theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

ΟΜΗΡΟΣ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΑΛΑΓΚ VI -C ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΟΜΗΡΙΑΣ

                 Ο Οδυσσέας νεαρός δάσκαλος, που δεν είχε μπει ακόμη στα είκοσι,  σε μια πολύ ταραγμένη περιοχή, στα χωριά της Έδεσσας,  το ΄40-41  όπου τη βάναυση κατοχή των ναζιστών Γερμανών συμπλήρωσε η παρουσία και η  εθνικιστική  πολιτική  των Βουλγάρων φασιστών με την καθημερινή επεκτατική τους δράση (διώξεις με προσηλυτισμό στους κατοίκους) συνελήφθη από τον Βούλγαρο Κάλτσεφ και παραδόθηκε στους Γερμανούς. Έτσι μεταφέρθηκε στη Γερμανία, όπου κρατήθηκε όμηρος σε στρατόπεδα εργασίας του Χίτλερ μέχρι τον Απρίλη του ΄45 που απελευθερώθηκε  από καναδικά στρατεύματα. Έτσι στις 25-Αυγούστου του ΄45 αποβιβάζεται στην Αθήνα. Ο ίδιος λέει ότι ήταν δεν ήταν 27 οκάδες! 
Αυτή την κολασμένη  φρίκη της πολύχρονης ομηρίας του στην πιο τρυφερή ηλικία της νιότης περιγράφει στο πρώτο βιβλίο του το  ΣΤΑΛΑΓΚ που αποτελεί μια από τις δυο συναρπαστικότερες ελεγείες της αντιπολεμικής μας λογοτεχνίας. 
Η άλλη είναι το "ΜΑΤΧΑΟΥΖΕΝ" του Καμπανέλη. Το συνταρακτικό αυτό έργο, όταν εκδόθηκε το ΄62 έκανε τεράστια εντύπωση  σε όλους τους έλληνες, σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης και θαυμασμού, οι δε κριτικές ήταν διθυραμβικές από όλους. Καλύτερα  να διαβάσετε μερικές στην παρακείμενη σελίδα από το σχετικό βιβλίο του Κυπαρισσιώτη δάσκαλου λογοτέχνη Στάθη Παρασκευόπουλου.

  Παρακάτω     ξανά     δημοσιεύουμε τη  
                 "ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ" 
     για   να   την διαβάσετε  πάλι  και πάλι, 
καθότι   αποτελεί   ένα  από  τα   καλύτερα
 διηγήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου