theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ

    Ο Πολιτισμός, οι πολιτιστικές και πολιτισμικές σημασίες και δράσεις, σε μια κοινωνία, ένα κράτος στοιχειοθετεί όχι μόνο την εύρυθμη λειτουργία του αλλά και την ύπαρξή του ως συνέχεια της ιστορίας του. Συνάμα αποτελεί το ευ ζην των πολιτών και συνδράμει τα μέγιστα στο ζην.
Ο Δήμος
        Ο δε δήμος αποτελεί τον ανώτερο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και την άμεση αρχή με κύριο στόχο την καλλιέργεια και πραγμάτωση των παραπάνω σημασιών.
 Ποια είναι η πολιτιστική και πολιτισμική εικόνα και πραγματικότητα στο δήμο μας; Δυστυχώς λόγω πλήρους ανικανότητας των δημάρχων μας, όλοι απέναντι στον Πολιτισμό κράτησαν μια στάση πέρα για πέρα αρνητική με κύρια χαρακτηριστικά την αδιαφορία, την έλλειψη παντελώς κανόνων αισθητικής μέχρι πλήρους άγνοιας, με αποτέλεσμα τον ευτελισμό ακόμη και της έννοιας του Πολιτισμού.  Και ποιος παρακαλώ υφίσταται και πληρώνει αυτή την εξαχρείωση, την κατάπτωση σε όλους τους τομείς;
Εμείς οι δημότες! Έτσι δεν είναι; 
Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, η "Πολύμνια"
        Υπ΄ αυτά τα πλαίσια με πλήρη αποχή του δήμου από τα πολιτιστικά στον τόπο μας δραστηριοποιούνται αρκετοί πολιτιστικοί σύλλογοι με την άλφα ή βήτα δημόσια συνεισφορά. Όπως: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαχάρως,  Η Εθελοντική Πολιτιστική Κίνηση "Πολύμνια", Ο Ποδηλατικός Σύλλογος, Ο Εμπορικός Σύλλογος καθώς και οι Π.Σ. των Κοινοτήτων και των Εν Αθήναις". Εκτός από μερικές, μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού, δραστηριότητες (θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές, Τα ανθεστήρια, τα γεωφόρια, Ο γάμος της Ζαχαρούλας και ακόμη λίγες), όλες οι υπόλοιπες, που συνήθως γίνονται το καλοκαίρι και είναι ψυχαγωγικές κάθε άλλο από πολιτιστικές χαρακτηρίζονται.
Δήμος και "Πολύμνια"
     Ο δήμος ως ανώτερος θεσμός στην κοινωνία με τους πολιτιστικούς συλλόγους έχει σχέση ΜΗΔΑΜΙΝΗ, γεγονός  που έχει συνέπεια την πολιτιστική εξαχρείωση-κατάντια. 
Από τη μεριά τους είναι δυνατόν οι πολιτιστικοί σύλλογοι να δραστηριοποιούνται χωρίς τη συνδρομή του δήμου; Είναι φανερό ότι σοβαρές  πολιτιστικές δραστηριότητες, είπαμε όχι και τα γουρνοπανηγύρια, ξεπερνούν τις δυνατότητες των εν δυνάμει Πολιτιστικών Συλλόγων. Ένα μόνο παράδειγμα:
             Είναι πασίδηλο ότι η ανασύσταση της Φιλαρμονικής και περισσότερο η λειτουργία της, το πάλαι πότε καμάρι της Ζαχάρως, που αποτελεί τον πρώτο στόχο της "Πολύμνιας" είναι ένα εγχείρημα δύσκολο και χωρίς την συνεισφορά του δήμου είναι αδύνατη. 
       Επομένως είναι πασίδηλη ανάγκη για το καλό ΟΛΩΝ μας να υπάρξει συνεργασία για τις αναγκαίες  πολιτιστικές σημασίες προς όφελος της κοινωνίας μας.
       Με αυτή την έννοια η ΠΟΛΥΜΝΙΑ θα κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Οπότε  ναι στη δυναμική ενημέρωση και τη συγκεκριμένη σύμπραξη με τον δήμο υπό όρους, ανεξαρτήτως εάν η δημοτική αρχή είναι της αρεσκείας μας ή όχι,. Όμως σε καμία περίπτωση συμπαράταξη, συμπαράσταση και συμπόρευση με την δημοτική αρχή και εξυπακούεται ουδεμία ένταξη και ανάμιξη στα έργα και τις ημέρες του δήμου, όταν δεν υπηρετούν το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΜΝΙΑ
                     Βασ. Δρακόπουλος/ Γιώργος Ζήρος / Θεόδωρος Κόλλιας
Το ίδιο κείμενο μοιράσθηκε χθες 
στο κέντρο της Ζαχάρως και 
επίσης δόθηκε στον δήμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου