theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

ΟΙ ΣΜΕΡΝΑΙΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΕΝΤΟΝΑ ΣΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΧΑΜΟΝ

       Είπαμε ρε παιδιά να είμαστε οικολόγοι και ευαίσθητοι για την προστασία του περιβάλλοντος, όχι όμως και έτσι. Πώς το λένε; Το πολύ δόξα πατρί το βαριέται και ο Θεός!
Ακούτε λοιπόν και εσείς και μετά κρίνετε μόνοι σας.
    Εδώ και αρκετό καιρό ένας Ολλανδός επιχειρηματίας επέλεξε τη Σμέρνα να κατασκευάσει μια κάθετη μονάδα παρασκευής χαμόν. Δηλαδή να περιλαμβάνει χοιροστάσιο και ένα παρασκευαστήριο ενός ειδικού είδους  αλλαντικού. (1)  Το χοιροστάσιο πρέπει να τονισθεί ότι θα ήταν μικρής δυναμικότητα, άντε μέχρι 50 χοιρομητέρες (και πολλές είναι, αλλά τέλος πάντων) εφόσον θα κάλυπτε μόνο τις ίδιες ανάγκες του παρασκευαστηρίου.(2) Επιλέγει δε η Σμέρνα λόγω του ότι για τέτοια δουλειά απαιτούνται ειδικές κλιματολογικές συνθήκες (ορεινό κλίμα με νερό και αέρηδες) και τούτο επετεύχθη κατόπιν φιλικού καλέσματος και επιτόπιας επίσκεψης του Ολλανδού.   
        Έτσι λοιπόν μέχρι το Σεπτέμβριο όλα πήγαιναν  καλά και υπήρχε πλήρης συγκατάβαση των κατοίκων και ο επενδυτής  είχε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Είχε αγορασθεί η έκταση στο μικρό οροπέδιο πριν το χωριό  (δες βίντεο) και είχαν βγει όλες οι άδειες από τις υπηρεσίες, ακόμη και από την αρχαιολογική. Ξαφνικά όλα γυρίζουν ανάποδα. Ο κοινοτάρχης από θερμός υποστηριχτής του έργου στράφηκε εναντίον με αποτέλεσμα να υπάρξει κινητοποίηση των κατοίκων (συλλογή υπογραφών)  και το θέμα τις προάλλες να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο, όπου η δημοτική αρχή αποφάσισε  να μη γίνει καθόλου η επένδυση. 
      Ακούστε το λόγο που ισχυρίζονται. Η μονάδα θα προκαλέσει καταστροφή στο περιβάλλον και στο ίδιο το χωριό θα υπάρχει έντονη δυσοσμία που θα κάνει τη ζωή αφόρητη. Εάν είναι δυνατόν να υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα εκεί ψηλά  στο Λαπίθα. Αλλά και παντού η επιβάρυνση του περιβάλλοντος είναι μηδαμινή με την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων κυρίως με τη συλλογή των αποβλήτων. Εδώ όλοι σε ένα τόπο επιζητούν την προσέλευση επενδύσεων που σημαίνει θέσεις εργασίας, κίνηση της αγοράς κτ.λ. και μάλιστα σε ένα τόπο που δεν υπάρχει η παραμικρή ανάπτυξη όχι μόνο στην πρωτογενή παραγωγή αλλά και αλλού. Ο δήμος κόπτεται για ανάπτυξη και στην ουσία αποφάσισε το αντίθετο.
   Και το μεγάλο ερώτημα που γεννάται είναι γιατί όλο τον προηγούμενο καιρό ήσαν όλοι θερμοί υποστηριχτές και συμπαραστάτες και τους τελευταίους μήνες έγιναν πολέμιοι και βασιλικότεροι του βασιλέως ακτιβιστές; 
{Στο βίντεο θα πάρετε μια εικόνα της τοποθεσίας
 που θα γινόταν η ...επικίνδυνη μονάδα}
  

(1)Το χαμόν serrano είναι το πιο διάσημο ίσως ισπανικό αλλαντικό, γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο για την υπέροχη γεύση του. Παράγεται από λευκό χοίρο,συγκεκριμένα απ’τα πίσω πόδια του, ενώ η ιδιαιτερότητά του που το κάνει πολύ νόστιμο, υγιεινό και δημοφιλές είναι ότι -στην παρασκευή του- ολόκληρο το κομμάτι μετατρέπεται σε αλλαντικό, χωρίς να τεμαχιστεί και να αλεστεί. Η παρασκευή του είναι μία ολόκληρη διαδικασία, απολύτως φυσική, χωρίς την παρεμβολή χημικών ή μηχανημάτων.Συγκεκριμένα, το πόδι καθαρίζεται και παστώνεται σε αλάτι για δύο εβδομάδες. Έπειτα, το κρεμάνε για μισό χρόνο να ξεραθεί και κατόπιν για άλλον μισό χρόνο σε ένα δροσερό μερος ώσπου να πάρει την τελική μορφή του.Η λέξη serrano σημαίνει ‘βουνίσιος, ορεινός’, επειδή στις μεγάλες οροσειρές ξεκίνησε αρχικά η παρασκευή του, που λόγω του ιδανικού κλίματος , η γεύση του απογειωνόταν.(πηγή internet
(2) Μια τέτοια μονάδα αλλά πολύ μεγαλύτερη (Αλλαντικά Στεμένου) υπάρχει στον Προυσσό της Ευρυτανία, όπου περίπου υπάρχουν οι ίδιες κλιματολογικές συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου