΙΤ. Με τον τρόπο αυτό δια-σφαλιζόταν η δημιουργία Δημόσιου οργανισμού Ραδιοτηλεόρασης «με ρήτρες θεσμικής κατοχύρωσης της ανεξαρτησίας του», όπως σημειώνει ο συνταγματολόγος Σταύρος Τσακυράκης..
Σε προηγούμενο άρθρο μου, είχα επισημάνει τα προβλήματα στη δομή και στελέχωση της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, που δεν οφειλόταν μόνον σε λάθη και επιλογές, αλλά κυρίως στις παλιές νοοτροπίες από την πλευρά των κυβερνώντων, να ελέγξουν, όπως παλιά -σαν να μην άλλαξε τίποτε- όλες τις διαδικασίες. Με τον γνω-στό τρόπο των κομματικών παρεμβάσεων, των «ημετέρων», των «παραθύρων», πέρασε ένας χρόνος και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η στελέχωση του νέου φορέα.

Ώσπου η κυβέρνηση, αποφάσισε να ξηλώσει αυτό που η ίδια είχε εξαγγείλει και περάσει στη συνέχεια με νόμο. Να ακυρώσει τη θεσμι-κή κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της Δημόσιας Τηλεόρασης.
Και ενώ το βλέμμα ήταν στραμμένο  στην τροπολογία που προβλέπει αλλαγές στο χώρο της διαφήμισης και των Μέσων Μαζικής Ενημέρω-σης, και μάλιστα τα σωματεία των εργαζομένων έκαναν την καθιε-ρωμένη 24ωρη απεργία, η κυβέρνηση πέρασε την τροπολογία για τη ΝΕΡΙΤ, που  αλλάζει τις διαδικασίες επιλογής του πιο βασικού οργάνου, του Εποπτικού Συμβουλίου και το θέτει υπό τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του εκάστοτε υπουργού, ο οποίος θα διορίζει πλέον τα 7 από τα 10 μέλη του. Με απλά λόγια, το όργανο ελέγχου της δημό-σιας ραδιοτηλεόρασης θα επιλέγεται από τον αρμόδιο Υπουργό και όχι όπως πρότινος από αρμόδιο φορέα αξιολόγησης (Πανεπιστημιακά Τμήματα, εξωτερικοί αξιολογητές κλπ).  Επίσης ο Πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ θα εκλέγεται από το εποπτικό συμβούλιο, αλλά μετά από εισή-γηση επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από ένα μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, ένα μέλος του ΕΣΡ και ένα σύμ-βουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Να σημειωθεί πως ούτε καν πρόλαβε να εφαρμοστεί η αρχική διάτα-ξη, καθώς το τωρινό Εποπτικό Συμβούλιο επελέγη με βάση μια μετα-βατική διάταξη.
Έτσι, η ίδια κυβέρνηση που προκάλεσε τόσο σάλο και το διεθνές ρεζίλι της χώρας, ακύρωσε τον λόγο για τον οποίο έκλεισε αιφνιδίως την ΕΡΤ. Για να αποδειχτεί πως αμαρτωλή δεν ήταν η ΕΡΤ, αλλά οι εκάστοτε πάτρωνές της, οι οποίοι για λίγο ξαποσταίνουν και συνεχί-ζουν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, όπως πριν. Για να αρχίσουμε να μιλάμε σε λίγο για την «αμαρτωλή ΝΕΡΙΤ», λες και  δεν γνωρί-ζουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί διαφθορείς της δημόσιας ραδιοτηλε-όρασης.
Για να αποδειχτεί, επίσης, πως είναι μύθος ότι μπορείς να χτίσεις κάτι από «μηδενική βάση», διότι δεν υπάρχουν μηδενικές βάσεις, καθώς ζούμε στην ίδια κοινωνία που παράγει και αναπαράγει τις ίδιες νοο-τροπίες και το ίδιο πολιτικό σύστημα, που δεν νοεί να αλλάξει.
Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ. Καληνύχτα...
ΥΓ1. Προκαλεί απορία (;) πως το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνον δεν αντέδρασε, αλλά ψήφισε την συγκεκριμένη τροπολογία. Μοναδική εξαίρεση η αντίδραση του πρώην υφυπουργού Ραδιοτηλεόρασης και υποψηφίου της ΕΛΙΑΣ, Π. Καψή, ο οποίος με δήλωσή του, χαρακτήρισε «λάθος» την τροπολογία για τη ΝΕΡΙΤ και έκανε λόγο για επιχειρού-μενη χειραγώγηση της Δημόσιας Τηλεόρασης και για κυβερνητική αναξιοπιστία.
ΥΓ2. Μην θεωρήσουν ορισμένοι φίλοι πως η εξέλιξη αυτή δικαιώνει την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, διότι «κυβερνώσα αριστερά» σημαίνει ότι είσαι μέσα και δίνεις τις μάχες για να μην υπάρξουν τέτοιες εκτροπές. Για να μην θυμίσουμε το περίφημο 4-2-1 που ήταν δικής της έμπνευσης και επιβεβαιώνει πως η νοοτροπία είναι ίδια.

Ο Μιχάλης Κυριακίδης είναι δημοσιογράφος, Δ/ντής Σύνταξης της «Μεταρρύθμισης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου