theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

ΑΙΠΥ-ΑΡΤΕΜΙΔΑ –ΜΑΚΙΣΤΟΣ ΚΑΙ……ΝΕΣΤΩΡ

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΑΙΠΥ   

           Σε μια από τις τελευταίες μας αναρτήσεις σχετικά με τη μεθαυριανή εκδήλωση στο Αίπυ και στη Μάκιστο τονίζαμε ότι είναι το πιο αξιόλογο γεγονός του καλοκαιριού. ΟΛΟΙ μας, εννοείται όσοι αγαπούν λίγο ή πολύ τα γράμματα και τον πολιτισμό, ΠΡΕΠΕΙ να παραβρεθούμε και να "κοινωνήσουνε" από τα λόγια των μεγάλων ανδρών Μπένου και Θέμελη. Εκτός αυτού έτσι συμβάλλουμε και στην ανάδειξη της περιοχής μας με προμετωπίδα τα αρχαία μας μνημεία (Αίπυ, Πύλος του Νέστωρα, Λέπρεο, Ναός Αθηνάς στο Πρασιδάκι, Ναός Αρτέμιδας ) και μετά τα φυσικά μας θέλγητρα, Καγιάφας, Νέδα και η σπάνια παραλία μας με θίνες, τα δασάκια και τις Caretta-Caretta!
   H επίδραση του αρχαίου θεάτρου στο Αίπυ στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου θα είναι ανυπολόγιστα τεράστια!
    Εάν ο δήμαρχος, Ιανός και Τυρταίος  και περί αυτού κ.κ είχαν μια σταλιά μυαλό θα είχαν διαβλέψει τις μεγάλες ωφέλειες που θα επιφέρει αυτό το έργο και θα είχαν προβεί στις κατάλληλες συμπληρωματικές ενέργειες:
  •          Πλήρη υιοθέτηση και αρωγή αυτού του έργου. (1) Ο δήμος πρέπει να το κάνει σημαία του.
  •          Διαπλάτυνση και επισκευή  του δρόμου Ζαχάρω-Μάκιστος-Αίπυ. Υπόψη σε αρκετά σημεία ακόμη είναι χωματένιος!
  •      Προγραμματισμός για ξενώνες στη Μάκιστο και στην Αρτέμιδα πράγμα,  που θα συνέβαλλε  τα μέγιστα στην παραπέρα ανάδειξη.
          Οπωσδήποτε αξίζουν πολλά χειροκροτήματα στο ΔΙΑΖΩΜΑ  και τον πρόεδρό του κ. Μπένο για το μέγιστο το έργο που επιδίδεται πανελλήνια. 
   Σίγουρα είναι ο πρωτεργάτης! (κλικ ΕΔΩ)
    Επίσης  πολλά συγχαρητήρια αξίζουν και στον Φώτη Βλάχο, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μακισταίων, που το όλο θέμα για το Αίπυ το έχει πάρει πολύ ζεστά και χίλια μπράβο του! Πολλές φορές από τούτο εδώ το βήμα τον Φώτη τον έχω επικρίνει για πολλές μη σωστές ενέργειες όπως το αγκάλιασμα με την κάθε εξουσία π.χ. Αυγερινοπούλου, Πανταζικούςί και την πολλάκις χαζή προσωπική επιδειξιμανία του. Όμως για το θέμα του Αίπεος, όλοι μας πρέπει να του βγάλουμε το καπέλο.
    Θα τελειώσω με μια  σοβαρή επισήμανση που πολύ πιθανόν να αντικατοπτρίζει εκείνη την εποχή. Το Αίπυ ήταν η ακρόπολις όλης της γύρω περιοχής, Αρτέμιδας, Μακίστου, Αρήνης κ.τ.λ. που αποτελούσε το ανατολικό, ορεινό τμήμα του βασιλείου του Νέστορα. Τούτο τεκμαίρεται από:
    ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΙΑΝΑΣ
  •           Οι θέσεις του Αρχαίου θεάτρου ήσαν μερικές χιλιάδες, οπότε κάλυπτε τις πολιτιστικές ανάγκες όχι μόνο των λίγων κατοίκων του μικρού χαρακτηριστικού βουνού, αλλά και αυτών της περιοχής.
  •          Στο προς έκδοση βιβλίο του Στάθη Κοκαλλιάρη (2) περιγράφονται  πολλά αρχαία μνημεία (θολωτοί τάφοι, θεμέλια ναών, αγάλματα και λοιπά) στην περιοχή.

  
(1) Είμαστε σίγουροι ότι το τόσο σπουδαίο θέμα, το Αίπυ δεν έχει ΠΟΤΕ απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι με πρώτους τους κ.κ. αντιδημάρχους έχουν πλήρη άγνοια. Αναρωτιέμαι για τον Μακισταίο  Λάκη Λαμπρόπουλο, χρόνια αντιδήμαρχο γιατί για το θέμα αυτό δεν έκανε τίποτα;  Γή και ουρανό έπρεπε να κινήσει!

(2) Γι΄ αυτό βιβλίο, που είναι ένας ύμνος για τη Μάκιστο και μια λεπτομερέστατη αναφορά σε όλη την λαογραφική, πολιτιστική παράδοση του Χωριού θα προβούμε σε μια ειδική ανάρτηση. Αμήν!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου