theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΔΑ ΣΤΗ ΖΑΧΑΡΩ ΤΟ 1958 {Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΩΣ ]


            Κατά τα επάρατα χρόνια του Εμφυλίου 46΄-49΄ η Ζαχάρω λόγω γεωπολιτικής θέσης με μεγάλη στρατηγική σημασία έπαιξε σημαντικό ρόλο όχι μόνο για τις τύχες αλλά ακόμη και για την έκβαση του εμφυλίου πολέμου.  
            Συνολικά υπήρξαν οι εξής λόγοι:
  • Πλέον η Μεσσηνία με την Καλαμάτα, που   ήταν κέντρο αντιεαμικής αντίδρασης είχε αποκοπεί οδικά και σιδηροδρομικά σε όλη την ανατολική πλευρά της Πελοποννήσου  για Τρίπολη - Άργος και Αθήνα και ο μόνος τρόπος επικοινωνίας με το κέντρο ήταν μέσω Πύργου - Πάτρας
  •  Οι ελλείψεις όπλων και πυρομαχικών για τις ανάγκες της Πελοποννήσου είχαν πάρει μεγάλες διαστάσεις. Ο δίαυλος στον Κορινθιακό κόλπο είχε αποτύχει οικτρά και οι αντάρτες διείδαν ότι ο μόνος τρόπος ανεφοδιασμού ήταν με καΐκι  από το Ιόνιο πέλαγος.
  • Τα πράγματα στο μέτωπο της Βόρειας Ελλάδας (Γράμμος και Βίτσι) είχαν σφίξει και απαιτούσαν μια μορφή αντιπερισπασμού.
ΝΑΟΥΣΑ 2ΠΌΛΕΙς ΔΕΝ ΕΠΕΣΑΝ
     Υπό αυτά τα δεδομένα, αφενός από τη μεριά των ανταρτών επιχειρήθηκαν τρεις (3) απόπειρες κατάληψης της Ζαχάρως (1η στις 21-10-47, 2η στις 24-6- 48 και και 3η στις 13-10-48) χωρίς καμία επιτυχία και από τη μεριά του κράτους και του παρακράτους ή Ζαχάρω ενισχύθηκε σε σημείο που ήταν μια από τις ισχυρότερες βάσεις της ΝΔ Πελοποννήσου. Εδώ εδραζόταν αξιόμαχο απόσπασμα του Ζάρα και Υποδιοίκηση Χωροφυλακής καθώς και μια 60/μελής ομάδα από ντόπιους χιτομάυδες.(1)
    Επακόλουθο αυτής της κατάστασης και των συγκυριών είναι ότι ακόμα και τα μεταπολεμικά χρόνια η Ζαχάρω αποτέλεσε σφηκοφωλιά  από χιτομάυδες και παρακρατικούς που στη συνέχεια αποτέλεσαν τους χουντικούς της επταετίας και όλο το μετέπειτα ακροδεξιό συνονθύλευμα. 
   Σήμερα δε οι ακριβοί γόνοι τους αποτελούν τα διάφορα χρυσάυγουλα, τους χρυσαυγίτες. Υπόψη ότι ο Δήμος Ζαχάρως είναι ο μοναδικός δήμος της Ηλείας όπου στις εκλογές υπερτερεί η Ν.Δ.
        Ούτως εχόντων λοιπόν των πραγμάτων βρισκόμαστε στις εκλογές του 1958, όπου η ΕΔΑ, το νέο ΕΑΜ της Αριστεράς έγινε αξιωματική αντιπολίτευση με 24,4% και 78 βουλευτές και  σκορπά ρίγη φόβου και τρομάρας σε όλη τη δεξιά παράταξη και κυρίως στα επιτελεία του στρατού και του «παρακράτους με αποτέλεσμα τις νέες εκλογές του 61΄της βίας και νοθείας και τα γνωστά επακόλουθα.
     Φανταστείτε την προεκλογική συγκέντρωση της ΕΔΑ μέσα στη σφηκοφωλιά - γκέτο της Ζαχάρως εκείνα τα χρόνια. Μια εικόνα μας δίνει με γλαφυρό τρόπο ο αγαπητός συντοπίτης μας Χρήστος Μπιλιώνης. Ακούστε τον .....



(1) Καθ΄ ομολογία ενός μεγάλου  και υπέργηρου παράγοντα του παρακρατικού χώρου που έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην αιματοβαμμένη εκείνη εποχή και δεν θέλει καμία μα καμία δημοσίευση, ούτε καν του ονόματός του, όλοι οι χιτομάυδες της περιοχής (μου τους αρίθμησε έναν και έναν μηδενός εξαιρουμένου) ήταν κοσυφάδες, όπως ακριβώς  τους ονόμασε και μου εξήγησε ότι αυτοί δεν πολέμησαν σε καμία μάχη εναντίον των ανταρτών. Απλά έκαναν το νταή στην περιοχή, χτυπώντας και συλλαμβάνοντας αριστερούς κι έκαναν πλιάτσικο στα σπίτια τους, τρώγοντας τσιγαρίδες (εξού και τσιγαριδάδες) και πολλάκις βιαιοπραγούσαν στις γυναίκες τους. Έτσι ακριβώς μου είπε κι εγώ από τη μεριά μου του έδωσα το λόγο μου και δεν αναφέρω τα στοιχεία του. Ακόμη μου τόνισε κατηγορηματικά και πολλά άλλα που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με  πολλά.....επικρατούντα ως ισχυρισμοί άλλων τοπικών ομοϊδεατών του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου