theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

το ΜΕΤΡΟΝ θέλει την υπέρβασή του!... ο μαγικός αριθμός ‘φ’

 ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ  
  3 αρχαίες  λέξεις, λέμε όλοι καθημερινά : π ᾶ ν     μ έ τ ρ ο ν    ἄ ρ ι σ το ν !        
      Παρομοίως λέμε: τ ο    π α ρ ά κ α ν ε ς  , όταν κάποιος σφάλει σε κάτι.
‘Μέτρον’ είναι η σωστή αναλογία, η σωστή ποσότητα, ούτε πολύ - ούτε λίγο,   ούτε πάρα πολύ - ούτε καθόλου.  Οι περισσότεροι νομίζουν πως το μέτρο είναι κάτι συγκεκριμένο και πρέπει να το τηρούμε ακριβώς.   Κι όμως  κάνουν λάθος (!) , γιατί 
  τ ο   ‘μ έ τ ρ ο ν ’,  δ ε ν   ε ί ν α ι   ν α   κ ά ν ο υ μ ε    ‘α κ ρ ι β ώ ς ’   τ ο    σ ω σ τ ό,     
     α λ λ ά   ν α   κ ά ν ο υ μ ε   λ ί γ ο   λ ά θ ο ς ,   μ ε    μ έ τ ρ ο !!!

                                  Κανείς δεν ξέρει  ποιό  είναι  το  μέτρο!!!
 1. Γιατί καθένας το βλέπει απ’ την δικιά του άποψη... Για έναν κάτι είναι υπερβολικό, για άλλον είναι σωστό. Άλλος μεθάει με ένα ποτήρι κρασί, άλλος με 2 λίτρα δεν μεθάει.
 2.  Κανείς δεν ξέρει, ούτε το δικό του μέτρο!!!. Γιατί πάντα αλλάζουν και οι καταστάσεις και ο κάθε άνθρωπος, και πάντα δοκιμάζει τα όριά του, 'τα μέτρα του'.
 3.  Αλλά έστω κι αν ένας ‘ξέρει’ το δικό του μέτρο, πάλι δεν το ξέρει , γιατί το μέτρο είναι ρευστό, δεν είναι ένα ακριβές σημείο ανάμεσα στο ‘λίγο’ και στο ‘πολύ’, δεν είναι ένας αριθμός ανάμεσα στο 0 και το 100, αλλά είναι ένα  φ ά σ μ α,  ένα διάστημα, είναι  μ ι ά   κ α μ π ύ λ η , η καμπύλη του μέτρου, ακριβώς σαν την ελλειψοειδή κίνηση που κάνουν οι πλανήτες γύρω απ τον ήλιο. π.χ. Πίνοντας αλκοόλ ζαλίζεσαι λίγο, μετά περισσότερο, και κάποτε μεθάς. Είναι σαν τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι…
 4.  Αλλά ακόμα κι αν υπήρχε σε ένα σημείο το μέτρο, ακόμα κι αν το ξέραμε, πάλι δεν θα ήταν το σωστό, διότι μέτρο σημαίνει το ξεπέρασμα του μέτρου 'με μέτρο'.
Πολλές φορές  ξεπερνάμε το μέτρο, κι όμως με το πέρασμα του χρόνου αποδεικνύεται πως ήταν σωστό.  Λές και το ίδιο το μέτρο, μας καλεί να μην το τηρούμε ακριβώς!!!
 ------Σήμερα ,όμως, όλη η γη έχει ξεπεράσει κατά πάρα πολύ το μέτρο, το έχουμε παρακάνει γενικώς,  γι’ αυτό πρέπει να το ξαναβρούμε για να σωθούμε...

η σχετικότητα στο μέτρο – το μέτρο ανώτερο από την ηθική κι από τους νόμους!
● -- Οι διάφοροι  ν ό μ ο ι   βάζουν κανόνες, ορίζουν μέτρα. Όμως το ίδιο το μέτρο  έχει την δικιά του ηθική, αναλόγως των περιστάσεων... Επιτρέπει να κάνεις και κακό, αν μόνο έτσι καταφέρνεις ένα μεγαλύτερο καλό. Το ‘μέτρον’ ξέρει πως δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο ‘καλό’ και στο ‘κακό’ .
  Με λίγα λόγια μας συμβουλεύει: κάνε ό,τι θέλεις, αλλά μην το παρακάνεις…
●--Τα  δ ι κ α σ τ ή ρ ι α   νομίζουν πως βρίσκουν το ‘μέτρο’ με το να επιβάλλουν στο δράστη τόσο μεγάλη τιμωρία, όσο μεγάλο είναι το αδίκημα!. Ενεργούν εκδικητικά, όμως το ‘μέτρον’  ενεργεί μόνον επανορθωτικά, και ‘τιμωρεί’  τον δράστη μόνον σε ποσοστό 60%.  Το υπόλοιπο 40%  της ευθύνης βαρύνει  τον ηθικό αυτουργό, τα βαθειά αίτια, την κοινωνία ολόκληρη.  Δεν φταίει ‘μόνο ο φονιάς’.
  Παρομοίως όταν διαφωνούν δύο μεταξύ τους, το μέτρο λέει πως φταίνε και οι δύο , πως έχουν δίκιο και οι δύο, αλλά ο ένας περισσότερο.

η υπερβολή στα ερωτικά θέματα.
 Η ρευστότητα του μέτρου φαίνεται πεντακάθαρα στα ερωτικά θέματα, γιατί ο έρωτας είναι γλυκόπικρος, είναι μικροπαράνομος, και έχει μια φυσιολογική μικρή βία.
-- Όλοι κατηγορούμε τους άλλους, αλλά όλοι έχουμε κάνει σχεδόν όλες τις ερωτικές 'αμαρτίες', σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, στην πράξη ή έστω με τη σκέψη. Το να βρούμε το μέτρο στα ερωτικά θέματα είναι σχεδόν ανέφικτο, κι όμως υπάρχει , και αν το παραξεπερνάμε τιμωρούμαστε.

                Το μέτρο ανάμεσα σε 'κράτος' και την 'αναρχία'.
  Τα μικρά παιδιά παίζουν από ένστικτο :  ‘κρυφτό’,  ‘κυνηγητό’,  ‘κλέφτες-αστυνόμοι’. Εκπαιδεύονται για τη ζωή ,  για να ξέρουν να κρυφτούν και να διαφύγουν απ το κυνηγητό των αστυ-νόμων, αλλά και για να μάθουν πώς να πιάνουν έναν παράνομο. Η οργανωμένη κοινωνία, και γενικά η εξουσία, είναι επίτηδες υπερ-αυστηρή, διότι ξέρει πως ο λαός είναι ήδη παράνομος, κι αν δεν έχει το φόβο, τότε γίνεται περισσότερο…
  Η λύση είναι το μέτρον, δηλ. να γίνουν πιο νόμιμοι οι πολίτες, να παρανομούν μόνο λίγο και με μέτρο, ώστε να μην χρειάζεται να είναι αυστηρή η αστυνομία και οι νόμοι.  Ενώ πολλοί νομίζουν πως αν κάνουμε  μικρές αμαρτίες , θα προχωρήσουμε και στις μεγαλύτερες, ισχύει το ακριβώς αντίθετο: οι μικρές είναι ακίνδυνες και είναι χρήσιμες για να ‘ξεδίνουμε’,  ώστε να μην γίνονται οι μεγάλες και επικίνδυνες !!!

ψυχοθεραπεία  ‘του μέτρου’ !
Η φιλοσοφική έννοια του ‘μέτρου’ κάνει θαύματα όταν μπαίνει στα χωράφια της Ψυχολογίας… Βλέπεις τον κάθένα για ασθενή, και για να τον βοηθήσεις να βρεί το μέτρο, τον θεραπεύεις σταδιακά με απλές συμβουλές του τύπου: μην είσαι τόσο καλός σε αυτό το θέμα, μην είσαι τόσο κακός στο άλλο, βάλε λίγο νερό στο κρασί σου , αγρίεψε λίγο σε σχέση με αυτό, άλλαξε λίγο σε αυτό το θέμα, γίνε λίγο πιο θρήσκος, γίνε λίγο άθεος, γίνε λίγο πιο θαρρετός, γίνε λίγο πιο ευγενικός, άκουσε άλλη μουσική, κλπ.

Πώς να βρίσκεις το μέτρον, και να παίρνεις γρήγορα σωστές αποφάσεις
● --Εξασκείσαι στο να αμφι-βάλλεις (να ‘βάλλεις’ και από τις 2 πλευρές) για κάθε θέμα. Βλέπεις κάτι από υπερβολική άποψη, και μετά  από ελλειπτική, και κατόπιν πας στο μέτρον, στην χρυσή τομή, στην μεσαία ‘τρίτη’ λύση.  
●--Ρωτάς τον ‘άλλο’ εαυτό σου , αναρωτιέσαι, να κάνεις αυτό ή το άλλο?  Εξασκείσαι θέτοντας πολλά διλήμματα, και μαθαίνεις να παίρνεις γρήγορες αποφάσεις.
●--Πας  στη θέση του άλλου. Πώς σκέφτεται εκείνος?
●--Βλέπεις με προσοχή τα διάφορα σημάδια που γίνονται πριν να γίνει κάτι, σαν να σου παρουσιάζεται το ‘μέτρον’.  Σταματάς να πίνεις πριν μεθύσεις...
●--Εξασκείσαι να κάνεις και το κακό, λίγο πριν το παρακάνεις. Να τραβάς το σχοινί λίγο πριν σπάσει, δηλαδή πρέπει πρώτα να κάνεις ποικίλα μικρολάθη για να μάθεις.
●--Καθώς θα έχεις γίνει έμπειρος στην εύρεση του -κάθε φορά-  μέτρου, θα μπορείς να ‘μυρίζεσαι’, να προ-βλέπεις πράγματα που θα γίνουν στο κοντινό ή μακρινό μέλλον…

το μέτρον και οι νότες της μουσικής !!!
  Οι βασικές νότες είναι :οι 7 άσπρες + οι 5 ‘μαύρες’ = 12.   
 Σε μια οποιαδήποτε τεντωμένη χορδή,  παρατηρούμε πως στη μέση της βγάζει τον ίδιο ήχο, αλλά σε μια κλίμακα υψηλότερο.  Αν χωρίσουμε τη μισή  χορδή σε 12 μέρη (έτσι είναι  όλα τα έγχορδα και το πιάνο) παρατηρούμε πως  η 3η  , η 5η  , και η 7η  νότα, καθώς και η 10η  και η 12η , έχουν διαφορετική χροιά, μοιάζει ο ήχος τους σ αυτές τις 5 νότες!!!  (που κακώς ονομάζονται  ‘ημιτόνια’,  είναι κανονικές νότες.)
 Οι μαύρες χωρίζονται σε 3 και 2, σαν να υπάρχουν δύο διαστήματα, ένα πιό μεγάλο με 7 νότες (3 μαύρες +4 λευκές), και ένα πιο μικρό με 5 (2 μαύρες + 3 λευκές). Οι αναλογίες είναι  7/5=1,4     5/3=1,66     3/2=1,5     2/3=0,666     3/5=0,6 
   Αλλά αφού οι νότες είναι 12, μπορούμε να τις βάλουμε στις ώρες του ρολογιού, βάζοντας έντονο χρώμα στις μαύρες νότες .  Και σαν από θαύμα , θα   φ α ν ε ρ ω θ ε ί   έ ν α ς   χ ο ρ ε υ τ ή ς !!!  Τα πόδια και τα χέρια του λίγο ανοιχτά, και το δεξί του χέρι πιο ψηλά από το αριστερό!!!  Είναι συναρπαστικό!...
  Δοκίμασέ το πρώτα σε ένα χαρτί και μετά σε ένα ρολόι τοίχου, ή και χεριού.
 Είναι μια σημαντική καινοτομία:  τ ο   μ ο υ σ ι κ ό   ρ ο λ ό ϊ ...

                                    το μέτρον και ο μαγικός αριθμός 'φ'

 Ο Πυθαγόρας , τον 6ο αι, βρήκε πρώτος την χρυσή τομή, δηλαδή τον  αριθμό : 1,618.
 Ο Ευκλείδης, 3 αιώνες μετά,  του έδωσε το όνομα :  ‘άκρος και μέσος λόγος’, δηλαδή η αναλογία μεταξύ της μέσης και των άκρων.
Και μόλις πρόσφατα , τον 20 αι, οι μαθηματικοί του έδωσαν τον ελληνικό γράμμα ‘φ’

                            ‘φ’ είναι ένα σημείο σε μια  ευθεία γραμμή
          όπου η αναλογία του μεγαλύτερου κομματιού σε σχέση με το μικρότερο
           είναι ίδια με την όλη ευθεία σε σχέση με το μεγάλο κομμάτι…
                                  
  Όλα ξεκίνησαν όταν μια μέρα ο Πυθαγόρας σκέφτηκε: πόσο μακρόστενο πρέπει να είναι ένα παραλληλόγραμμο για να είναι πιο αρμονικό, πιο όμορφο.
 Και  σκέφτηκε -επίσης- να μοιράσει στα δύο μια γραμμή, ώστε να μην είναι ούτε ίσια τα κομμάτια, ούτε το ένα πολύ μεγάλο και το άλλο πολύ μικρό. Το σημείο αυτό είναι λίγο πιο πάνω απ’ τη μέση, πιο πάνω απ’ το 50% (το ½) , λίγο λιγότερο  απ’ το 66%. (από τα 2/3) , αλλά λίγο μεγαλύτερο από το 60%  (τα 3/5) .  Ε ί ν α ι    τ ο     6 1 , 8 %.
  Το μικρό τμήμα είναι το 0,618 του μεγάλου, και το μεγάλο είναι -επίσης- το 0,618 όλης της ευθείας. Και αντιστρόφως: το μεγάλο είναι το 1,618 του μικρού, και όλη η ευθεία είναι το 1,618 του μεγάλου τμήματος!!. Ενάμισι και λίγο παραπάνω!!!
Ο φ είναι ‘διπλός’, και αν πολλαπλασιάσεις το 1,618 με το 0,618 μας δίνει το 100% !
                                                    Σχετική εικόνα
  Το 'φ' είναι άρρητος αριθμός , ασύμμετρος, ‘ατέλειωτος’, έχει άπειρα στοιχεία… 1,61803 39887 49894  κλπ, κλπ κλπ   Δεν μπορούμε να τον ορίσουμε ακριβώς  με δεκαδικούς αριθμούς, ούτε με  κλάσμα ακεραίων αριθμών.

στη φύση και στη ζωή υπάρχει ‘παντού’  ο ‘φ’ !!!

●---Αν υπάρχει κάπου  α κ ρ ι β ώ ς  ο ‘αριθμός’ ‘φ’ είναι μόνο στη  γ ε ω μ ε τ ρ ί α, ούτε καν στα μαθηματικά! (διότι είναι άρρητος αριθμός, δεν έχει τέλος…)
Οι μαθητές του Πυθαγόρα είχαν ως ιερό σύμβολο το πεντάκτινο αστέρι, γιατί έχει την αναλογία 1,618.  Προσπαθώντας να τους μιμηθούν, πολλοί ευρωπαίοι μαθηματικοί-αρχιτέκτονες – ζωγράφοι – γλύπτες - μουσικοί,   κατά την Αναγέννηση, ( Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael κλπ.) μελέτησαν τη χρυσή τομή, και την εφάρμοσαν στα έργα τους καθ’ υπερβολήν.  Το αποτέλεσμα είναι αυτό το ‘σκληρό’ και το ‘μπαρόκ’ που έχει η δυτική τέχνη και ο δυτικός λατινικός πολιτισμός γενικότερα, έως και σήμερα.

●--  Ο αριθμός ‘φ’   κ ρ ύ β ε τ α ι   α ν ά μ ε σ α   σε  ό λ ο υ ς  τους   α ρ ι θ μ ο ύ ς ,  και μάλιστα με πολύ αρμονικό τρόπο… Αρκεί να φτιάξουμε την πιο όμορφη συνέχεια αριθμών που υπάρχει, προοδευτική μεν, αλλά όχι απότομη. 
  Ξεκινάμε από το 1, το 2, και συνεχίζουμε προσθέτοντας τους 2 τελευταίους αριθμούς για να βρούμε τον επόμενο. 1+2=3, 2+3=5, 3+5=8 , 5+8=13, 8+13=21, 13+21=34, 55, 89, 144, 233, 377, 610 κλπ. Η αναλογία των διπλανών αριθμών ‘τείνει προς τον ‘φ’, αν και ποτέ δεν τον φτάνει!!!  2/1=2   3/2=1.5   5/3=1.666   8/5=1.600   13/8=1.625   21/13=1.615    34/21=1.619    55/34=1617     89/55=1.618     κλπ, κλπ. κλπ.

● --Αλλά εκτός από την γεωμετρία και τα μαθηματικά, και  σ τ η   φ ύ σ η  φαίνεται να υπάρχει μια κάποια αναλογία, του μεγάλου με το μικρό, που  π λ η σ ι ά ζ ε ι  στο περίπου τον  α ρ ι θ μ ό   ‘φ’ , αλλά ποτέ ακριβώς.
--Τα πέταλα των λουλουδιών, οι σπειροειδείς γαλαξίες, τα κύμματα των ωκεανών, η αναλογία νερού  που υπάρχει στην υδρόγειο αλλά και στο ανθρώπινο σώμα (60-70%). 
---Λένε πως ο αριθμός ‘φ’ υπάρχει ακριβώς  στην Α κ ρ ό π ο λ η , αλλά είναι μύθος. Ο Ικτίνος έφτιαξε και τον ναό του Απόλλωνα στην Ολυμπία, που  είναι πιο μακρόστενος. 
---Η μ έ ρ α  και  ν ύ χ τ α  έχουν κατά μέσο όρο από 12 ώρες, αλλά έχουμε και 3 ώρες φως  πριν την ανατολή και μετά τη δύση , και τελικά η μέρα είναι το 1,5   της νύχτας.
---Στη ζωή  η  χ α ρ ά  και η  λ ύ π η  είναι σε αναλογία περίπου 60-40 .  Δεν μπορεί κανείς να καταφέρει να είναι χαρούμενος πάνω από 60% .
--Το  τ υ χ α ί ο στη ζωή μας είναι περίπου από 40% έως  60% .
--Η   π ρ ά ξ η   και  η  θ ε ω ρ ί α , έχουν ως σωστή αναλογία το 60-40.
--Στην  π ε ρ ί ο δ ο  γυναικών, η ωορρηξία δεν γίνεται στη μέση του κύκλου, αλλά λίγο νωρίτερα, χωρίζοντας τον μήνα σε δυο διαστήματα, ένα μεγαλύτερο-ένα μικρότερο.
-- Ο  ο ρ γ α σ μ ό ς  των γυναικών είναι πιο δύσκολος αλλά πιο ποιοτικός και διπλάσιος σε διάρκεια , απ ό,τι των αντρών. Τα έτη γονιμότητας  ανδρών- γυναικών.
--Ο   α φ α λ ό ς  είναι περίπου στη ‘χρυσή τομή’ του ύψους του ανθρώπου.  Ο αγκώνας είναι στη χρυσή τομή ανάμεσα στον ώμο και στις άκρες των δαχτύλων.
--Ο φαλλός όταν σηκωθεί γίνεται κατά μέσο όρο το 1,6 του μεγέθους του πεσμένου.
--Το σχήμα που έχουν οι πιστωτικές κάρτες, είναι 8,6/5,4=1,59
--Το σχήμα των χαρτιών Α4 είναι 29,7/21=1,41.
--Η οθόνη σινεμά-τηλεόρασης- υπολογιστή- tablet-κινητού είναι από 1,3 έως 1,8.
--Οι περισσότερες αρχαίοι ναοί, αλλά και οι χριστιανικές εκκλησίες έχουν την ίδια αναλογία σε: ύψος σκεπής – ολικό ύψος –πλάτος – μήκος.   Έτσι ήταν και όλα τα αρχαία ελληνικά κτίσματα. Δυστυχώς τα σημερινά κτίσματα είναι ψηλά και άχαρα.
--Οι  πυραμίδες, αν ήταν πολύ ψηλές, θα ήταν ακόμα πιο άχαρες.

●  στην οικονομία: Αν εφαρμόσουμε την χρυσή τομή στην οικονομία, θα δούμε κάτι πολύ προχωρημένο. Πως η διαφορά πλούσιου-φτωχού πρέπει να είναι μικρή, όση και η διαφορά στα δύο κομμάτια της ευθείας. 16/10 !!!  Δηλαδή μόνο μισή φορά παραπάνω το μεροκάματο του πλούσιου!! ,  έτσι λειτουργεί όλη η φύση. Δεν υπάρχει άνθρωπος να έχει διπλάσιες ανάγκες από άλλον, τόσο ίδιοι είμαστε… Ή, το πολύ να υπάρχουν 3 κατηγορίες, 3 τάξεις , και η φτωχότερη να έχει το 1/3 της πιο πλούσιας!

●---στα διάφορα ψηφίσματα. Όταν το αποτέλεσμα είναι περίπου 60-70%, τότε είναι σωστό. Αν είναι 90% ή 50% τότε πρέπει να μας φοβίζει.
----αλλά και η ταχύτητα των αλλαγών που γίνονται σε μια κοινωνία, πρέπει να έχει ένα μέτρο. Οι βίαιες αλλαγές δεν φέρνουν καλό αποτέλεσμα. Η καλύτερη ταχύτητα διαφοράς είναι όσο από το 40 έως το 60, δηλαδή έως 20%.
--Η λίγη ζήλεια -επίσης-  είναι ένα καλό κίνητρο, η πολλή γίνεται κακία.

Πώς να βρίσκουμε πρακτικά τη χρυσή τομή …
 Οι γεωμέτρες  βρίσκουν τη χρυσή τομή σε  μία ευθεία , με χάρακα και διαβήτη.
  Αλλά υπάρχει και ένας πολύ πιο απλός  τρόπος που μπορεί να κάνει ο καθένας για να βρεί την αρμονική αναλογία, και να εξασκηθεί συγχρόνως στο να βρίσκει το μέτρο στο κάθε τι…   Γράφεις μια ευθεία γραμμή  και σκέφτεσαι πού να την κόψεις, στη μέση ή λίγο πιό άκρη?. Ή σκέφτεσαι: πόσο μακρόστενο να είναι ένα  παραλληλόγραμμο, ένα βιβλίο ή ένα  κτίσμα?. Το πολύ μακρόστενο δεν είναι όμορφο, ούτε πολύ λειτουργικό. Το τετράγωνο είναι πολύ λογικό, και άχαρο...

Το   μ έ τ ρ ο ν    είναι   ο    ‘Θ ε ό ς’  !!!
 1.  Οι πιο πολλοί άνθρωποι ,-δυστυχώς- ακόμα και σήμερα πιστεύουν πως ο Θεός είναι ο δημιουργός του Σύμπαντος, και μάλιστα  πως στο τέλος του κόσμου θα μας κρίνει για τα λάθη μας!!!. Έτσι λέει η Παλαιά Διαθήκη , ο επίσημος Χριστιανισμός και το Κοράνι !. Η θεωρία αυτή είναι επικίνδυνη απάτη διότι πιστεύουμε κάποιον που δεν υπάρχει (!), και περιμένουμε απ’ αυτόν να μας σώσει (!!), και -ακόμα χειρότερα- υπακούμε όσους μιλούν εκ μέρους του (!!!), ό,τι βλακεία και να πουν…
   Το ερώτημα για το ποιός έφτιαξε ό,τι υπάρχει, δεν θα απαντηθεί ποτέ, όπως και δεν θα απαντηθεί αν ήταν πρώτα η κότα ή το αυγό, ή πού τελειώνει το άπειρο.. Είναι φυσιολογικό να μην απαντώνται όλα…
---- το πρόβλημα περί δημιουργίας του κόσμου, έχει λυθεί εδώ και 26 αιώνες !!! Το λέει πεντακάθαρα ο Ηράκλειτος:  Τον κόσμο αυτό δεν τον έφτιαξε ο ‘θεός’ , αλλά  είναι αιώνια ζωντανή ‘φωτιά’  που   α ν α β ο σ β ή ν ε ι   με   μ έ τ ρ α  !!!

2.   Άλλοι πιο ‘μοντέρνοι’, πιο ‘ανοιχτόμυαλοι’, πιστεύουν πως ο θεός είναι μια ανωτέρα δύναμις, τα βλέπει όλα, τα ελέγχει, κλπ.  Αλλά αν είναι έτσι, γιατί δεν επεμβαίνει?   Η μόνη εξήγηση: είναι ή κακός ή έστω αδιάφορος …
3.  Θεός δεν είναι ούτε η ‘αγάπη’ , όπως είπε ο Χριστός και ο Ιωάννης: ο θεός είναι αγάπη .   Διότι όλοι ξέρουμε πως η πολλή αγάπη βλάφτει, η πολλή αγάπη πνίγει και χαζεύει, η αγάπη -εν τέλει- υπόκειται και αυτή στο μέτρον..
4.   Άλλοι , επηρεασμένοι από την πολλή επιστήμη, λένε πως ο Θεός είναι η αλήθεια, το πνεύμα της αληθείας, η γνώση...  Αλλά και η αλήθεια κυβερνιέται από το μέτρο. Δεν γνωρίζουμε ποτέ ούτε λέμε όλη την αλήθεια, ούτε απότομα, χρειάζεται και λίγο ψέμα.
5.  Και τέλος, μερικές ανατολικές θρησκείες, (βουδισμός, κλπ), λένε πως είναι Θεός είναι η ισορροπία , το γιν και γιαγκ, η ανταπόδοση (ότ,ι κάμης θα λάβεις), αλλά κι αυτό μοιάζει πολύ λογικό, πολύ 50-50, και εν τέλει άδικο.  Ούτε αυτό είναι ο θεός…
                                ---------------------------------- 
  Κι αφού δεν είναι όλα αυτά,  τι είναι επιτέλους ο Θεός?  Υπάρχει?   Υπάρχει κάτι?...

  6.  Το είδαμε και παραπάνω, πως  ‘ΘΕΟΣ’ είναι ‘τα μέτρα’, το ΜΕΤΡΟΝ.   
 Δηλαδή είναι ο νόμος , οι ‘κανόνες’, ο τρόπος της λειτουργίας με την οποία κινούνται και συνδέονται όλα στον κόσμο. Τ ο   μ έ τ ρ ο ν   ‘κ υ β ε ρ ν ά ’   τ ο ν   κ ό σ μ ο.  Δεν θα μας σώσει κανένας θεός, θα το είχε κάνει προ πολλού.  Θα ‘σωθούμε’ μόνοι μας όσο πιο κοντά στο μέτρο φτάσουμε. Το   οποίο μέτρο, είναι άρρητος αριθμός, είναι άπιαστο, είναι σαν σπείραμα που ανοίγει, δεν είναι τέλειος κύκλος , δεν δίνει σαφείς εντολές, κρύβεται, αλλάζει, και μας αφήνει ελεύθερους να πράττουμε ανά περίσταση.
  Να γιατί η χρυσή τομή δεν βρίσκεται στη μέση, αλλά λίγο προς την άκρη.  Είναι λίγο άνιση, λίγο υπερβολική. Διότι πρέπει να ξεπερνάμε το μέσον, το μέτριο, για να υπάρχει πρόοδος.          Ναι! Ο θεός μας θέλει λίγο παράνομους .
                 Και ναι!, το μέτρον θα καταργήσει τις θρησκείες.

--Ένα ερώτημα: Και τί συμβαίνει όταν σε μια δυσκολία όλοι ζητάμε τη βοήθεια της ανωτέρας δύναμης?  Μήπως πρέπει να ζητάμε να μας βοηθήσει το ‘μέτρον’ ?  Ή μήπως να προσευχηθούμε στον αριθμό του, το 1618 ?    Όχι βεβαίως…
  Πρέπει να ξέρουμε πως ακόμα και η ανώτερη αυτή δύναμη  ‘υπακούει’ στο μέτρο. Γι’  αυτό και δεν μας βοηθάει  πάντα, αλλά το πολύ 60%. Το υπόλοιπο 40% είναι δικό μας, και αν δεν κινηθούμε και μεις, δεν μας βοηθάει κανείς. Η ίδια η ανάγκη, η ελπίδα, η πίστη μας είναι που ‘δημιουργεί’ την ‘βοήθεια’.  Και στο φινάλε,  ακόμα και το αντίθετο του καλού, -το κακό-, ακόμα και το αντίθετο του μέτρου, -το άμετρο-, χρειάζεται για να μας ‘ξυπνάει’, και για να απολαμβάνουμε μετά από τη στέρηση…

                               Ο  Χριστός  πίστευε  στο  μέτρον!!!
    Ναι μεν ήτανε πολύ καλός άνθρωπος, αλλά ήτανε και λίγο άγριος, ήτανε και ‘κακός’:  έτρωγε και έπινε, έβριζε συχνά , και καταράστηκε μια συκιά που δεν ήτανε σε εποχή σύκων κι αυτή ξεράθηκε., κλπ. κλπ.
-- Όταν μιλούσε συνεχώς για τον ‘πατέρα’ του και ‘πατέρα’ μας, τον ‘Θεό’, ήταν ένα τρικ για να γίνει πιστευτός, διότι ήταν ανδροκρατική τότε η κοινωνία. (ίσως και να είχε επηρεαστεί απ’ το ότι ήταν αγνώστου πατρός και τον κατηγορούσαν για νόθο)
--Τότε υπήρχε  πολύ κακία και αυστηρότητα,γι αυτό μιλούσε για αγάπη και συγχώρεση.
--Όταν κατηγόραγε τούς πλούσιους, κατηγορούσε το άμετρο και την υποκρισία.
--Όταν έκανε επίτηδες θαύματα το Σάββατο ήθελε να δείξει το άμετρο και την υποκρισία να τιμωρείται με θάνατο όποιος εργαστεί μία μέρα απ τις 7 !.
--Όταν ειρωνεύτηκε μια γυναίκα που είχε 3 άντρες εκτός απ’ τον άντρα της, ήθελε να της πει πως απλώς το είχε παρακάνει…
--Θεωρούσε παράνομο το οφθαλμόν αντί οφθαλμού , δηλ. την ‘εκδίκηση’, διότι το μέτρον συγχωρεί ή τιμωρεί με μόνο σκοπό την μετάνοια, δηλ. την αλλαγή γνώμης.
 --Κι όταν έλεγε: μακάριοι οι ειρηνοποιοί , επαινούσε όσους κρατούν το μέτρο ανάμεσα στα άκρα, όσους  συμβιβάζουν τους τσακωμένους.
 ------Ο Ιησούς κρατούσε  το μέτρο σε μια ιδιαίτερη ισορροπία , γι’ αυτό και κατάφερε τόσα πολλά.  Ήταν όμως πάρα πολλά αυτά, και γι’ αυτό αντέδρασε το Ιερατείο και οι Ρωμαίοι και τον σκότωσαν…
  Ο Χριστός δεν πίστευε σε έναν θεό δημιουργό και αυστηρό κριτή, μα στην έμμετρη έμπρακτη αγάπη και αλήθεια,  δηλαδή στο πνεύμα του μέτρου.

ο Πυθαγόρας και το Μέτρον
  Αλλά ας δούμε τι λέει για το μέτρο ,ο 'εφευρέτης' του,  ο Πυθαγόρας.
  Σίτοι, ποτά, ύπνοι, αφροδίσια, πάντα μέτρια.
  Και ποιό είναι το μέτρο σε όλα αυτά ,κύριε Πυθαγόρα?
  μέτρον δ λέγω τόδ',  μ σ' νιήσει   (αυτό που δεν θα σου φέρει ανία, αυτό που θα περνάς καλά. Μόνος σου θα το καταλάβεις , από το αποτέλεσμα...)

μόνο η Ελλάδα κρατάει το μέτρον!!!
  Στα αγγλικά το μέτρον λέγεται measure = μεζούρα. Όταν οι ευρωπαίοι βάζουν ουίσκι σε ένα ποτήρι, το μετράνε με τη ειδική μεζούρα , ' just ',-τζαστ, να μην πέσει σταγόνα παραπάνω!!!. Οι άνθρωποι είναι βλάκες και τρελοί, δεν ξέρουν από ‘μέτρον’.
  Κάποιος πρέπει να τους διδάξει πως το ‘μέτρον’ είναι σχετικό, είναι από μόνο του ελαφρώς  υ π έ ρ μ ε τ ρ ο   και   υ π ε ρ ρ ε α λ ι σ τ ι κ ό.  Πώς μισεί το ‘ακριβώς’ και το ‘τέλειο’.  Ο σουρεαλιστής Andre Breton είχε πει πως: δεν χρειάζεται ο σουρεαλισμός για την Ελλάδα, υπάρχει ήδη…
  Η αρχαία Ελλάδα είχε μεγάλο πολιτισμό γι’ αυτό και εφηύρε το μέτρον. Η σύγχρονη Ελλάδα υπολείπεται πολύ σε σχέση με τους αρχαίους προγόνους μας , γιατί βρίσκεται στο μέσον, ανάμεσα σε ανατολή και δύση, βάλλεται συνεχώς από δύο πυρά. Κι όμως σε σχέση με άλλους λαούς, μόνο η Ελλάδα κρατάει κάπως το μέτρον, σ' αυτόν τον άμετρο κόσμο... Και οφείλει να ξαναδιδάξει (σ)τον κόσμο (σ)το μέτρον.
  Ήδη, τα τελευταία χρόνια οι Ευρωπαίοι μέσω της λιτότητας που μας επέβαλαν, μείωσαν τον πλούτο 60%, και μας έκαναν 40% Ευρωπαίους.  Καιρός είναι τώρα να τους κάνουμε 60%  Έλληνες:   να μάθουν να μην δουλεύουν σαν ρομπότ, να μειώσουν τη διαφορά πλούσιων-φτωχών, να κάνουν μια γενική ‘σεισάχθεια’, να μας επιστρέψουν όσα μας έκλεψαν, και να φέρουν την άμεση δημοκρατία στις χώρες τους .

                                             antoniosantonopouloskyparissia.blogspot.gr

                                         Υ  π  ο  σ  η  μ  ε  ι  ώ  σ  ε  ι  ς  :

1.  Η υπερβολή που έχουν οι νεοέλληνες φαίνεται στο ό,τι όλοι λένε λάθος τη φράση: παν μέτρον άριστον. Έχουν προσθέσει από μόνοι τους το παν, διότι το σωστό είναι μέτρον άριστον, αλλά δεν το καταλαβαίνουν, τους φαίνεται ελλειπές.  Οι κουτοπόνηροι χωριάτες το λένε με δικό τους τρόπο, που βγάζει και γέλιο: πάν μέτριον άριστον.

2. Η  χρυσή τομή έχει και πολλές άλλες ονομασίες: αριθμός του μέτρου, χρυσός αριθμός, χρυσός κανόνας, χρυσή αναλογία, χρυσός λόγος, θεϊκός αριθμός, θεϊκή αναλογία…
 
3.   Αφού ο ‘φ’ είναι 61,8   τότε το συμπλήρωμά του είναι το 38,2.  Και είναι κρίμα  που κανείς δεν ασχολείται με τον αριθμό αυτό, ο οποίος είναι το 61,8%  του 61,8...!

4. Το  ‘μέτρον’ έχει και άλλες σημασίες:
-- να κρατάμε το ρυθμό στη μελωδία, το ρυθμό στη μουσική.
--‘μέτρο’ είναι -επίσης- το ‘γαλλικό’ μέτρο, που υπολογίζει το μήκος, τους πόντους.
--‘μέτριο’ θεωρείται και το μεσαίο: π.χ. μέτριος καφές, =μισή ζάχαρη
--‘μέτριο’ θεωρείται το ολίγο, το ανεπαρκές, το ‘όχι καλό’.  π.χ. αυτό είναι ‘μέτριο’, αυτός είναι ‘μετριότητα’.
  Δυστυχώς οι πιο πολλοί χρησιμοποιούν τη λέξη με τις 3 τελευταίες σημασίες.

5. --Υπάρχει μια φράση που τα τελευταία χρόνια έχει μπει στην καθημερινή γλώσσα του λαού, κι όμως είναι λάθος. Η φράση αυτή προέρχεται από τα αγγλικά, είναι η μετάφραση του:   too good to be true, κλπ.= πολύ καλό για να είναι αληθινό ( εννoούν: παραείναι καλό, άρα είναι ψεύτικο). Λένε: η παράσταση είναι πολύ σοβαρή για να γελάσεις.  Υπάρχουν 2 συντακτικά λάθη. Πρώτον μεταφράζουν το: too  ως πολύ, ενώ το σωστό είναι: πάρα πολύ. Για μας τους Έλληνες το ‘πολύ’ είναι φυσιολογικό, και μόνο το ‘πάρα πολύ’ είναι το άμετρο.  Και δεύτερον: είναι λάθος η σύνταξη: για να είναι.. Η σωστή μετάφραση είναι: αυτό παραείναι καλό, δεν μπορεί να είναι αληθινό…  

6. ---Η μαγική χρυσή τομή φ: 1,618   , και επί τοις εκατό το 61,8   , φανερώθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα!!. Ήταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπου παρ’ όλα τα στημένα γκάλοπ, παρ’ όλες τις πιέσεις από το μέσα ενημέρωσης, όμως ο λαός ψήφισε σε ποσοστό 61,5 %, όχι στα οικονομικά μέτρα. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε τη βούληση του λαού, αλλά ο άμετρος λαός ξαναψήφισε την ίδια κυβέρνηση, η οποία συνέχισε τα μέτρα σε ποσοστό 1,618…

7. -Ο Πυθαγόρας ήταν ο εφευρέτης και του άλλου άρρητου αριθμού, που έχει και αυτός το ελληνικό όνομα π = 3,14159 265356..,και  είναι ο αριθμός που δείχνει την αναλογία της περιφέρειας του κύκλου προς την διάμετρό του.  Για να θυμούνται τον αριθμό αυτό εφεύραν το: αεί ο θεός ο μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, …

  Εμείς, σήμερα, για να θυμόμαστε τον αριθμό του φ: 1,618, μπορούμε να θυμόμαστε τις 4 λέξεις: ώ μέτρον, ώ υπέροχον !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου