theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Η πολύ βαθιά η διαπλοκή της Ορθοδοξίας με το Κράτος είναι η πιο ισχυρή ένδειξη της αδυναμίας μας να εκσυγχρονιστούμε

        Γιώργος Τσιρίδης
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΡΤΙΝΑ                       Στο βαρετό Ντιμπέϊτ, ο Πάνος Καμένος (ο πιο κερδισμένος χτες με χειρότερο τον νυσταγμένο Μεϊμαράκη), βρήκε μια ακόμη ευκαιρία να πει πόσο πιστό στον χριστιανισμό είναι το κόμμα του μαζί με όλα τα σχετικά περί σύνδεσης ελληνισμού-ορθοδοξίας κλπ. Κανείς βέβαια δεν τον επιτίμησε αλλά ήταν και ο χρόνος περιορισμένος και το θέμα έμοιαζε δευτερεύον. Φυσικά, έκανε και ΤΖΙΖ καθώς την ορθοδοξία πολλοί μπορεί να περιφρόνησαν την ψήφο των ορθοδόξων όμως ουδείς αγνόησε ποτέ.
           Επί του θέματος διάβασα μια πρόταση που απέστειλε -χτες νομίζω- η ΕΝΩΣΗ ΑΘΕΩΝ (αθεόφοβων) στα κόμματα. Προτείνονται τροποποιήσεις στο Σύνταγμα για να γίνει πράξη ο διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους. Ισχυρίζονται οι αθεόφοβοι ότι το 74,5% του ελληνικού λαού τάσσεται στις δημοσκοπήσεις υπέρ αυτού του διαχωρισμού. Δεν ξέρω ποιος έκανε τη δημοσκόπηση (άραγε το ΜΕΓΚΑ;) όμως γνωρίζω ότι πολλοί το λένε χωρίς να το εννοούν και ότι την κρίσιμη στιγμή αν ήταν να ψηφίσουν σε δημοψήφισμα άλλα αποτελέσματα θα έβγαιναν. Ασχέτως όμως αυτού, έριξα μια ματιά στα προαπαιτούμενα προκειμένου να γίνει αυτός ο διαχωρισμός και τρόμαξα!
Υπάρχει μια απίστευτη πληθώρα προτάσεων, εκφράσεων, λέξεων, επιθέτων και άλλων γραπτών σημείων μέσα στο ελληνικό σύνταγμα που ΔΙΠΛΕΚΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΑ το κράτος με την εκκλησία. Μόνο η αναφορά τους γεμίζει σελίδες. Όλο αυτό το πλέγμα των αναφορών κάνει το ελληνικό κράτος, στο θέμα της θρησκείας, να μην είναι απότοκο της γαλλικής επανάστασης αλλά του οθωμανικού δοβλέτ.
Το θέμα είναι απλό:

            Μπορεί ένα κράτος που συγκροτήθηκε δυο φορές ως έθνος, μια το 1821-29 και μια το 1919-24 στη βάση του διαχωρισμού "πας χριστιανός ορθόδοξος Έλλην - πας μουσουλμάνος Τούρκος" να πάψει να είναι χριστιανό-ορθόδοξο και να γίνει ανεξίθρησκο κράτος ισοπολιτείας;
Για μένα η απάντηση είναι ΟΧΙ ακόμα.
Είμαστε πολύ πίσω σαν χώρα, σαν πολίτες, σαν άνθρωποι από τον πολιτικό πολιτισμό που θα μας επιτρέψει να παραδεχτούμε το τι είμαστε και να συμφωνήσουμε στο τι θέλουμε να γίνουμε. Είμαστε μακριά από την ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ και την ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ με τον εαυτό μας που θα μας επέτρεπαν να ξεφύγουμε από τα σημερινά ιδεολογικά μας δεσμά.
Το 1821 (πριν διακόσια χρόνια) ο Κολοκοτρώνης ήθελε το νέο κράτος που θα γεννηθεί από την επανάσταση να είναι ΔΙΓΛΩΣΣΟ (ελληνικά-αλβανικά οι κύριες γλώσσες αλλά και βλάχικα) και ΔΙΘΡΗΣΚΟ (χριστιανοί-μουσουλμάνοι οι κύριες θρησκείες αλλά και κάθε άλλη θρησκεία ελεύθερη). Οι απόψεις του κατίσχυσαν στην έκρηξη της επανάστασης (στην πρώτη εθνοσυνέλευση συμμετείχαν βουλευτές μουσουλμάνοι και Αλβανοί) αλλά περιθωριοποιήθηκαν στη συνέχεια όταν επικράτησαν οι Φαναριώτες. Ο Κολοκοτρώνης και όλοι οι οπλαρχηγοί -αλλά και ουτοπικός Ρήγας ακόμη- έβλεπαν την επανάσταση σαν κοινωνική εξέγερση χριστιανών και μουσουλμάνων κατά του τυράννου Σουλτάνου και σαν εθνογέννεση μιας φυλής που αποτελείτο εξ ίσου από Ρωμιούς και Αρβανίτες και Βλάχους είτε χριστιανούς είτε μουσουλμάνους.
Βεβαίως η τροπή που πήρε το ζήτημα ευνόησε την κατοπινή επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων που δεν θα βοηθούσαν ποτέ έναν εξεγερμένο λαό αλλά μπορούσαν να στηρίξουν ένα ομόδοξο χριστιανικό κράτος με το συναισθηματικά φορτισμένο όνομα των Ελλήνων για προμετωπίδα.
Κι αργότερα το 1922 (πριν εκατό χρόνια), ο ελληνοτουρκικός πόλεμος και η ανταλλαγή πληθυσμών έγιναν στη βάση "χριστιανός ίσον Έλληνας, μουσουλμάνος ίσον Τούρκος". Εκατοντάδες χιλιάδες μικρασιάτες Καππαδόκρς, Βιθυνοί, Λαζοί κλπ  που είχαν κρατήσει την χριστιανική θρησκεία των Ρωμαίων βαφτίστηκαν "Έλληνες" και εκδιώχθηκαν από τις πατρίδες τους ενώ λιγότεροι αλλά και πάλι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες μουσουλμάνοι της Κρήτης, της Ηπείρου, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Ρούμελης, Μακεδονίας κλπ. ονομάστηκαν "Τούρκοι" και εκδιώχθηκαν.
Να γιατί θεωρώ ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μπορέσει αυτό το μπάσταρδο νεοελληνικό κράτος να αποσείσει από πάνω του το ορθοδοξιλίκι και να κάνει τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του. Να γιατί οι αθεόφοβοι θα μείνουν για μια ακόμη φορά με το 75% του δημοψηφίσματος στο χέρι και γιατί ο μεν Τσίπρας (που έχει δηλώσει τουλάχιστον αθεόφοβος κι αυτός) θα κάνει επισκέψεις στους διάφορους αρχιεπισκόπους ο δε Μεϊμαράκης (ο κολοσσός της ορθοδοξίας) θα σκύβει και θα φιλάει τα χέρια του κάθε παπά που θα συναντά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου