theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Η ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΡΑ ΖΟΥΡΤΣΑ ΜΕ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΤΗΣ!!!!!!!

       Για όλους τους καλλιτέχνες με αντικείμενο τον περιπαικτικό λόγο (σάτυρα κτ.λ) ή τη γελοιογραφία, το πιο πρόσφορο και αρεστό θέμα είναι ορισμένα πρόσωπα ή καταστάσεις που τα χαρακτηρίζει μια γραφική, παραβατική, περιπετειώδη παρουσία. Πρωτότυπη και μη κανονική. Μάλιστα όταν είναι και επώνυμα, δημόσια πρόσωπα τότε το πράγμα δένει από όλες τις μεριές. Έτσι λοιπόν και σε μένα, που κατά καιρούς πλατσουρίζω σε τέτοια καλντερίμια, τέτοια πρόσωπα είναι αρκετά στον τόπο μας. 
       Υπόψη στη Ζούρτα από τα παλιά χρόνια τους κατοίκους τους διακρίνει μια στωικότητα με καθόλα χωρατατζίδικη, περιπαικτική διάθεση. ΟΙ Ζουρτσάνοι από ανέκαθεν  έχουν μια χαρισματική ικανότητα να συνθέτουν ανάλογα στιχάκια, όπως περίπου οι Κρητικοί τις μαντινάδες, τα οποία εκτός από τη σατυρική πλευρά τα διακρίνει γενικότερη κοινωνική απογραφή και μια στηλίτευση των κακώς  κειμένων ή αστείων πεπεραγμένων.
   ¨Ετσι λοιπόν από ένα φίλο Ζουρτσάνο (και ξέρετε έχω πολλόυς...) απεστάλει ένα τέτοιο σατυρικό ποίημα, που δένει σύμφωνα με το ..Διονυσιακό πνέυμα των ημερών.
     Πρέπει δε να τονίσω κι αυτό το κάνω με κόκκινα γράμματα της τιμής και του πάθους, ότι  ή όποια σάτιρα και κριτική είναι στοιχεία της Ελευθεροτυπίας και επομένως της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. και εξυπακούεται ότι ο σεβασμός σε όλους τους ανθρώπους είναι πρωθύστερο δεδομένο. 

    [Σύμφωνα δε με πληροφορίες από μια άλλη καλή μου Ζουρτσάνα φίλη, ολίγον ξενομερίτισσα, στο φετινό καρναβάλι, στο πρώτο άρμα, η μπούλα  θα είναι ο  Γεροντούτσος δήμαρχος, κατασκευή, δημιουργία μια Ζουρτσάνικης παρέας.
 Μάλιστα το όνομα του άρματος θα είναι:


Μπούλες στη Ζουρτσα, 1950, με ...καβαλάρη
τον αξέχαστο Κώστα Γλούμη
 ΝΤΟΥΤΣΟΣ-ΤΣΑΤΣΟΣ.Όλε, Όλε, Γεια σας
  Κολλητήρια, γεια σου μπαμπάκο Καραγκιοζο......] 


και θα περιοδεύσουν όπως τα παλιά, αλλοτινά χρόνια, σε όλα τα χωριά μέχρι κάτω το Γιαννιτσοχώρι με τερματισμό στη Ζαχάρω! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου