theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Είναι από το βιβλίο μου "Αλλοτινες εποχές"
Οι Αλβανοί στην Ελλάδα «στέρεψαν» από ...Από τα τέλη της δεκαετίας του ΄80 περίπου, το χωριό – όπως σε όλη τη χώρα – δέχθηκε πολλούς οικονομικούς μετανάστες από τις βαλκανικές χώρες κυρίως από την Αλβανία. Στα πρώτα χρόνια η διαμονή όλων αυτών των αλλοδαπών ήταν τελείως ανεξέλεγκτη χωρίς καμιά μεταναστευτική πολιτική του κράτους. Επακόλουθο ήταν – μέχρι να ομαλοποιηθεί κατά κάποιο τρόπο η κατάσταση – να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στους γηγενείς πληθυσμούς. Οι αλλοδαποί, οι περισσότεροι αμούστακα παιδαρέλια, κατηγορήθηκαν συλλήβδην για σειρά παράνομων πράξεων, που έγιναν τον καιρό εκείνο καθώς και ως βασικοί υπαίτιοι διαφόρων αρνητικών κοινωνικών φαινομένων. Χρησίμευσαν σαν αποδιοπομπαίοι τράγοι.  
Θεωρήθηκαν από αρκετούς ότι είναι οι βασικοί αίτιοι για την αύξηση της εγκληματικότητας και όλων των παρανομιών και παραβάσεων  (κλοπών, φόνων, απαγωγών, ναρκωτικών). Επίσης αντιμετωπίστηκαν ως υπαίτιοι διαφόρων κοινωνικών καταστάσεων και οπισθοχωρήσεων.
Ενώ στην ουσία ο κύριος υπαίτιος ήταν το κράτος και οι υπηρεσίες του και εναντίον αυτών έπρεπε να στραφούν τα πυρά και πουθενά αλλού. Τελικά αποδείχθηκε από διάφορους αρμόδιους φορείς και από την ίδια τη ζωή[1] ότι παρά το μεγάλο αριθμό αλλοδαπών σε όλη τη χώρα και υπό τις παραπάνω συνθήκες δεν είχαμε μια απότομη αύξηση ή έξαρση τις εγκληματικότητας και της εν γένει παραβατικότητας  και ότι για τις διάφορες κοινωνικές στάσεις, κρίσεις και προβλήματα (ελλείψεις ευκαιριών και μεροκάματου για του Έλληνες ή πτώσεις της τιμής του μεροκάματου και των αγροτικών προϊόντων με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της παραγωγής και τελικά τη χρέωση.) βασικός λόγος ήταν η πολιτική, άνιση και άδικη κατανομή του πλούτου, μορφή ανάπτυξης μαζί  με την ασύδοτη και πρώιμη παγκοσμιοποίηση με τις γνωστές αιτίες. 

 Δυστυχώς κάποτε στο χωριό μας που ήρθαν αυτά τα προβλήματα στην επιφάνεια ορισμένοι, παρασυρόμενοι η όχι   βιάστηκαν να υποστηρίξουν τα δίκαια συμφέροντά τους – όπως αυτοί τα θεωρούσαν – με άνομους και χαμερπείς τρόπους αντιμετώπισης.
Μια εφταετία περίπου μετα από αυτά τα μετά από αυτά τα ανεκδιήγητα γεγονότα-αρκετά προσφάτως- με την εμφάνιση ενός παρεμφερούς κρούσματος, που κι αυτό έσταζε ρατσισμό και ξενοφοβία, ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας να πως κατήγγειλε αυτούς που αμαυρώνουν την κοινωνία και είναι έξω από τις μεγάλες ηθικές αρχές της: "Εκφράζω την ελπίδα ότι η ελληνική κοινωνία, που έζησε την ξενιτιά και το ρατσισμό, δεν θα επιτρέψει αυτά που έζησε, στους μετανάστες που ζουν και εργάζονται εδώ."
Αυτά τα λόγια και τις τελευταίες σελίδες τις έγραψα έτσι για να ηχούν σαν καμπάνα σε όλους τους ....ελληνάριους της κάθε εποχής. Αυτούς που δεν έχουν καρδιά και ψυχή και όλοι τους είναι χριστιανοί ορθόδοξοι με τα όλα τους.

[1] Ο μητροπολίτης Κοζάνης Αμβρόσιος είπε στις 10-1-2003 από το βήμα της Ιεραρχίας: «..Κατηγορούμε τους ξένους ότι συντέλεσαν να αυξηθεί η ανεργία στον τόπο μας. Η αιτίαση αυτή δεν είναι δίκαιη…αντίθετα τους γκετοποιήσαμε ….τους εκμεταλλευτήκαμε  μεταποιώντας τους σε εργάτες δεύτερης κατηγορίας …και όμως μας βοήθησαν στην ένταξη της ΟΝΕ. Τους κατηγορούμε ότι συνετέλεσαν στη αύξηση της εγκληματικότητας. Ειδικοί όμως επιστήμονες επισημαίνουν ότι, παρά την είσοδο στη χώρα μας ενός εκατομμυρίου μεταναστών  η εγκληματικότητα δεν παρουσίασε έξαρση…»  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου