theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Στο Μέρκελ-Τσίπρας υπάρχει φαβορί αλλά υπάρχει και αουτσάϊντερ

Γιώργος Τσιρίδης/Δρομοι Φιλίας και Πολιτισμού
          Φίλος μου από την Κέρκυρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι στοιχηματίζει πεντακόσια ευρώ στο ντέρμπι Τσίπρας-Μέρκελ που αναμένεται να εξελιχθεί σε ψυχόδραμα για τους Ευρωπαίους και τις αγορές τον Φεβρουάριο και τον Μάριο κυρίως. Εγώ δεν έχω πεντακόσια ευρώ για στοίχημα αλλά κι αν τα είχα θα το σκεφτόμουνα πολύ.
     Ήδη ο Bloomberg ένας από τους πιο έγκυρους -για τις αγορές- αναλυτές άρχισε να αλλάζει τροπάρι. Πρέπει να σταματήσει, λέει η λιτότητα στην Ελλάδα και να μειωθεί το χρέος. Πρέπει να απαλλαγεί η Ελλάδα από το βάρος να εξυπηρετεί ένα χρέος που είναι μη βιώσιμο και να μην ζητείται από την χώρα να συμπιέσει ανάλογα τον προϋπολογισμό της. Αυτά έλεγε χτες μόλις ο Bloomberg και είναι -ίσως- πιο αισιόδοξα και από ό,τι ζητάει για την Ελλάδα ο κ. Σταθάκης.
Οι Έλληνες έχουν πεισθεί ότι θα γίνουν εκλογές που θα τις κερδίσει ο Σύριζα. Μιλούν μόνο με βάση αυτό το σενάριο και αναρωτιούνται που θα οδηγηθούμε. Κανείς δεν πιστεύει ότι θα τρώμε με χρυσά κουτάλια αλλά κανείς δεν θεωρεί ότι ο Σύριζα θα παίξει το ίδιο παιχνίδι με τη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠαΣοΚ. Ακόμη κι αυτοί που πιστεύουν ότι τα περιθώρια εναλλακτικής πολιτικής είναι στενά ή ανύπαρκτα θεωρούν ότι ο Σύριζα θα διαπραγματευτεί. 
Πιστεύουν οι Έλληνες ότι από την κόντρα του με την Τρόικα ή την Μέρκελ θα προκύψει είτε ένα κάποιο κέρδος για την Ελλάδα ή μία καταστροφή. Το σενάριο της καταστροφής το προωθούν ο Άδωνις, ο Σαμαράς, η Βούλτεψη και μερικοί ανεγκέφαλοι που πιστεύουν την κυβερνητική προπαγάνδα και την αναπαράγουν σαν δική τους ιδέα. Το σενάριο της ήπιας προσαρμογής των ευρωπαϊκών απαιτήσεων σε πιο λογικές για την χώρα πιέσεις, φαίνεται πολύ πιθανό για τον περισσότερο κόσμο.
Να πάρει δηλαδή ο Σύριζα κάποια μέτρα για την φοροδιαφυγή και για την σύλληψη του πλούτου που διαφεύγει και να έχει την ανοχή της ΕΕ μέχρις ότου αυτή η προσπάθεια αποφέρει (ή δεν αποφέρει) απτά αποτελέσματα. Στην ουσία θα δώσουν στον Σύριζα ένα περιθώριο χρόνου (αποπληρώνοντας τις δόσεις ή δίνοντας περίοδο χάριτος) και θα περιμένουν να δουν αν θα λειτουργήσουν τα δικά του ισοδύναμα μέτρα. Αν σας θυμίζει Κουβέλη η έκφραση “ισοδύναμα” να σας θυμίσω κι εγώ ότι ο κυρ Φώτης Κουβέλης θα είναι προφανώς ένας από του συνδιαμορφωτές της πολιτικής της νέας κυβέρνησης και οι δικές του ιδέες θα είναι αρκετά δημοφιλείς κόντρα σε εκείνες του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Αν τα πράγματα κυλήσουν έτσι, τότε ο φίλος που στοιχηματίζει υπέρ της Μέρκελ ίσως και να χάσει το στοίχημα το οποίο μέχρι στιγμής μοιάζει στάνταρ Μέρκελ. Κανείς δεν ξέρει αν η ΕΕ είναι έτοιμη να ρισκάρει τόσα πολλά όσα θα διακινδυνέψουν με ένα GREXIT. Δεν είναι μόνο ο Σύριζα που αμφισβητεί αυτή την Ευρώπη. Οι Ποντέμος στην Ισπανία, ο Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία, η Λεπέν στην Γαλλία, ο Νάιτζελ Φάρατζ στην Αγγλία και άλλοι εκ δεξιών και αριστερών στην Ευρώπη αμφισβητούν το οικοδόμημα της Μέρκελ και ίσως ο Σύριζα τους δώσει την ευκαιρία να εκδηλώσουν βροντερά την δυσφορία τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου